Vlieg eens met je Mini boven de Efteling

Een man heeft in Nederland een boete van 100 euro gekregen voor het vliegen met een drone boven de Efteling, zo rapporteert de Nederlandse media. Het is 1 van de eerste rechtszaken sinds de nieuwe Europese regels voor drones van kracht zijn.

De man zijn bedoelingen waren niet slecht: hij deed de vlucht om zijn zieke dochter te verrassen. De Efteling was door de coronapandemie gesloten voor publiek en hij dacht zo niemand zou storen. Zo werd zijn drone gespot terwijl hij opnames maakte van de attracties.

Wat doorslaggevend was, was dat de man niet constant VLOS vloog, dus niet constant zijn drone met het blote oog kon zien. De rechter erkende dit en dit was het doorslaggevende feit. Zo volgde de man de Europese dronewetgeving niet en dat kon een gevaarlijke situatie opleveren. Wel was hij correct aan het vliegen in een niet-verboden geozone, met respect voor het nabije vliegveld.

Omdat hij met een sub-250 gram drone vloog (nvdr. DJI (Mavic) Mini (2)?), had hij net dankzij de nieuwe wetgeving veel meer vrijheden dan ervoren in Nederland, en ontliep hij de geëiste minimumboete van 250 euro en moest hij ‘maar’ 100 euro betalen.

Dankzij deze man z”n daden zijn er nu precedenten voor vluchtinbreuken met een drone en kan je dus rekenen op richtprijzen van min. 250 euro boete bij niet volgen van de dronewetgeving (allerhande) of 100 euro boete bij niet VLOS vliegen.

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden