Bijen vallen je drone aan!

Rustig vliegend met je drone passeer je wat bloemen. Plots hangt er een zwerm van overrijpe bijen achter je drone die je maar moeilijk kwijt raakt. Hoe komt dat? 

Steven
Door Steven Bogaerts

Ik spreek uit ervaring. In een van de scouting-uitstapjes om de Drone Places van FDR1 te verrijken, waren we op de Teunenberg te Olen. Het leek wel mooi om voor het tweede deeltje van de video boven een paar struikjes brem te hoveren, om vervolgens rustig op te stijgen.

Tijdens het opstijgen zag ik wat raars in de lucht onder de drone. Stipjes. Een vlugge blik op het scherm toonde echter heel grote, dikke bijen. Eerst waren het een vijftal, waarvan enkele met een doffe “tok” tegen de rotoren vlogen en weggeketst werden, maar al snel waren het er een dertigtal die de drone achtervolgenden.

Het enige wat ik kon doen, was zo snel mogelijk wegvliegen van de plaats (lang leve de snelheid van de Mini 2) Een paar bijen echter, darren (in het Engels ironischerwijs ook ‘drones’ genoemd), hielden m’n drone moeiteloos bij. Op relatief grote hoogte besloot ik de drone even te laten hoveren. De interesse voor de drone verminderde, mogelijk door het stationaire geluid van de props. Daarna ben ik maar, in een grote boog, zo behoedzaam mogelijk terug naar mijn launch pad gevlogen en geland.”

Hoe komt dit?

Bijen zoemen. Dat weet het kleinste kind. Drones zoemen ook. De bijen die hier naar de drone kwamen, waren eigenlijk mannelijke bijen, darren. Ze waren ook groter dan de andere darren, dus mogelijk op zoek naar een nieuwe bijenkorflocatie voor hun koningin of, nog meer waarschijnlijk, op zoek naar de koningin zelf. Hitsige mannelijke bijen, aangetrokken tot (het geluid van) hun koningin, per toeval de gelijkklinkende drone dus…

Wanneer deze darren dan nog blind te pletter vliegen tegen de drone en zo hun feromonen loslaten, trekt de drone, nu vol bijenferomoon, nog meer darren aan. Wegwezen en alles wat schoonmaken is dus de beste oplossing. Je haalt immers de verleiding van geluid én van het feromoon weg. Zo heb je ook het minste impact op de natuur.

Bekijk het filmpje

Geloof je het ganse verhaal niet? Bekijk dan zelf het filmpje!

© FDR1.be

Volg ons kanaal op YouTube

Meer filmpjes direct in je favoriete YouTube-app? Het kan! Bekijk het even rustig & abonneren natuurlijk! šŸ™‚

Ontdek ons FDR1.be-YouTubekanaal