Loont het nog de moeite om te investeren in een drone?

Home Forums Varia – Wetgeving Loont het nog de moeite om te investeren in een drone?

Weergave van 7 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #5919
   Peter Winters
   Bijdrager

   Hallo iedereen.

   Ik zou graag starten met de hobby van het drone vliegen. Meer bepaald in functie van fotografie van natuur, landschappen en gebouwen. Ik bezit momenteel nog geen drone maar zou er graag eentje kopen type DJI mini 2. Onlangs heb ik al wel het online examen A1-A3 behaald en mij geregistreerd als exploitant.
   Ik ben mij momenteel wat dieper aan het inlezen in de wetten en reglementeringen omtrent het drone vliegen. Maar eerlijk gezegd, hoe méér ik er over lees hoe méér de moed mij in de schoenen zakt.

   Waarschijnlijk, hopelijk, ligt het aan mij maar ik heb de indruk dat deze leuke hobby stilaan kapot gereglementeerd is. De droneguide map is zondermeer duidelijk maar daar stopt het dus blijkbaar niet. Er komt nog exta onderzoek aan te pas betreffende de (onduidelijke)regels in Natura2000 gebieden, privégebieden, industriezones, gemeentelijk, stedelijk etc en daarnaast moet je nog opletten om de plaatselijke duivenliefhebber niet tegen de schenen te rijden.
   Hoeveel tijd moet je steken om na te gaan of je ergens 30 min met een gerust hart mag vliegen zonder je een indringer te voelen die iets illegaals aan het doen is?
   Vandaar mijn vraag: Maak ik me nodeloos ongerust en loont het toch nog de moeite om anno 2022 te investeren in een drone?

   Peter Winters

  • #5920

   Peter, ik denk er net hetzelfde over en ben zelfs zo ver gekomen dat ik begin 2022 mijn drone ga verkopen, hoe graag ik er ook mee vlieg. Binnenkort mag je alleen nog in je living vliegen…en om privacy redenen met de gordijnen toe!!!😄. Ik reis veel met de camper door Europa en dan wordt het helemaal te gek. Overal zijn de ‘Europese’ regels anders, laat staan de manier waarop ze door de lokale politie worden geïnterpreteerd! Triestig!☹️.
   Ik stop ermee!

   Peter Verstraeten

   • #5921
    Peter Winters
    Bijdrager

    Peter,

    Bedankt voor je reactie. Ik hoor het helaas steeds vaker van drone bezitters. De EU regels op zich vallen best nog mee en je lijkt er méér vrijheid door te krijgen maar als je daarnaast bijna juridisch geschoold moet zijn om de ‘plaatselijke’ reglementering te ontcijferen dan stopt voor velen de ‘hobby’ en dat is dan inderdaad triestig. Maar dat was dan misschien ook de bedoeling.

   • #5923
    Steven
    Sleutelbeheerder

    Een hulp alvast voor ‘waar vliegen’ onderweg door de EU: https://www.fdr1.be/maps

  • #5922
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Hoi Peter & Peter,

   In ons Belgenlandje valt het nog énorm mee: je moet je aan de Europese Wetgeving houden, en Droneguide nakijken. Wat Natura2000 betreft, kan je daar een interessante les over vinden in onze Drone School. Kwestie van perspectief. We mogen nog van geluk spreken.

   Zoals ik het zie is het zoals met de auto rijden of met een vliegtuig vliegen: veel reglementering, maar eens je je vlieg/rijbewijs hebt, je verzekering en je vlieg/wegcode kent, is het 2e natuur.

   Startpunt? https://www.fdr1.be/startportaal

  • #5936
   Peter Winters
   Bijdrager

   Hey Steven,

   Bedankt voor de reactie en de info. Mooie site trouwens met een schat aan informatie.
   Het zal inderdaad een kwestie van gewenning en regelmaat zijn om de regels onder de knie te krijgen.
   Maar zoals gezegd, ik heb niet zo’n probleem met de droneguide reglementering maar wel met het feit dat je perfect in orde kan zijn met die regels en toch nog een boete kan oplopen omdat je één of andere plaatselijk ingevoerde regel die ‘niet’ beschreven wordt in droneguide over het hoofd hebt gezien.
   Hoe dan ook, werk aan de winkel…

  • #5950
   Loek Dushi
   Bijdrager

   De vraag is heel begrijpelijk, want er komen steeds meer regels en beperkingen.
   Zelf vlieg ik met een DJI Mavic Air en maak ik bij voorkeur gebruik van de DJI map.
   Als ik even kijk naar Antwerpen en omgeving, mag ik niet vliegen bij de centrale van Doel en de luchthaven bij Deurne.
   Maak ik echter gebruik van de kaart van Skeyes, dan is heel Antwerpen, inclusief de haven verboden gebied. Overigens verbieden de meeste grotere steden het vliegen met een drone in het centrum.
   Zelf ben ik tot nu toe bevoorrecht te wonen op Curacao waar slechts enkele plekken, waaronder de luchthaven een no go is. Maar op het buureiland is iedere drone total verboden!
   Voor mij is een drone zeker fun. Zoek de kleine leuke plekjes en maak gebruik van verschillend daglicht en weersomstandigheden om de moed erin te houden als het weer eens tegenzit.
   P.S. Bij toeval deze site ontdekt en mijn eerste indruk is buitengewoon positief!

   • #5951
    Steven
    Sleutelbeheerder

    Hey Loek,

    De enige correcte kaart (voor België) is die van Skeyes, net zoals voor andere landen ook ‘officiële’ kaarten bestaan. We verzamelen ze op https://www.fdr1.be/maps

    Fijn te weten dat je de site zo positief ervaart, dan hebben we plots een FDR1-afdeling erbij op Curacao šŸ˜‰

    Steven

   • #5952
    Peter Winters
    Bijdrager

    Hey Loek.

    Jij woont echt wel op een paradijselijk stukje aarde. Waarschijnlijk één van de plekjes op de bucketlist van iedere drone liefhebben. Geniet ervan zolang er geen beperkingen gelden.

    Peter

  • #6593
   Frank Deblon
   Bijdrager

   Hallo iedereen, ik heb net hetzelfde gevoel. Je kan er prachtige beelden mee maken. Ik hou me passioneel bezig met fotografie en vooral landschapsfotografie maken me blij. Een jaar geleden een Mini 2 gekocht, examen afgelegd, verzekering enz … allemaal in orde gebracht. Beginnen te verdiepen in de wetgeving en de zones waar gevlogen mag worden en dus een grote teleurstelling opgelopen. Pas op ik vind het goed dat er reglementering is, als dat dan door iedereen gevolgd wordt. Laatst was ik beelden aan het maken rondom het Veerse meer in Zeeland. Op voorhand de kaarten bekeken en Natura 2000 regels proberen te vatten en dus besloten de drone … thuis te laten. Sta ik daar dan op een plaatsje aan het water ( voor diegene die het willen opzoeken : https://goo.gl/maps/G4meaWsR566UuBK36 ) en zijn er daar dan een paar die met 2 drones ( ook Mini’s denk ik ) in volle Natura 2000 gebied vliegen en …. ze vlogen boven het eiland tot zelfs aan de overkant vh meer en dat is volgens de kaart : PJE AREA OUD SABBINGE. Die dag vlogen de vliegtuigen daar zeer laag. Twijfel dus. Mogen ze hier vliegen of niet ? Ik weet het tot op de dag van vandaag nog altijd niet, maar denk het niet. Intussen oo eens het beheersplan van Veerse meer gelezen maar daarin wordt met geen woord gerept over drones … Ik vlieg op vandaag bijna niet meer, vooral uit schrik iets verkeerds te doen. Heel jammer want ik vind het een mooie aanvulling op mijn fototoestel. Veel info maar misschien is iemand geinteresseerd om de coordinaten eens te bekijken en zijn, of haar, mening hierover te delen.

   • #6597
    Steven
    Sleutelbeheerder

    Hoi Frank, we merken onder onze drone aces een groot verschil tussen de Belgische piloten en de Nederlandse of Duitse. Hier (België) volgen we vrij strikt bijna de volledige Europese Wetgeving. Deze is fair, eerlijk ook al her en der heel rigide, maar doenbaar. Dit in tegenstelling tot Nederland waar enkele oude wetten en opgelegde “extra” wetgevingen lokaal de boel al iets meer verpesten, met als summum Duitsland waar lokale regelgeving (zonering) het dronevliegen heel hard aan banden legt.

    Daarom sturen we bij onze leden zo aan om de wet te volgen. We willen geen Nederlandse en Duitse praktijken hier.

    Conclusie? Al naargelang waar je vliegt (er zijn nog paradijsjes op aarde) is een drone een leuke extra en ontspanning. Soms helpt wat zoeken, dan vind je de ideale spot.

  • #6594
   Loek Dushi
   Bijdrager

   Nog even een aanvulling op mijn locatie waar toe nu toe veel mogelijk is en gelukkig weinig handhavers enig benul hebben van wat mag en niet mag. Van beperkingen heb ik dus weinig last of ik het niet goed “begrijp”. In enkele gevallen vraag ik via DJI extra vergunning aan voor plaatsen waar het normaal niet toegestaan is via een unlock autorization, wat overigens geen vrijbrief is om echt overal te kunnen fotograferen. Fotograferen is mijn hobby en de laatste jaren dus met de drone, momenteel met de MA 2s die prima foto’s aflevert. En op de grond met een heel simpel cameraatje dat veel kan inzoomen meer het nadeel heeft van veel ruis.
   Mijn advies is dus: niet te bang zijn en probeer een eventueel ongemak te pareren met de nodige brevetten en andere bewijzen van je skills. Nee heb je en ja kun je “krijgen”.
   https://www.flickr.com/photos/34468626@N07/

   • #6598
    Peter Winters
    Bijdrager

    Whow….prachtige foto’s Loek. Dat linkje ga ik bij m’n favorieten zetten.

  • #6632
   Frank Deblon
   Bijdrager

   Beste Steven, dank voor je antwoord en je hebt gelijk. Ik heb wel de indruk dat er minder en minder plaatsen zijn waar mag gevlogen worden.
   Gelukkig is er jullie site, dank je wel voor de vele info die hier te vinden is en doe zo verder. Ik geef voorlopig ook nog niet op hoor.

Weergave van 7 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.