Les 33: “FPS”: vermijd schokkende videobeelden (stutter) met je drone

Wie met drones vliegt, wil vaak mooie filmpjes maken. Hoe triest is het dan als in het uiteindelijke resultaat het beeld “springt”. Er vallen stukjes weg. Wat deed je mis? Vaak is het antwoord: “frames”. We leggen de magische impacten van het aantal beeldjes per seconde uit, en hoe problemen te vermijden of op te lossen. 

 

De geschiedenis van FPS

PAL, NTSC en Hollywood

Om alles goed te begrijpen moeten we eerst iets uitleggen. We vereenvoudigen, maar zo is het beter te begrijpen. Zo bestaan er 3 filmstandaarden:

 • Historisch maken we films met 24 beeldjes per seconde, 24 frames per second, 24 fps. Voor ons oog een heel natuurlijke standaard, en ook het aantal frames waar we ‘motion blur‘ aan koppelen, of wazigheid in film tijdens beweging. Verder was 24 beeldjes-per-seconde immers de ‘cinematic’ standaard, waar het oog als minimale hoeveelheid geen afzonderlijke beeldjes meer ziet, maar ‘beweging’.
 • Vervolgens zijn er 2 TV-videostandaarden, bepaald door de frequentie van het elektriciteitsnetwerk:
  • De (TV/Video)-standaard in the USA heet “NTSC”, en is 29.97 fps, afgerond 30 fps of een veelvoud. Vandaar dat je vaak bij beeldschermverversing van 30 of een veelvoud ervan hoort, denk maar aan 60 of 120hz-televisies.
  • De (TV/Video)-standaard in Europa heet “PAL”, en is 25 fps (of een veelvoud, de afronding van 24 fps). Ook hier hoorde je dit al onderbewust: 100 hertz-TV’s hebben zo een een supersmooth beeld, omdat ze 4 keer meer hun beeld verversen per seconde dan er beeldjes nodig zijn. Het elektriciteitsnet draait hier immers ook op 50hz…

Analoge problemen

Vroeger, voor “video op het internet”, werd analoge (TV-)NTSC-content omgezet naar (TV-)PAL-content voor verkoop op videocassettes. Analoge inhoud van 30fps op 60hz-TV’s werd dus plots afgespeeld op 25fps op 50hz-TV’s na conversie. Resultaat? Waar in 1 seconde in de VS 30 beeldjes passeerden, was dit in Europa pas na 1 seconde en 1/5e. (25+5). Gevolg? De beelden gingen dus iétsje trager dan in the States, maar dit was quasi onmerkbaar. Wat wel merkbaar was dat ook het geluid dus ietsje trager werd afgespeeld en de stemmen waren dus iets lager, met meer bas.

Digitale drone wereld

In YouTube-internettijden zijn de analoge problemen compleet van de baan, maar krijgen we er plots digitale bij. Maar de keuze uit al deze beschikbare standaarden maakt het er niet makkelijker op. Een drone of camera zal je dan ook aanbieden om te filmen

 • in een bepaalde resolutie (720p, 1080p, 2.7K, 4K,…) wat het aantal gebruikte pixels betekent (zo is “1080p” 1920 pixels breed op 1080 pixels hoog),
 • met een aantal frames per seconde, “FPS” (24fps, 25fps, 30fps, 50fps, 60fps, 120fps, …).

 

 

Hoe plotse sprongen in afgewerkte drone videos vermijden?

Het antwoord is eigenlijk héél simpel: denk eerst over na wat je gaat filmen en wat je gaat doen, en kies een standaard en hou je er aan. We leggen je uit waarom.

Stel: je maakt 3 filmpjes op je drone:

 1. Eentje in 2.7K met 24fps omdat je een mooi vergezicht wil in de hoogste resolutie en dit is het hoogste wat je kon kiezen;
 2. Eentje in 1080p met 30fps, omdat dit goed genoeg is voor gewone vluchten
 3. Eentje in 1080p met 60fps, gewoon omdat het kon.

Als je dan een videoproject maakt op basis van een tijdlijn van 30 fps als standaard dan zal:

 • zal het filmdeel uit (1) aan 24fps dus 6 frames in elke seconde ontbreken. Om de 5 frames is er dus 1 ontbrekend. Je video zal lichtjes “stotteren”.
 • Zal het filmdeel uit (2) vloeiend bewegen. Immers opgenomen video @ 30fps, en tijdlijn ook @ 30fps. Mooier kan niet.
 • Zal het filmdeel uit (3) ook vloeiend bewegen. Er zijn immers dubbel zoveel frames in het bronmateriaal beschikbaar als in de doeltijdlijn. Het bronmateriaal kan zelfs makkelijk 50% vertraagd worden, zodat 60fps aan bronmateriaal in 2 seconden aan 30fps afgespeeld wordt, zonder maar 1 hapering te merken.

Voor de slimmeriken: stel dat we een tijdlijn hadden gemaakt op basis van 24 fps, dan had je fragment 3, vertraagd tot 40% de afspeelsnelheid, ook vlotjes kunnen gebruiken: zo wordt dit laatste dan  ‘miraculeus’ correct afgespeeld: van het bronmateriaal worden de frames van 1 seconde (60 beeldjes) zo uitgerokken over 2,5 seconde. Plots geen haperingen meer in dat stuk! 

 

Ons advies voor schokvrije videoprojecten

Maak op voorhand...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.