Specta Air: de perfecte kopie van de DJI Air 3?

(29/03/2024) Wie op de koopsites een drone tegenkwam die héél hard op een DJI Air 3 leek, maar er geen was, had het bij het rechte eind: er circuleert een drone van een hier nog vrij onbekende producent die als 2 druppels water op DJI’s broertje lijkt…

DJI Air 3, maar toch niet

Specta Air
Specta Air

De Specta Air, of meer volledig de Cogito Tech Specta Air, is technisch (bijna, voor zover we kunnen nagaan) 100% hardwarematig overeenkomstig met de DJI Air 3. Ook de vliegsoftware is het onechte broertje van DJI Fly, met eenzelfde look en functionaliteit, en de Specta Air kan perfect de ND-filters of Propellers bedoeld voor de DJI Air 3 gebruiken.

De specificaties van de Specta Air hier plaatsen is overbodig: je zou beter gewoon hier de DJI Air 3 kunnen beschrijven, weliswaar zonder namen zoals “Hasselblad” en andere kwaliteitslabels.”

De Specta Air z’n batterijen kan je echter niet vervangen door gelijkaardige van DJI bijvoorbeeld. Ook al zien ze er hetzelfde uit, wanneer je DJI hardware wenst te gebruiken in combinatie met je Specta Air, dan weigert de drone dienst omdat er “niet-Specta onderdelen zijn aangetroffen”. Je drone is op dat moment even nuttig als een baksteen.

Het grote verschil zit ‘m in de firmware: de Specta Air kan een aantal dingen niet, zoals bijvoorbeeld toestemming verkrijgen om in NFZ’s te vliegen na toestemming: de software weigert elke dienst op dat moment, wat de drone vrij nutteloos maakt in Europa.

 

Illegale DJI-kopie?

Is dit een zogenaamde drone van de “grijze markt”? Een snelle kopie van de DJI Air 3? Neen, dat is het niet. Het is een drone die overeenkomt met de DJI Air 3 toen die pas gelanceerd werd. Mocht het een illegale verkochte kopie zijn, dan had DJI al lang via een juridische weg de producent, Cogito Tech, het zwijgen opgelegd.

Waarom bestaat deze drone dan?

DJI Air 3

Wel, de reden is mogelijk een politieke: herinner je dat DJI ooit uit de gratie viel bij (toenmalig) president Donald Trump. DJI en andere Chinese bedrijven waren plots ongewenst in de USA. Mocht nu een ander bedrijf “plotseling” een drone gaan uitbrengen, die niet het merkje “DJI” draagt, dan gaan plots de deuren open voor consumenten in de Verenigde Staten.

Mogelijk produceert Cogito Tech dus ‘onder licentie’ een Air 3-kloon die het nét ietsje anders doet dan de top DJI-producten. Cogito Tech is ook gevestigd in Hong Kong, maar de droneproductie is volgens het label “Made in Malaysia”.

Is de Specta Air een goede drone voor mij?

“Neen” is het correcte antwoord. En wel om deze redenen:

  • door beperkingen in de firmware kan de Specta Air niet vliegen in de veelheid aan rode zones in België, ongeacht of je toestemming vroeg via de Belgische manieren (Skeyes / DSA / DSA Fly)
  • er is op dit moment maar 1 editie aankoopbaar van drone + RC + 1 batterij. Die ene batterij is veel te weinig om deftig mee te vliegen en wat als die ooit stuk gaat?
  • er zijn geen reserve-onderdelen beschikbaar en de reparatiediensten zijn ongekend.
  • De prijs is een (heel klein) beetje lager, maar niet genoeg om kwaliteit ervoor in te boeten.
  • De drone is bedoeld voor ’the USA’. Wie in Europa probeert dit te bestellen, wordt doorgestuurd naar… de DJI Air 3 door de verkoopswebsite. Dit sterkt de uitgelegde “waarom” hierboven.

Ons advies? Laat je niet verwarren, koop een DJI Air 3, en bij voorkeur een Fly More Combo. Je krijgt er, in dat laatste geval, voor een paar honderd euro meer, heel wat meer bij waaronder 2 volwaardige batterijen met bewezen kwaliteiten.

DJI Air 3 kopen >> DJI Air 3 Fly More Combo kopen >>

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden