Amazon pakjes laten leveren per drone? Zwaar overdreven!

(06/08/2021) Een nieuw artikel van de nieuwsgroep Wired geeft een unieke kijk in Amazon’s droneprogramma wat in Engeland loopt als test: blijkbaar stort het kaartenhuisje in… 

In Europa maakt men zich al een lange tijd klaar voor drone delivery: je pakjes die via drone tot aan je voordeur geleverd worden. Dit is ook de opzet van U-Space, de (mogelijke) opvolger van onze huidige zonering die plaats moet maken voor drones in de lucht.

Wantoestanden bij Amazon

Commentaar die globaal geleverd wordt is dat de wetgevers blindelings de ‘overdreven beloftes’ van grote bedrijven zoals Amazon geloven, terwijl het ganse verhaal gebouwd is op… mogelijk een marketingstunt om in het nieuws te komen. Ondertussen is er bij Amazon veel werkdruk in de testteams, wat zou leiden tot allerlei wantoestanden.

In februari 2020 zou Amazon een team in de UK hebben opgeheven dat zich toelegt op het analyseren van dronebeelden om mensen en dieren te identificeren (nvdr. enorm noodzakelijk voor veilige vluchten), om de eenheid maanden later opnieuw op te richten. Andere verhalen die in het rapport van Wired worden aangehaald, zijn onder meer het snelle verloop van personeel met ervaring, dronken personeelsleden achter de knoppen, het foutief goedkeuren van àlle testbeelden enzovoort.

“Everything started collapsing inwards because they [Amazon] piled too much on, they put people in charge who didn’t know anything about the project and they oversold. It’s all one gigantic oversell — just so many promises that can’t be kept.”

Het is niet duidelijk wat de toekomstige impacten zijn van dit wanbeleid van wat via dit rapport naar buiten kwam. Wat we wél weten is dat Amazon met zijn drone-bezorgingsplan al in de media kwam vanaf 2013. In 2016 stuntten ze met een (vooropgezette) drone delivery-test in de UK. Midden 2019 beloofden ze nog zelfs “in de komende maanden” een droneservice op te starten en in de zomer van 2020 kregen ze zelfs de nodige toelating al van de FAA in de VS. Feit is dat pakketjes tot aan de voordeur leveren een moeilijke zaak is.

Hoe zou de drone delivery pakjesdienst moeten werken?

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ook Google test pakketleveringen per drone via hun project Wing, maar die drones landen niet, wat hen een strategisch voordeel blijkt te geven. Amazon’s “Prime Air” geraakt daarentegen dus niet van de grond?

En verder?

De toekomst zal het uitwijzen, maar ondertussen is een hele complexe wetgeving in uitwerking die mogelijk niét zo ver zal moeten gaan als wel gedacht, vaak tot wereldwijde ontevredenheid van dronefans, zelfs tot in Nieuw Zeeland toe, waar de regularisatie van drones zoals wij die hier al kennen, nog maar pas aan het opstarten is.

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTubeTevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden