(12/09/2024) Met wat gezonde argwaan bestelden we de DJI Neo. “Hoe kan zo een kleine drone iets betekenen?”, klonk het in ons hoofd. Maar, de DJI Neo bewijst zich keer op keer. Hier onze eerste indrukken.
DJI Neo: ook écht “nieuw” voor DJI.
Met de DJI Neo sloeg DJI een nieuwe richting in voor drones: je kan ‘m solo gebruiken (“vrije vlucht”) zonder enige controller in de hand (buiten je handbewegingen zelf), met de smartphone als controle voor de vlucht met wat meer mogelijkheden of met een heuse DJI Remote Controller. Bij deze laatste kan je kiezen voor de DJI RC-N3 of zelfs een van de DJI RC’s met ingebouwd scherm (2 of hoger), maar ook voor FPV-opties inclusief bril.
Waw, DJI, dat is pas mogelijkheden creëren. Je DJI Neo is plots héél compatibel met veel materiaal wat je mogelijk al liggen hebt…
Laat ons het eens proberen…
Zelf gingen we voor het basispakket, wat bestond uit drone en verder niets. Een heel ongewone stap voor mij als dronepiloot die er normaal met een hele backpack aan materiaal met z’n Mavic 3 erop uittrekt. Eventjes raar maar waar “in het diepe springen”.
DJI Neo kopen >>
Achteraf gezien hadden we beter een paar eurootjes meer uitgegeven voor de hele complete en value-for-money Fly More Combo, maar daarover hieronder meer. Toch geen spijt van deze aankoop!
Ik had nog nooit zo een klein doosje met de post gekregen waarin een drone paste. De drone zelf is nét iets groter dan een DVD-schijfje, but that’s it. De batterij lijkt op een versmald lucifersdoosje.
Ik kreeg flashbacks naar de oude teergeliefde DJI Tello, dé drone waarmee je vaak je eerste stappen in de dronewereld zette en waaraan ik zelf fijne herinneringen koester. Dit leek me een waardige opvolger als instapdrone. Maar omdat ik DJI Tello als referentie nam, waren m’n verwachtingen niet hoog gespannen en jongens, wat was ik fout! Deze DJI Neo een klein Power House, waarmee je heel wat meekrijgt in een kleine verpakking. Wat een verrassing stond me te wachten.
Voor wie twijfelt: de Neo is wel degelijk een C0-drone. Na wat zoeken vind je onderaan op de drone een embossed C0-logo. Zo weet je ook waar je aan toe bent. Ik plakte alvast m’n operatornummer op de drone, dan was dat ook weer perfect in orde.
Uitgepakt liet ik de drone met de meegeleverde USB-C-kabel volledig opladen. Wel een stevig USB-C-laadblokje nemen, want met je gewone smartphone-lader ben je we even lang zoet anders. Net zoals op een laadhub gaan 5 lampjes vrolijk knipperen tijdens het laden. Opladen deed ik rustig, een na een uurtje was die drone zeker klaar. Kan sneller zijn geweest, maar niet met de chrono naast gestaan.
Na het opladen is het héél eenvoudig je nieuwe drone te “binden” (koppelen) aan je smartphone. Open je DJI Fly app op je telefoon, selecteer de DJI Neo en volg alle instructies.
Tip: wel best binnen doen met een smartphone want je gaat eventjes 4G (data) nodig hebben én WiFi-verbinding (met de drone). Zelf deed ik ’t gewoon in de woonkamer en geen enkel probleem. De drone vroeg om een kleine firmware-update en ook dat ging vlotjes.
Je krijgt trouwens mooie vliegtutorials in de app voor wie wil, maar eigenlijk is het eenvoudig: drone aanzetten zoals altijd bij DJI door dubbele ‘lange’ druk op de stroomknop en dan met de andere knop de modus selecteren en met een lange druk activeren en vliegen maar. Een kind kan de was doen.
Nu waren we klaar voor de grote test… Een 1e vlucht.
Mijn eerste vlucht met de DJI Neo
Het was een beetje onwennig en even op een terrein waar ik alle ruimte had. Buiten, gras rondom je, weinig bomen. Je weet maar nooit. Nadien zou blijken dat al die voorzorgen niet nodig waren, de Neo kan bijna opstijgen op een postzegel…
Eerst de stroom inschakelen, dan via de mode-knop vooraan kiezen wat je wou. Je kan met herhaalde drukken door alle modi heen gaan. Zelf koos ik terug de default modus, “Follow Me“.
Ik had voor alle veiligheid ook de DJI Fly app eens opengedaan terwijl de drone aanstond, en elke modus eens bestudeerd. Je kan immers per modus instellen hoe je de drone wil laten vliegen qua hoogte en afstand. Vaak zit je tussen een paar meter en maximaal 20 meter in deze solo-modus. Wie verder wil, heeft een controller nodig. Ik koos de opties die ik het beste vond en ook het veiligst.
Zelf stelde ik in instellingen alvast mijn videovoorkeuren in. Ik hou meer van het H.264-formaat dat zijn meer gecomprimeerde opvolgen, H.265. Ook moest ik geen 4K 30FPS hebben, 1080p 60FPS was voor mij al meer dan genoeg. Alles ingesteld hebbend, sloot ik de app. Fijn te weten dat je “in geval van nood” een afstandsbediening in je broekzak hebt zitten.
Eén iets langere druk op de toets op de drone activeert de gekozen modus en het aftellen begint. Je houdt best je hand uitgestrekt, mét de camera naar je gezicht. Zonder gezichtsdetectie doet de drone immers niets. Hij “tethered” zich vast aan je, als een hondje aan een leiband voor de rest van z’n vlucht.
Het eerste wat me opviel was dat inderdaad het propellorgeluid “typisch FPV-drone” is, maar minder luid en scherp dan ik op al die YouTube-filmpjes zag. Het viel buiten reuze mee. Discreet is het niét, maar dat is geen enkele drone.
De vlucht was op een “medium” afstand van me. Bij wandelen bleef de drone een 5-tal meter achter me en volgde die me mooi als een enthousiast hondje. Het is even wennen. Hij kijkt ook naar je stappen, dus vliegt mooi rondom objecten, en dat zonder obstakeldetectie. AI op z’n best. De limieten van deze Follow Me -zo zag ik op het internet- zou voor deze kleinste drone van DJI op een fietssnelheid van 20 km/u liggen om je comfortabel te kunnen volgen. Perfect voor mijn use-case.
Even stoppen, naar de drone wandelen, hand eronder uitsteken en de drone landt gehoorzaam. De 1e vlucht was een feit. Ik denk deze drone héél vaak mee in de fietstas gaat zitten.
De beelden bekijken
En dan de beloning: beelden bekijken. Met de USB-C-kabel koppelde ik de drone, terwijl die uitstond, aan m’n iPad.
DJI’s nieuwste feature was niet gelogen: je krijgt, ook al staat de drone uit, toegang tot het interne geheugen van 22 Gigabyte alsof het een externe harde schijf is. Hopelijk rollen ze dit snel uit voor alle drones. De Neo laadt zelfs een beetje op dankzij deze bedrade connectie. Persoonlijk ben ik hier véél meer fan van dan de Quick Transfer draadloze connectie.
De beelden zijn helder en knap, typisch DJI. Mogelijk een beetje verzadigd en met automatische exposure en witbalans. Toch is dit duizenden malen beter dan de concurrentie voor eenzelfde geld. Hier merk je wel de beperkingen van de solo-modus of de modus met alleen smartphone: zonder een RC van DJI (zoals je in de Fly More Combo vindt) kan je deze waarden niet manueel aanpassen en draai je dus “full auto”. Je moet dan ook weten dat tegenlicht je donkerder maakt en dat je gezicht in volle zon overbelicht zal zijn. Toch, dit is maar een klein euvel, wat dus snel op te lossen valt.
