Les 26: Je dronevlucht aanvragen & uitvoeren via de Drone Service Application (DSA / DSA Fly) & Unlock

Sommige vluchten die je gaat uitvoeren, gaan binnen de gereguleerde geozones vallen, de rood ingekleurde zones op Droneguide. Je zal vaak toestemming moeten vragen. Dit gebeurt in België via de Drone Service Application van Skeyes. We leggen je haarfijn uit hoe.

Snel springen naar

Eerste setup Vlucht aanvragen

 

Let op! Deze informatie is enkel om vluchten aan te vragen als geregistreerde dronepiloot (ongeacht je nationaliteit) in het Belgische (burger)luchtruim, met uitleg hier toegespitst op de Open Categorie. In Nederland bestaat dit systeem niet voor hun luchtruim en kan je géén ontheffingen krijgen om binnen gereguleerde (“rode”) geozones te vliegen voor de Open Categorie. 




Jouw DSA-portaal de eerste keer correct invullen

De allereerste keer ga je wat informatie moeten ingeven, die je in volgende bezoeken aan het portaal perfect kan herbruiken. Deze basis-setup is niet zo moeilijk, en loont in de toekomst. Doe deze setup best op een laptop of tablet, niet op het kleine schermpje van je smartphone. De interface gaat je het anders moeilijker maken. 

Wat ga je nodig hebben?

  • Een officieel e-mailadres. (We raden hetzelfde adres aan dat je ook gebruikte voor je UAS-operatorregistratie) Let op: Op basis van eigen ervaring raden we hier aan om géén Apple @icloud.com of @me.com te gebruiken. Het rare webdomein wat het DSA-portaal gebruikt (.tech-domeinnaam) wordt door Apple als spam gezien en de bevestigingsmail lijkt niet door te komen.
  • Je UAS-exploitant operatornummer, het nummer dat je op je drone moest aanbrengen na je registratie als dronepiloot.
  • Jouw mobiel telefoonnummer, het nummer waar je ook tijdens je vlucht ook op bereikbaar bent.
  • Je serienummer(s) van jouw drone(s), vaak te vinden op een sticker in of op de drone zelf, met de letters “S/N” (Serial Number) ervoor. (Bij een DJI Tello staat dit binnenin, bij een DJI Mavic Mini & DJI Mini 2 vind je dit aan de binnenkant van het batterijklepje.)


Jouw eerste setup

  • Surf naar https://planner.skeydrone.tech/
  • Zet de website bovenaan rechts in het Nederlands
  • Klik op “Maak een account aan” en vervolledig de informatie met je persoonsgegevens en e-mail. Accepteer de voorwaarden. Je zal ook een e-mail krijgen om je vers aangemaakte account te bevestigen.
  • Meld je aan met je bevestigde nieuwe account. Je komt op de DSA-portaalpagina terecht.

Om je het leven makkelijk te maken gaan we...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.