België maakt dronen ongewild iets makkelijker

(24/08/2021) Stel je vliegt lekker rond en “plots springt die ene te hoge boom in de weg” en recht in het pad van je drone. Crash, boom, bang! Je drone ligt in de tuin van een vreemde. Wat nu?

Vanaf nu geen paniek meer: je mag gewoon je drone gaan terughalen. Natuurlijk moet je eerst toestemming vragen aan de eigenaar (als die thuis is) en de privacy en privé-bezit respecteren, maar je mag gewoon je drone terug gaan halen of de tuineigenaar wordt verplicht je spullen terug te geven. Handig in het geval van een plotse crash of fly away.

 

Hervorming van het Goederenrecht (update)

Vanaf 1 september 2021 treedt er een wetswijziging in gang in België, zo rapporteerde VRT met een latere update. Zo mag je altijd je verloren kat of een over de haag getrapte bal in de tuin van iemand anders gaan zoeken, ook al weigeren ze je toegang, zo insinueerden ze initieel. Hoewel deze schijnbaar van de pot gerukte wetswijziging een kaakslag in het gezicht van iedereen met enig privé-bezit zou zijn, -maar laat ons dat even parkeren-  maakt dit ons, dronepiloten, het leven makkelijker. Je Fly Away of je plotse dronecrash in een vreemde tuin is plots geen zo groot issue meer: of je mag hem terughalen, of de eigenaar is verplicht hem te halen en terug te geven.

Een nieuw voordeel is dus om je drone plots niet meer in vreemde tuinen kwijt te raken, maar laat ons nu al afspreken er geen misbruik van te maken. Je mag nog altijd niét bij overvliegen van privé-eigendom bewust gaan spioneren met je drone, dus een correcte hoogte zou deze issues zoveel mogelijk moeten vermijden. In België mag je nog altijd bebouwing overvliegen, in Duitsland, net om deze privacyreden, niet meer. Laat ons onze vrijheden behouden.

 

… En nog een extra voordeel: meer veilig vliegterrein

Samen met het Goederenrecht wordt ook nog een andere wetgeving aangepast. Zo mag je plots (meer) over privé-terreinen wandelen.

Door de hervorming van het goederenrecht wordt het vanaf 1 september ook mogelijk om over privépercelen te wandelen. Tenminste als die niet bebouwd of bewerkt zijn, legt [Professor] Sagaert uit. Als er een bordje bij staat dat de toegang verboden is of als de percelen omheind zijn, mag je er niet over.” 

Dit wil dus zeggen dat als je als wandelaar je drone volgt die in vlucht is en je daarbij een bos of grasland wil doorkruisen, het onder die voorwaarden mag en kan. Zo kan je VLOS blijven respecteren.

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden