Les 16: Frame skipping en andere videoproblemen bij je Tello oplossen

Ook een DJI Tello en last van ‘frame skipping’ of gewoonweg blokvormige video na het nemen van mooie dronebeelden? Hier hebben we voor je enkele oplossingen verzameld die je drone-videobeelden heel wat kunnen verbeteren.

Oorzaak en gevolg

Drones werken vaak op verschillende manieren als het op video-opnames betreft:

 1. Je drone kan ervoor kiezen om het beeld door te sturen naar de controller (je smartphone) die tevens de ontvanger is, aldus krijg je eigenlijk als resultaat een opname van video streaming;
 2. Je drone kan ervoor kiezen om (bijkomend en indien mogelijk) ook de videobeelden op the slaan op een micro-SD-kaartje aan boord van de drone.

In het 2e geval (bijvoorbeeld bij de DJI Mavic Mini) kan je weinig problemen ondervinden buiten tweaken van het opgenomen beeld. Ook moet je steeds opnames beëindigen alvorens de drone uit te zetten (zo “sluit je het bestand correct af”). Onze zorgen zijn dus voornamelijk van toepassing in het 1e geval (bijvoorbeeld bij DJI Tello) die ook videobeelden doorsturen én opslaan, maar vooral dus bij de DJI Tello die dit als énige vorm van opslag doet.

We focussen ons dus bewust op alle drones zoals de DJI Tello zondér lokale SD-kaartopslag op het toestel, maar enkel rekenend op een videostream voor opnames: er kan immers héél veel misgaan tussen lens en ontvangst op je smartphone tijdens het verzenden…Frame skipping oplossen

Tip 1: vermijd storende factoren bij opnames

Allereerst kan je je voorzorgen nemen. Domme regeltjes, maar die véél verschil kunnen maken. Zo kan je (zoveel mogelijk) storing proberen uit te schakelen

 • Vlieg op open terrein, ver weg van huizen enz. : voor zij die vliegen met hun smartphone als controller: je drone is in essentie een vliegende WiFi-router, dus andere WiFi-signalen storen. Door ver van andere WiFi-stationnetjes te vliegen, heeft jouw signaal meer vrijheid en dus ook een betere kwaliteit.
 • Vlieg ver weg van magnetische velden: stroom wekt magnetische velden op. Vliegen onder hoogspanningsdraden, sowieso af te raden wegens crashgevaar, is dus ook een goeie tip.
 • Zet alle techniek die je niét nodig hebt en bij hebt, uit (of in vliegtuigmodus naargelang hoe vliegtuigmodus werkt op je toestel): ook toestellen zoals ongebruikte smartphones, gebruiken signalen. Weer een storende factor minder.
 • Zet alle Bluetooth-signalen uit die je niet nodig hebt: voor een draadloze controller te verbinden met je smartphone heb je wél Bluetooth nodig. Doe je dit echter niet, zet het Bluetooth-signaal van je smartphone anders gewoon uit (en eventuele smartwatches enz.) – minder signalen, minder storing.
 • Zorg dat jouw drone een unieke naam heeft (=uniek SSID) mét best een wachtwoord voor verbinden. Zo gebruik enkel jij deze verbinding
 • Zet je als Drone ACE tijdens vliegen op 5 meter van een andere dronepiloot.
 • Vlieg ook maar met maximaal een paar drones tegelijkertijd op eenzelfde terrein, met andere drones in de “uit”-stand.

Tip 2: vlieg met up-to-date-toestellen

 • Zorg dat je drone en andere gebruikte techniek de laatste firmware heeft;
 • Zorg daar de vlieg-app de laatste versie is;
 • Toch problemen met je drone in deze gevallen?
  • Dan raadt DJI aan om de Tello WiFi te resetten: hou de knop van je Tello 5 seconden indrukt nadat deze aanstaat (!): WiFi SSID en wachtwoord worden terug gereset en het toestel zal herstarten. Daarna kan je dit zelf weer beveiligen.
  • Nog steeds problemen? Dan kan je een firmware-upgrade forceren door de stroomknop op je Tello 5 seconden in te houden als de Tello uitstaat (!): de indicator wordt rood knipperend. Connecteer dan met je Tello, ga naar Setting > more > firmware version om opnieuw upgrades te doen.