Ik kon maar niet geloven dat dit allemaal uit dit hele kleine drone’tje kwam. Okee, “dit is géén Mavic 3”, maar voor wat het bedoeld is, levert de Neo topkwaliteit.
Ik heb een grondig hekel aan die influencers die een DJI Neo reviewen en dan klagen over dat de beelden in 4K niet “top” zijn, of dat er obstakelsensoren missen op de drone. Neen insta-people, als je dat wil dan koop je een DJI Mini 4 Pro of een DJI Mavic 3. Elke drone heeft zijn specifieke doel, en de DJI Neo is gewoon een heel veelzijdige, hele kwalitatieve kleine, prettige drone die een beginner heel blij zal maken of de pro extra mogelijkheden geeft door z’n grootte. Je kan ook niet verwachten dat op een driewieler een automatische versnellingsbak zit. Andere doelgroep. De DJI Neo is gewoonweg prachtig in zijn klasse voor bijna geen geld.”
Bedenkingen
Na heel wat testen spookt er al wat feedback door je hoofd. Dit waren de belangrijkste punten:
- De DJI Neo doet wat die beloofd en laat z’n concurrent, de HoverAir X1 in het stof bijten. Waar dezelfde setup van de Neo 199,- kost, betaal je bij de concurrentie 349,- voor het basismodel(!). Deze prijs is bij DJI dan weer de prijs die je betaalt als je er 2 batterijen, 1 laad-hub en een heuse DJI RC-N3 bij zou nemen, de Fly More Combo, iets wat HoverAir niét aanbiedt.
- 1 Batterij is weinig, en levert je +/- reële 15 minuten vliegtijd op. Best eens 2 batterijen extra aanschaffen. Als je dan nog ook de laadhub zou willen bijkopen, zit je al snel aan de prijs van de Fly More Combo, waar je dan ‘gratis’ een extra RC bijkrijgt! Het hangt natuurlijk af of dit een leuk extra drone’tje is, of jouw enige instapdrone van DJI. In dat laatste geval moét je gewoon de Fly More Combo aanschaffen.
- 22 GB intern geheugen is méér dan voldoende. Het werkt ook heel prettig om de beelden over te zetten. Je moet er natuurlijk wel na een paar vluchten aan denken om het eens leeg te maken.
- In de solo-modus blijft de drone vrij dicht bij je, opgedragen door het C0-label. Met een RC kan je al héél veel meer en is de Neo een “lichtgewicht” DJI Mini 4K als je wil vergelijken. De drone is heel veelzijdig, maar beperkt(er) t.o.v. elke DJI Mini wat camera betreft.
- Ook de Neo als C0-drone moet zich aan geozones houden. Vals spelen is er niet bij, je vliegt zoals gekend binnen het juridische kader van een C0-label.
- Wat ik wel miste, was een soort draagtasje om die drone in te steken. Het hoeft niet, de drone is heel sterk, zeker met de gimbal protector erop, maar ik draag graag zorg voor m’n drone. Zelf vond ik er eentje op Amazon, die nu onderweg is naar hier…
DJI Neo draagtas kopen >> DJI Neo (FMC) draagtas kopen >>
- De DJI Neo heeft genoeg licht nodig om te vliegen. Hoop niet op nachtvluchten of vluchten in een donker huis. De visuele hoogtesensoren én de camera zijn enkel gemaakt voor helder weer. Logisch in deze prijsklasse en use case.
- De DJI Neo heeft m’n hart gestolen. Klein zalig ding, ook veilig in toevallige kinderhanden met de propellorbescherming errond. Je kan de bescherming er ook afnemen, dan vliegt je drone een minuut langer.
DJI Neo (FMC) kopen >>Voor met de Neo aan de slag te gaan, heb je niks nodig buiten de drone. Het kan. Het werkt. Wie meer flexibiliteit wil, en controle over het beeld, overweegt best de FMC-versie.
Tevreden met de info op deze site?
Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?
Kom bij de leukste drone-familie van België!