Les 44: Je drone mee op reis: veilig je drone meenemen in het vliegtuig

Eindelijk weer eens op reis! Natuurlijk wil je je drone meenemen in het vliegtuig, maar mag dit wel? En zo ja, hoe doe je dit best?

 

Mag mijn drone mee het vliegtuig in?

Ja, de consumenten-cameradrones waarmee wij vliegen, zoals de DJI Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 & DJI Mini 3 (Pro), mogen mee het vliegtuig in. Wel ga je enkele veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen. Deze regels zijn er niet zomaar: de meeste drones hebben immers (zeer ontvlambare) LiPo-batterijen, en deze batterijen zijn ook nog eens gevoelig aan hitte, koude én drukverschil, toevallig de dingen die je makkelijk in een vliegtuig kan meemaken. Verder wil je natuurlijk ook je drone tijdens het transport beschermen.

 

Hoe neem je je drone mee in het vliegtuig?

Je drone

Je drone zelf en alle andere benodigheden (zonder batterijen) steek je best in je baggage die in het ruim van het vliegtuig gaat. Check voor alle zekerheid nog de aanbevelingen van de luchtvaartmaatschappij in kwestie voor specifieke vereisten. We raden wel aan in je koffer ook je dronespullen apart in een veilige case te steken, zodat alles lekker vast zit en niet kan rondbewegen tijdens het baggagetransport.

Meer over een case voor je Mini 2

 

De batterijen van je drone

De batterijen van je drone neem je altijd mee in de handbagage. Ook daar zijn speciale regels voor, vaak iets verschillend per luchtvaartmaatschappij. Ook bepalen de luchtvaartmaatschappijen elk anders welke batterijen wel mee mogen en welke niet. Best dus checken voor je vertrek hoe het in jouw situatie moet.

Algemeen kunnen we stellen:

  • Neem maximaal 3 batterijen mee.
  • Laad de batterijen maximaal 50% op. Zo heeft je batterij wat reserve en daalt de kans op ontvlammen enorm.
  • Plak de contactterminals op de batterij af. Dit kan met eenvoudige electriciteitstape.
  • Steek de batterijen in een LiPo-safe bag: een speciaal brandwerend zakje voor je batterijen wat weinig kost.
  • Neem deze LiPo-bag met de batterijen erin mee in je handbagage en hou die steeds bij je.
Meer info over LiPo bags

 

Is dit alles om mijn drone rustig mee op reis te nemen?

Neen. Niet alle landen laten drones immers toe op hun grondgebied. Drones zijn immers een recent iets, en de wetgeving is er nog niet altijd op afgestemd. Soms is het zelfs een strafbaar feit(!) om een drone mee een land in te nemen, zelfs soms gelijkgeschakeld met spionage.


Verboden te vliegen

Drones zijn o.a. verboden (te vliegen en/of te bezitten) in: 

Algerije, Barbados, Brunei, Cuba, Egypte, Ivoorkust, Iran, Irak,

Koeweit, Kirgizië, Madagaskar,  Marokko, Nicaragua, Saoedi-Arabië,

Senegal en Syrië.*Volg de wet

In de landen waar je wél met je drone mag vliegen, zoek zeker en vast alle regels op en hou je eraan. De kaarten voor landen onder de Europese Dronewetgeving vind je alvast op deze locatie.
DJI Mavic Mini op hand

Val niet op

Verder is vliegen met een kleine, onopvallende drone zoals de DJI Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 & DJI Mini 3 (Pro) een handig iets: hoe minder je opvalt op je vreemde bestemming, hoe makkelijker het vliegen zal zijn.

Onze aanbeveling: de DJI Mini 2

 

 

* Meer input? Een fout gevonden? Laat het ons weten