Drones moeten in 2020 traceerbaar zijn

(04/07/2019) Vanaf juli 2020 zullen er nieuwe, Europese regels gelden voor drones. Dat viel op 2 juli 2019 te horen bij de opstart van de Belgian Civil Drone Council (BCDC).

Update

De inhoud van dit artikel is gedateerd. Meer informatie vind je op de pagina rond Europese WetgevingVoor dronebezitters van drones zwaarder dan 250 gram komen er (mogelijk) wel strenge regels rond identificatie, aldus Hendrik-Jan Van der Gucht van skeyes. Zo zullen alle drones vanaf 250 gram – “en daar behoren ook veel speelgoeddrones toe” – tijdens de vlucht traceerbaar en identificeerbaar moeten zijn. Ze zullen dus uitgerust moeten zijn met een zendertje. En al wie zo’n drone bestuurt, zal zich moeten registreren zodat het tuig aan hem of haar gekoppeld kan worden. De regels zullen gelden voor nieuwe drones, preciseerde Van der Gucht.

Tello, de gekozen minidrone van FDR1, weegt echter maar 80 gram. Aldus blijft het recreatieve van onze sport gegarandeerd, zonder verzwaarde regels rond identificatie.

Ook horen we mogelijke versoepelingen: minder eisen aan dronepiloten, drones zullen vrij mogen vliegen tot 120 meter hoogte en ook vluchten buiten het zicht van de bestuurder (VLOS) zullen mogelijk worden. Laat ons echter wachten op alle details vooraleer ongewild bestaande regels te schenden…

Het implementeren van de Europese regels wordt meteen de eerste grote uitdaging van de nieuwe droneraad. Meer dan honderd personen en organisaties hebben zich ingeschreven om deel te nemen aan een of meerdere van de zes werkgroepen die zich zullen buigen over technologische, operationele en regelgevende issues. Onder meer de federale overheidsdiensten Mobiliteit en Economie, skeyes, politie, Defensie en verschillende dronefederaties doen mee.

Meer over drone-wetgeving