Up to date toestellen wil ook vaak zeggen: het hart van je drone-vliegen voor de DJI Tello: je smartphone. Een deftig toestel moet goeie antennes doet heel veel. Ook hier moet je best een goed toestel hebben. Sommige smartphones zijn nu eenmaal vaak nog niet helemaal geschikt voor dit gebruik.

Een voorbeeld haalt deze YouTuber aan, waar frameskipping een rechtstreeks gevolg is van een minder passende smartphone. Zelf haalden we goeie resultaten met iPhone X en hoger, en in dit filmpje wordt een Samsung Galaxy met een Xiaomi vergeleken (1:07)Tip 3: kwaliteit beïnvloeden met een hulpje: de WiFi-repeater.

Je hebt frameskipping en frame skipping (nog altijd niet door of dit aan elkaar of van elkaar moet geschreven worden 🙂 ) – Een reeks van grote sprongen zal n.a.w. aan de smartphone liggen, kleine sprongen kan je vaak oplossen door het gebruik maken van een WiFi-repeater: zo heb je er goedkope van ongeveer 10 EUR die letterlijk -mits aansluiten op een USB-lader/battery pack- het WiFi-van je drone herhalen, en vervolgens naar je smartphone sturen. Normaliter is dit om een WiFi-signaal verder te laten gaan, maar bij normaal vliegen is dit dus van korterbij gewoonweg een krachtiger resultaat. Mooi voorbeeldje geïllustreerd door YouTuber Quadcopter101 met deze Repeator+Tello test.

 

Hoe de repeater installeren voor de allereerste keer legt hij glashelder uit in deze video met een andere drone.

Of een repeater echt een antwoord is op frame skipping of niet, is men het nog niet 100% over eens. Het kan wel helpen om je beeld veel helderder te maken in het algemeen, inclusief minder frame skipping. Toch kan het -als het je smartphone niet is- je vliegervaring veel fijner maken. Tip 4: de instellingen tweaken

Frame skipping is eigenlijk het verlies van tussenliggende beelden in je video stream. Je wil letterlijk “te veel informatie” door een te dunne verzend-buis sturen naar je smartphone. Je video bestaat uit 2 dingen: een reeks met een bepaalde frequentie (1) van hoogkwalitatieve (2) beeldjes. Als we wat aan kwaliteit (2) willen inboeten, kunnen we (1), de frequentie, wat opdrijven. De parameter die dit bestuurt in je drone-vlieg-app, is de “bit rate”. Standaard staat die op “auto”, maar vaak weet je het zelf beter. Ons aanbevelen is dan ook: speel eens met deze bit rate en kijk wat voor jou het beste werkt: film je minder snel bewegende dingen (landschappen enz.) en ben je niet tegen wat kwaliteit opofferen voor minder frame skipping, dan kan je dit eens tweaken. “1.5mb” Is een waarde die ik veel hoor als een goed gemiddelde. Proberen dus. Een YouTuber maakte voor jullie alvast wat vergelijkende beeldjes.

Onze conclusie

Heb je problemen & loop je met je DJI Tello & DJI Mavic Mini en smartphone op de laatste updates & hardware? Probeer dan zeker dit.

Frame skipping oplossen

 • Vlieg ver weg van alle storende factoren, buiten in open ruimte
 • Laat onnodige toestellen thuis binnen liggen: geen onnodig storende techniek. 
 • Gebruik geen controller met bluetooth om storing te verminderen
 • Gebruik -indien mogelijk voor toestellen waar WiFi niet geïmpacteerd is- je smartphone in vliegtuigmodus (airplane mode) of zet het bluetoothsignaal alvast uit.
 • Tweak je bit rate in de vliegapp naar 1.5mb of een andere door jouw geteste waarde.
 • Gebruik optioneel een WiFi-versterker/repeater