In 2023 met de Mini 2 in A3?

(24/11/2021) Een Deense Clickbait YouTuber doet stof opwaaien. Volgens hem mag, na antwoord van de EASA, de DJI Mavic Mini en Mini 2 niet meer in de Open Categorie A1 vliegen vanaf 2023. Oorzaak is de MTOW

In onderstaand videootje vind je alle details, maar er zitten wat gaten in zijn verhaal. (Laatste update: 06/12/2021)

Samengevat zou de EASA bevestigen dat DJI Mavic Mini en DJI Mini 2 als legacy drones in de A3 moeten gaan vliegen omdat de MTOW, dus de Màximale Take-Off Massa, meer dan 250 gram zou bedragen. In theorie kan inderdaad elke Mini een goedgekeurde kooi dragen, en dan is het rekensommetje van MTOW ‘het gewicht van die 2 samen’.

Toch specificeert DJI enkel voor de Mini’s maar een “TOW” van < 249 gram. MTOW wordt door de fabrikant nergens over gesproken. En daar wringt dus het schoentje voor de YouTuber’s theorie: de wet vermeldt immers dat de wetgeving terugvalt op de door de fabrikant gespecificeerde waarde, en da’s… 249 gram. Dat is dan ook, bij verstek dé referentiewaarde.

Ook EASA treedt in verschillende voorzichtige communicaties onze redenering bij. Immers, zo stellen ze voor, na 1/1/2023, voor legacy drones waar géén MTOW van gekend is, terug te vallen op de TOW, kortom “het gewicht bij het opstijgen”. Zo kan je als piloot perfect met een weegschaaltje wegen of je alsnog in orde bent. Dit zou als addendum aan Art 20 van de dronewetgeving toegevoegd worden medio 2022.

Oef, alles okee? Wij maken alvast de beredeneerde gok van wel. We moeten nog de eerste agent zien die met een weegschaaltje rondloopt om over één gram te twisten, onze politiemensen zijn leuker en wijzer dan dat… Toch raden we dit alvast aan:

  • Vlieg met je DJI Mavic Mini of DJI Mini 2 overdag niét met een kooi
  • Gebruik enkel de officiële onderdelen tijdens je vlucht
  • Hang geen lading aan je drone.
  • Doe niet zomaar nachtvluchten, immers, bij nachtvluchten is een groene strobo verplicht. Weeg je toestel eens met je strobo erop. (Wij bleven alvast met onze setup onder de 250 gram)

Bekijk hieronder hoe heel de hetze ontstond in het beruchte ‘click bait’ videootje.

 

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTubeTevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden

 

 


Deze info delen via...
error: Inhoud © FDR1.be - Deze inhoud is beveiligd.