Kreeg jij ook een mail “Jaarlijkse factuur BE-STS-01” om 217 euro te betalen?

(17/05/2022  & update 18/05/2022) Het is even schrikken als volgende mail in je brievenbus valt om 217 euro te betalen voor je dronevluchtjes vanaf jaar 2 als dronepiloot. Maar hoe zit het? Betalen of niet?

 

FOD Mobiliteit logo

Drones: Jaarlijkse factuur BE-STS-01 | Facturation annuelle BE-STS-01

Beste drone community,

Wij herinneren u eraan dat, overeenkomstig Verordening (EU) 2019/947, de geldigheidsduur van een exploitatieverklaring voor een standaardscenario twee jaar is.

U hebt onlangs een factuur ontvangen of zal die binnenkort ontvangen op de verjaardag van uw aangifte voor een exploitatieverklaring van een standaardscenario, voor de betaling van het tweede jaar zoals vermeld in artikel 23 van het Koninklijk Besluit van 08/11/2020. Het bedrag van deze dienst wordt geïndexeerd (actueel 217,00 EURO) zoals bepaald in artikel 18 van het koninklijk besluit van 14.02.2001 tot vaststelling van de vergoedingen waaraan het gebruik van openbare diensten betreffende de luchtvaart is onderworpen.

Het team UAS wenst u een aangename en veilige vlucht.

 

Geen paniek

DJI Mini 3 Pro zijaanzichtWe contacteerden direct als dronevereniging de Cel UAS om verdere uitleg. Het gaat echter om een echte facturatie énkel voor wie in de SPECIFIC CATEGORY (=”STS”) vliegt. Immers, als drone-amateurs vliegen we allemaal in de OPEN CATEGORY (meer uitleg op onze wetgevingspagina). Deze open categorie is de laagste in risico en “niet onderworpen aan de standaardprocedures”.

De Cel UAS maakte dus een fout door dit naar iéderéén te sturen, in plaats van een selectie te maken voor wie Specific Category-vluchten uitvoert. Er volgt nog een rectificatie.

Zoals de Cel UAS ons antwoordde op 18/05/2022:

We maakten een fout tijdens het versturen van de nieuwsbrief over de betaling van de tweede termijn tijdens de looptijd van het Belgisch standaardscenario.

De boodschap was enkel bestemd voor droneoperatoren die vliegen in de categorie Specifiek, die in 2021 een exploitatieverklaring voor het nationaal standaardscenario BE-STS-01 indienden, zoals beschreven in artikel 23 van het koninklijk besluit van 08 november 2020.

De nieuwsbrief heeft geen betrekking op dronevluchten in de categorie Open, of op de registratie als operator. Deze blijven gratis.

Later vandaag zal een algemene boodschap worden verstuurd ter verduidelijking.

Je moet dus niét betalen als je in de Open Categorie vliegt.

 

‘ier, nen euro!

Tevreden met onze snelle reactie? Dit vrijwilligersinitiatief bespaarde je net mogelijk 217 euro. Mocht dat “nen neuro” waard zijn (of 217,- šŸ˜‰ ), dan vind je vrijblijvend een leuk knopje hieronder.FDR1 steunt jouw droneplezier. Steun jij ons?

FDR1 draait volledig op vrijwilligers. We rekenen ook nergens iets aan, alles is gratis. Zo willen we het ook houden in de toekomst. De FDR1-webservers blijven draaien puur op vrijwillige giften van tevreden leden, zoals jij. Steun jij jouw vereniging en help jij ons in de lucht te houden? Elke bijdrage, hoe klein of groot ook, maakt een wereld van verschil.

Dankjewel namens het ganse team!


Donaties gebeuren via de beveiligde services van PayPal. Je hoeft geen account te hebben, werkt met elke kaart.