Oeps, foutje! Droneguide kleurt helemaal rood

(Updated – 19/02/2022) Plotseling kleurt Droneguide, de kaart die we allemaal moeten checken om te kijken waar we mogen vliegen, helemaal rood. Nergens meer vliegen? Dronefans slaan alarm. Maar hoe zit het nu?

(Met dank aan onze leden Patrick Thijs, Stijn Buros & Eric Herckens)

 


(21/02/2022) Update: de problemen lijken terug verholpen. 

(19/02/2022) Update: het issue is terug actief en werd gesignaleerd. Zelfs de filtermethode, zoals hieronder beschreven, werkt even niet en geeft foutmeldingen. Aanrader is cookies te wissen en regelmatig opnieuw te proberen. Als onofficiële backup kan je je baseren op de minder accurate DJI-kaarten in de  DJI Fly app.

(27/01/2022) Update: het issue zou terug moeten opgelost zijn. Mocht het zich echter terug voordoen, hieronder vind je de modus operandi om toch veilig te kunnen blijven vliegen.


Droneguide kleurt rood.

Als UAV-operator moet je altijd voor je vluchten in België verplicht Droneguide checken. Hoe dit moet lees je in Les 11 van onze Drone School. Zo weten we ook dat we vanop de grond (“ondergrens”) tot 400ft (120m, “bovengrens”) hoog mogen vliegen.

Op Droneguide staan nu echter ook zones weergegeven met een ondergrens die vér boven de 400ft liggen, zones waar wij met onze drones niet in mogen komen. Resultaat? Op Droneguide staan nu tévéél rode zones, die onterecht niét worden weggefilterd. Dit in schril contrast met eerder vorig jaar toen Droneguide térecht rood kleurde met vliegverbod in bijna het ganse land door het bezoek van de Amerikaanse president Biden.

Op onderzoek

Enkele van onze opmerkende leden gingen op onderzoek uit en documenteerden alles op ons forum.

Resultaat? We kregen antwoord van Skeyes, die het luchtruim in België beheert.

Beste,

Inderdaad, er is op dit moment een probleem met de hoogtefilter die standaard staat ingesteld om zo de tot op heden “overbodige” stukken luchtruim weg te filteren. Deze filter staat op dit moment op 1400ft AMSL.

Voor uw informatie: Er werd reeds een ticket geopend bij de softwareleverancier. Zoals steeds tracht ik u zo goed mogelijk verder op de hoogte te houden.

Indien u nog vragen heeft, nodigen we u uit om onze FAQ te raadplegen of ons een e-mailtje te sturen.
Met vriendelijke groeten,

Safe flights,

Skeyes Drone SupportDe oplossing?

Ervaar je een rode kaart? Je kan zélf de hogergelegen zones die er voor drones niet toe doen, wegfilteren. Concreet ben je dus niét geïnteresseerd in zones met een ondergrens vànàf 400ft. Immers, hoger mogen we niet. In de ‘Droneguide met fouten’ die we nu ervaren staat die ondergrens foutief op 1400ft, maar dat kunnen we makkelijk corrigeren.

Hoe zelf droneguide corrigeren?

  1. Open Droneguide zoals vermeld in les 11;
  2. Klik op het icoontje op de kaart rechtsboven met de 3 laagjes en een trechtertje (filter);
  3. Klik op “Filter geozones o.b.v. hoogte”;
  4. Zet de foutieve waarde van “1400” op “400” feet;

… en voilà, terug een kaartje wat we herkennen.

Alles nu opgelost? Was het maar waar, Droneguide blijft nog altijd traag en smartphone-onvriendelijk zoals gemeld in ons oudere nieuwsbericht “Droneguide krijgt een update en dat geeft problemen

In elk geval: fijn (en veilig) vliegen!

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden

 

 


Deze info delen via...
error: Inhoud © FDR1.be - Deze inhoud is beveiligd.