Drone Landing Pad: landingsplatform voor je drone

Je denkt er vaak niet aan, maar een Drone Landing Pad is echt belangrijk. Het is een beetje de onbezongen held van je drone-uitrusting. Wààrom je nu zo een speciaal landingsplatform nodig hebt en welke best, doen we mooi uit de doeken.

Waarom een landingsplatform voor een drone?

Je drone heeft mooie pootjes waarmee die bijna overal kan landen. Waarom dan nog investeren in een draagbaar landingsplatform dat je nota bene nog eens extra moet meesleuren? Het antwoord komt er in 2 delen: veiligheid en veiligheid.

Veiligheid van je drone

Allereerst: zo een landingsplatform beschermt je drone: je kan makkelijker landen op ongelijk terrein, je markeert een open ruimte voor RTH, je duwt wat gras uit de weg wat soms in je propellers zou gaan vastdraaien,… maar vooral: je vermijdt stof.

Stof is je grootste vijand. Als je de DJI Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 & DJI Mini 3 (Pro) bekijkt, hebben die allemaal ventilatiesleuven, vooral (ook) onderaan de drone: daar blaas je met gemak bij elk opstijgen en landen stof in. Ook je lens wordt best van stofinslag gespaard. Tot slot voor de modellen waar ook een gimbal op aanwezig is: je wil écht geen zand in je gimbal-mechaniek: krakende scharniertjes zijn immers de voorbode van falen en een mogelijk dure reparatie.

Drone Landing Pad kopen >>

 

Veiligheid van je omgeving

De platformen, groot of klein, zijn altijd heel goed zichtbaar dankzij hun opvallende kleurtjes. Zo bescherm je niet alleen je drone (“Hey, rijdt hier niet over!”) maar toon je ook aan je omgeving dat je wel degelijk met iets hier bezig bent. Als je VLOS wil garanderen tijdens het vliegen, kan je niet op allés rondom je letten en zo signaleer je letterlijk aan voorbijgangers van “Let op, we zijn hier met iets bezig, even uitkijken.” zonder dat je schreeuwt om aandacht.

Het ideale landing pad?

Alle landing pads zijn te herleiden tot een of andere nylon constructie met een letter “H” erop in een felle kleur. Ook bevatten het merendeel een meeverende ring van ijzerdraad die met een twistbeweging makkelijk tot één vierde van de grootte opgevouwen kan worden. Een lekker handige taktiek die je ook terugvindt in de fotografie bij reflectieschermen. Andere technieken (opspannen, opblazen enz.) vermijd je best.

Een goed landingsplatform hoeft niet duur te zijn. Meestal zit je zo rond de 20 à 30 euro te denken. Die enkele euros besparen je al snel honderden euros aan reparatie. De kit bestaat vaak uit

  • Het landingsplatform zelf: vaak aan 2 kanten met verschillende felle opdruk, handig bij verschillende weertypes of lichtintensiteiten, gaande van een 30cm tot makkelijk een meter. Zelf vinden we 75cm een handig formaat (29cm opgevouwen)
  • Een handig zakje om alles in op te bergen, 1/4e van de grootte, met ritssluiting
  • Tentharingen of paaltjes om het platform vast te maken aan de grond: dit is echt overbodig. Je kan dit doen, maar als je je platform moet vastmaken aan de grond dat het niet wegvliegt, is het meestal ook geen goed weer om met een drone te vliegen.
  • Reflectiestrips: zelf aan te brengen aan de randen van het platform, ‘handig voor nachtvluchten‘ zeggen ze. Aangezien die meestal loskomen na een paar keer opvouwen een nutteloos accessoire.

Onze keuze viel op een merkloos maar excellent 75cm/30” Portable Foldable Landing Pad van ong. 30 EUR all-in. Je krijgt een landingsplatform met oranje kant én blauwe kant. Handig in verschillende weersomstandigheden of als je met meerderen tegelijkertijd vliegt.

Drone Landing Pad kopen >>

 

Geen budget voor een landing pad en het mag onhandig zijn? Geen zorgen. Recycleer een stuk ribkarton en teken er een letter “H” op. Minder handig om mee te sleuren, maar wél bescherming van stof en andere viezigheid zonder ook maar 1 euro uit te geven!

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden