Een drone op Mars: ontdek Ingenuity

Op 18 februari 2021 landde er een nieuwe verkenner op Mars, met een heel eigen (extra) compagnon: een heuse drone. 

Mars 2020

De Marsmissie “Mars 2020” is eentje die in het midden van de grote vakantie 2020 vertrok. Doel? Zoeken naar en alles in kaart brengen voor leven op Mars.

Daartoe zijn er 2 belangrijke zaken aan boord: een marsvoertuig ‘Perseverance’ (volharding) én een mini-helikoptertje zoals de media het noemt, ‘Ingenuity’ (vindingrijkheid). Dit laatste maar 2 kilogram wegend tuigje, is wat wij zo fascinerend vinden, want het is in alle betekenissen van het woord een UAV, een ‘drone’ in de volksmond.

Als Ingenuity erin slaagt om op te stijgen, zou dat een absolute primeur zijn, want het zou het eerste gebruik van aërodynamica op Mars zijn.”

Perseverance en Ingenuity zullen alles zelf moeten doen, want een signaal naar de aarde sturen duurt meer dan 11 minuten.

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

 

Ingenuity

Ingenuity reist mee onderaan de buik van Perseverance. De mini-helikopter heeft voornamelijk als doel wat rond te kijken, heel praktisch bijvoorbeeld de beste wegen detecteren voor de rover, maar ook meespeuren naar leven. Stap per stap echter is deze kleine drone van maar 2 kilogram zijn eerste missie om… te vliegen. Zelfs dat is een huzarenstukje!

De drone werd gebouwd met speciaal ontworpen materiaal, maar ook standaard bouwmaterialen (voor drones). Zonnecellen zorgen voor de stroom, en de rotoren zijn van carbonvezel, want de Marsiaanse atmosfeer is vrij dun. Ze draaien aan 2400 rpm en een vlucht is maximaal 50 meter ver en 90 seconden (!) lang. Ingenuity gaat ook maar 5 meter hoog. Om zo te kunnen vliegen heeft de drone Lithium-ion batterijen aan boord, ongeveer vergelijkbaar qua capaciteit met 3 smartphone batterijen. 2/3 gaat de drone gebruiken om niet dood te vriezen in de koude Mars-nachten, en 1/3 voor de eigenlijke vlucht. Idealiter is dat ergens rond 11 uur in de voormiddag, Mars-tijd natuurlijk. Zo kan de drone nog genoeg opladen en is de lucht nog iet te ‘zwaar’.

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Verder heeft het klein stukje vernuft nog gyroscopen en hoogtemeters aan boord, evenals een verbinding met de rover, maar geen kompas: dit is immers op Mars door magnetische storingen moeilijk bruikbaar.

De drone zal vrij autonoom vliegen, maar kan wel (voor een volgend vluchtje) instructies ontvangen vanop de aarde. Een beetje alsof je Waypoints aan je drone geeft via Litchi dus…

Wie meer tech-details wil, moet eens gaan rondsnuffelen op Ingenuity’s eigen Wikipedia-pagina.

 

Deze Marsmissie: echt iets voor FDR1

Heel de trip naar Mars is iets persoonlijkers voor FDR1. Niet alleen is Perseverance daar aanwezig met een allereerste drone Ingenuity op een vreemde planeet, maar ook is een heel klein stukje van FDR1 mee op Mars.

Een tijdje geleden kon je immers via de NASA-website je inschrijven om je eigen naam mee met Perseverance naar Mars te laten vliegen. De namen werden, samen met bijna 11 miljoen andere, met een elektronenstraal op 3 kleine plaatjes geplaatst.

Natuurlijk deed het bestuur van FDR1 hier graag elk individueel aan mee. Zo zijn we ook een heel klein beetje aanwezig op Mars terwijl die eerste drone daar rondvliegt.

Als voorbeeld het ‘inschepingsticket’ van onze voorzitter, Steven.

 

Zelf je naam meesturen met een toekomstige Marsmissie? Dat kan perfect. Je bent letterlijk een paar kliks verwijderd van eeuwige roem.

Zend je naam naar Mars