Holystone Remote ID-transponder: de goedkoopste oplossing om je drone reglementair in orde te maken

Sinds 2024 is Remote ID een feit: heel wat drones moeten deze “digitale identiteitskaart” uitzenden, enkele lichte uitzonderingen niet. Echter, een lokale geozone kàn Remote ID vereisen, voor élke drone. Ontdek de oplossing: deze budget Holystone Remote ID-zender.

Wie en waarom : remote ID.

Holystone Remote ID transponder makkelijk plaatsbaar op een droneRemote ID, oftewel “directe identificatie op afstand”, is een manier om de lucht veiliger te maken voor luchtverkeer. Je drone zendt immers constant een nummertje uit om te zeggen “hier ben ik, vlieg veilig rondom me.” – zo evolueren we naar “U-Space”, een luchtruim waarin autonome pakjesdrones veilig automatisch kunnen vliegen.

 • Iedereen met een drone van 250 gram of meer, moet Remote ID uitzenden, of je drone nu nieuw of oud is, dus alle legacy drones en Cx-labeled drones.
 • Enkel de drones onder de 250 gram zijn vrijgesteld van Remote ID volgens de EU droneregelgeving in het vrije(!) luchtruim. Maar let op: ook <250gram-drones kunnen verplicht worden Remote ID uit te zenden in actieve (rode) zones. Lees de “toegangsvoorwaarden” van de zone er maar eens op na. Dit heet de “lokale implementatie van geozones”, zoals wettelijk beschreven in de EU droneregelgeving onder artikel 15 en kan per land verschillen. In België is dit nu, op dit moment, het geval.

Holystone brengt de oplossing

In enkele drones zit RID al ingebouwd. Voor wie dit niét heeft, is er een oplossing: een aparte transponder. Remote ID-transponders kunnen 2 dingen zijn die we niét graag hebben: zwaar én duur. Makkelijk ga je naar de 300,- en al snel over de 50 gram. Echter, wij doen dit als hobby, en hebben geen transponders nodig voor een Boeing 737 🙂

Holystone was op zoek naar een manier om hun eigen drones compliant te maken op een eenvoudige en wettelijke manier. Zo maakten ze een oplossing die voor élke DJI drone ook werkt: een onafhankelijke transpondermodule met een eigen batterij die, naargelang de vereisten in je land, het juiste nummertje kan uitzenden, waarmee zowel FAA als EASA dus blij kunnen zijn. De module draagt een CE-label.

De Remote ID-module werkt op een eenvoudige manier: je kan de module makkelijk aan en uit zetten voor je gebruik, eenmalig in instellingsmodus zetten en de gegevens erin plaatsen dankzij je smartphone en een app. Het is echt oersimpel. Duidelijke statuslampjes geven alles helder aan. Eens klaar hang je de superlichte module ingeschakeld met Velcro op je drone en klaar, vliegen maar!Holystone Remote ID transponder

Specificaties:

 • Afmetingen:
  • Breedte: 3,9 cm (1,54 inch)
  • Lengte: 3 cm (1,18 inch)
  • Hoogte: 1,3 cm (0,5 inch)
 • Gewicht:  13,9 gram
 • Technisch:
  • Uitzendduur: 5 uur, WiFi-based
  • Stroom: herlaadbaar, via USB-C
 • Prijs: < 70,-
Holystone Remote ID-module kopen >>

 

Alternatief: Dronebeacon

Dronebeacon Bluemark Remote ID transponderWie een alternatief wenst, kan ook Dronebeacon-versie overwegen. De specificaties zijn gelijkaardig, enkel is de module L-vormig en iets groter en zwaarder.

Voor zover we konden nagaan, is het uitgezonden signaal identiek, maar mogelijk iets sterker door de plaatsing van de antennes en naast de WiFi-broadcast ook een Bluetooth-broadcast.

Mogelijk beter voor grotere drones, en meer programmeerbaar voor de techgeeks onder ons.

Dronebeacon Remote ID transponder kopen >>

Eenvoudig beschikbaar via Bol.com 

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden