De beste drone? Of een drone voor iets specifieks?

(18/04/2020) Een lange fietstocht en wat drones mee, levert meer op dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zo konden we onze trouwe DJI Tello drone evalueren, maar ook de DJI Mavic Mini. En de conclusie was verrassend.

Vaak hoor je praten over instapdrones en drones voor de amateur of professional. Zelf geloven we daar niet zo in. Ja, een duurdere drone heeft meer mogelijkheden, maar vaak komt meer mogelijkheden niet overeen met meer “kunnen”. We konden het zelf aan de lijve ondervinden.

Snel de lucht in

Als je de DJI Tello bij je hebt, merk je al snel dat het énorm makkelijk is om dat kleine -heel draagbare- drone’tje uit z’n  draagtas te nemen en met de smartphone in de hand ben je in minder dan 1 minuut aan het vliegen. Snelheid is echt zijn forte. Als je daarentegen een DJI Mavic Mini wil de lucht in sturen, vergt dat iets meer werk: drone uitpakken, gimbalbescherming wegnemen, pootjes uitklappen, (verplicht) de afstandbediening koppelen aan de smartphone en eventjes opletten dat alle GPS-satellieten goed “gelocked” zijn alvorens je het luchtruim kiest. Oké, een Mavic Mini kan hoger, is stabieler in winderige omgeving en levert een betere video feed, maar qua snel in de lucht zijn, moet die toch de duimen leggen voor de Tello.

Mooie video en betrouwbaarheid

De Mavic Mini is dan weer een betrouwbaar werkpaard. Eens airborne is hij veel minder onderhevig aan windstoten i.t.t. de superlichte Tello. Wind is geen vriend van eender welke drone, maar de Mavic series (en zelfs de mini) staan hun mannetje. Ook bij winderige omstandigheden merk je de stabiliteit van je beeld: in tegenstelling tot de Tello beschikt de Mavic Mini wél over een gimbal, en dat betaalt zich dubbel en dik terug als je mooie luchtbeelden wil maken. Ook qua afstand overtreft de Mini de Tello: met gemak kan de Mavic Mini 10x verder vliegen dan de Tello. Vraag is of dit altijd nodig is natuurlijk, VLOS blijft immers verplicht.

Overal vliegen

Wil je dan weer in een bos vliegen, of binnen, kan je best de Tello nemen. Ook al is hij lichter en wijkt hij sneller met een mini-windje van z’n pad af, hij heeft een aantal voordelen. Zo heeft de Tello géén GPS-lock nodig en vliegt die dus met gemak snel onder een dik bladerdek, of onder een brug of zelfs binnen. Niet proberen met de Mavic Mini zonder heel voorzichtig te zijn, kan wel eens rare resultaten geven.

Ook is een Tello letterlijk 1/4e van de prijs van een Mavic Mini. Je kan er dus makkelijk 4 voor total loss vliegen i.v.m. 1 Mavic Mini voor hetzelfde geld. Over water vliegen is dan weer héél moeilijk zonder GPS en zal de Tello driften. Een Mavic zal dan weer beter zijn locatie behouden.

Ben je plots je drone kwijt ergens ten velde? Ook een nadeeltje voor de Tello: de Mavic Mini kan je perfect opsporen met de “find my drone”-oplossing, voor een Tello terug te vinden moet je goed zoeken…

Nog een voordeel voor de Tello: vaak wordt het dingetje (terecht) als speelgoed aanzien, zodat je vaak meer kan ‘riskeren’ dan met een grotere drone.

Conclusie

Beide drones hebben hun voor- en nadelen zoals hierboven uitgelegd. Je gaat ze dan ook best gebruiken in verschillende omstandigheden.

Wil je snel even poolshoogte nemen door boven het bladerdek uit te stijgen om te kijken naar waar je moet fietsen door een herkenningspunt te spotten? Of wil je gewoon je even amuseren? Of wil je even racen met een maat onder een brug? In al deze gevallen is je DJI Tello je beste vriend.

Ontdek de DJI Tello

 

Wil je een mooie hoge-resolutie film maken met stabiele beelden of vliegen in meer winderige situaties (waar je wat meer tijd hebt)? Of lekker ver (en lang) vliegen? Dan is de DJI Mavic Mini met GPS & 30-minuten durende batterijen je ideale reisgenoot.

Ontdek de DJI Mavic Mini

 

En het ideale? Allebei gewoon meenemen! Veel plaats nemen ze beiden niet in!Happy drone’ing!

 

Extra

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden