SkeyDrone (Skeyes/BAC) lanceert eerste dronedetectie-rapport en detecteert overtreders

(13/06/2024) Wie dacht dat die ongemerkt een drone kon oplaten in België, moet dringend eens tot bezinning komen. SkeyDrone lanceerde immers hun 1e dronedetectierapport, als oefening over 400 vierkante kilometer, en daarin staat héél wat interessants te lezen, volgens het document dat wij konden inzien.

Hoe detecteert men?

SkeyDrone, een samenwerking van Skeyes en de Brussels Airport Company (BAC), beschikt over een uitgebreid Drone Detectiesysteem, een geheel van steeds meer strategisch geplaatste sensoren die elke drone kunnen detecteren, puur door de uitgezonden radiofrequenties van drone en -controller. Wie dus denkt stealthly te vliegen zonder Remote ID of z’n vlucht aan te geven waar het moet, komt dus bedrogen uit.

Deze detectietest vond plaats over het Brussels grondgebied en de luchthaven, natuurlijk met data van Zaventem luchthaven even weggelaten voor nationale veiligheid, kortom in de gekende VLL1 & VLL2-zones van Brussel en omstreken, u weet wel, die zelfs tot in Leuven reikt. Daar moét je altijd toestemming vragen, daar die permanent actief is.

Enkele belangrijke feiten in deze (permanent) rode zone, tijdens de maand mei:

  • Gemiddeld werden er gemiddeld 12 vluchten per dag gedetecteerd (5 à 24)
  • In de maand mei waren er 368 dronevluchten in deze zone
  • De hoogste dronevlucht vond plaats op 1640 voet (ong. 500 meter) AGL (!)
  • De grootste afstand tussen drone en dronepiloot was 997 meter (!), waarbij VLOS dus niet gegarandeerd is
  • Maar 10% van de vluchten was legaal en kreeg dus ook toestemming, triest als je het eerste cijfer bekijkt.
  • 74% van zij die wél toestemming vroegen hielden zich ook grotendeels aan hun vluchtplan.

 

Regio Drone Detectie Systeem Regio Brussel

Het gebied van deze Drone Detectie tijdens de test in de maand mei

 

Droneverdeling

  • 58% van deze vluchten werden uitgevoerd met een drone van de DJI Mini-serie, zoals de DJI Mini 4K of DJI Mini 4 Pro bijvoorbeeld.
  • 35% werd uitgevoerd met een drone tot 900 gram, zoals de DJI Mavic 3 Classic of de DJI Air 3.
  • 4% werden uitgevoerd met zware (professionele) drones
  • Maar 3% van de vluchten vond plaats met niet-DJI-drones

Verdeling dronegebruik België (detectietest)

 

“49 drones vlogen hoger dan 400 ft AGL (+120m). Deze vluchten moeten dus plaatsvinden in de Specific Categorie, anders zijn deze in overtreding.”

 

Wie vloog er nu legaal en wie vloog er nu illegaal?

Dankzij dit Drone Detectiesysteem en de samenwerking met DAA kunnen alle vluchten automatisch ingedeeld worden. Zo vloog 90% illegaal, zonder Skeyes-toestemming (zoals dit moet in deze zones).

Legale versus illegale vluchten (detectietest)

Waar moeten we dit nu aan toeschrijven? Als we mogen dit interpreteren op basis van wat we allemaal terugvinden in het rapport, is het antwoord: Brussel.

In Brussel zit het vol “cowboys”: Zo vliegen er velen illegaal boven Brussel Noord, maar ook boven het Koninklijk Paleis en natuurlijk op alle toeristen hotspots: De dronevluchten op de Grote Markt (!) en boven het Atomium zijn een mooie illustratie van toeristen die illegaal een drone oplaten.

Illegale vluchten boven Atomium, op de Grote Markt en boven het Paleis (detectietest)

Wat leren we nu?

In de geteste Brusselse regio en omstreken gebeuren heel veel illegale vluchten, waaruit SkeyDrone enkel kan besluiten om het Detectiesysteem te blijven uitbreiden, samen te werken met ordediensten en campagne te blijven voeren voor veiliger dronevliegen. Wat het “veiliger dronevliegen” betreft, hopen we dat wij van FDR1 ons steentje mogen bijdragen.

Hoe Remote ID instellen? Makkelijk correct vliegen in België

 

Meer weten?

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden

FDR1 streaks (negatief)


Beelden en info met dank aan SkeyDrone/Skeyes, alle rechten voorbehouden.