Telefacts over drones: ver van de feiten?

(25/01/2023) Gisterenavond zond VTM de reportage uit van Telefacts over drones. Met enige plaatsvervangende schaamte hebben we dit uurtje journalistiek bekeken. Sta ons toe als dronecommunity te reageren.

 

Telefacts

De reportage van Telefacts was geen reportage van eigen bodem, maar een aangekocht Brits product van vermoedelijk ITV uit (gokje) 2018 of 2019. Hierin, met voice-over van Birgit Van Mol, maken we kennis met de guurdere kanten van enkelingen uit het dronemilieu.

Zo wordt het incident op de Britse luchthaven met een drone uit 2018 die luchtverkeer (moedwillig) blokkeert, bovengehaald en uitgemolken. We krijgen de indruk dat alle dronepiloten peeping toms zijn en drugs leveren aan gevangenen.

Ook krijgen we een serie van YouTube-clips aan elkaar geregen ad nauseam waarbij de gevaren van drones gekaderd worden. Zo zien we hoe oude DJI Phantoms vleugels kunnen beschadigen, hoe kindjes zich kunnen snijden aan propellers en hoe onverlaten (weeral) systematisch met drones gaan gluren bij de buren voor elk badkamerraam. Dit herhalen en herhalen ze, doorspekt met promotalk voor “Skyfence”, een virtuele dronemuur als product voor luchthavens en gevangenissen.

Ook maken we kennis met een UK-dronepiloot die voor commerciële doeleinden zijn drone-examen moet afleggen. Achterhaalde (en zelf nu onjuiste) ‘feiten’ dus, en geografisch niet relevant.

Aan het einde van de de reportage vertelt een voice-over nog snel dat er een Europese Droneregelgeving is en piloten zich wel aan privacy-regels (moeten) houden, maar meer dan deze snelle vermelding zien we niet.

Bekijk zelf eventueel de vernoemde aflevering (seizoen 2023, afl. 4) via www.vtm.be/telefacts

 

Sta ons toe te reageren…

“Telefacts” bestaat uit 2 woorden: “Tele” van het Grieks voor “ver”, en “facts” als Engelse woord voor “feiten”. Dit is dan ook de ideale samenvatting: een verhaal vér van de feiten.

Steven
Door Steven Bogaerts

Waar VTM met een reportage had kunnen komen over de actieve dronecommunity in 2023, over de rasse schreden die we maakten met de nieuwe Europese Droneregelgeving sinds 2021, over de inspanningen die dronepiloten doen om zich ook aan de Privacywetgeving te houden en enkele Vlaamse drone-experts aan het woord te laten, kiezen ze echter voor een gedateerd commercieel, ophitsend stukje sensatie aan te kopen uit 2018 uit een land waar zelfs sinds Brexit een andere wetgeving geldt.

Géén woordvoerder van Skeyes komt in beeld, geen één van onze 2,899 leden die eens geïnterviewd wordt, geen iota van Vlaamse (of Europese) bodem. Geen uitleg hoe de airspace verdeeld wordt en wat de Open Categorie met Droneguide is, geen woord over Remote ID als oplossing. Geen interview met Belgische Politie, wel cowboygedrag en wazige beeldjes, en duidelijke datering gezien de ‘moderne’ dronetoestellen zoals DJI Phantom of DJI Spark in beeld.

Ja, er zijn sporadische uitspattingen van enkelingen die drones in een verkeerd daglicht plaats(t)en, maar om alle dronepiloten over eenzelfde kam te scheren als deze wetovertredende Britten, is ongeveer hetzelfde als “elke Vlaming met een kelder” gelijkschakelen met Dutroux als rolmodel.

Beste Telefactsredactie, we vragen je: gebruik gerust de content op onze website. Contacteer ons gerust. Net zoals onze voorzitter die nu zaterdag aan 50 dronefans een lezing gaat geven over drones, wetgeving en fotografie, staan we je graag te woord. We tonen je graag de àndere kant, een Vlaams en Nederlands verhaal, in plaats van Britse riooljournalistiek en sensatiepers.

Altijd welkom.

Wens je te reageren?

Dat kan. Je kan altijd terecht op ons forum voor een gezonde bespreking van de aflevering, maar als je wil kan je ook naar VTM reageren. Dit kan via dit contactformulier bij VTM. Nog beter dan reageren naar VTM: leg aan je vrienden en kennissen de échte kant uit van dronevliegen en de Dronewetgeving. Wie immers wéét hoe het werkt, zal er minder angst van hebben…

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden