Mogelijk binnenkort witte rook voor C0 en sub-250 gram-drones wat Remote ID betreft

(15/02/2024) Alle drones die minder dan 250 gram wegen, moeten volgens de wetgeving geen Remote ID uitzenden, buiten in actieve rode zones die er om vragen via de toegangsvoorwaarden. Ook daarover zou er (in België alvast) positief nieuws komen.

Een van onze leden ontving volgend bericht van de cel UAS (FOD Mobiliteit):

Skeyes zoekt naar een oplossing om drones onder 250gr toe te laten in VLL2 en VLL1 zonder remote ID.Hiervoor dient echter het ministerieel besluit met betrekking tot de geozones te worden aangepast.
De procedure om het ministerieel besluit geozones te laten aanpassen neemt enkele maanden in beslag.
Tot zolang deze aanpassing niet is gebeurd, kan er niet op legale wijze gevlogen worden met een drone <250g zonder remote ID in VLL2 en VLL1”.

Dit komt overeen met de informatie die wij eerder dit jaar kregen. Er zou een uitzonderingsregeling (opnieuw) getekend zijn, maar deze is nog niet van kracht zolang de aanpassing van het ministerieel besluit niet gepubliceerd is. In de toekomst (nog nog niet dus) zou je met je C0-drone of je legacy drone die minder dan 250 gram weegt legaal in VLL2 en VLL1 kunnen vliegen (na aanvraag natuurlijk zoals altijd indien actief). Wie zegt dat België niet meedenkt met de dronepiloot, is dus zwaar mis.

Wie niet wenst te wachten op de mogelijke publicatie van dit besluit en toch reglementair in een actieve VLL2 moet vliegen met een DJI Mini 4 Pro (als C0-drone), kan overwegen om voor deze drone de aanvraag te doen om geklasseerd te worden als C1-drone via DJI Fly. Dit biedt het voordeel dat je drone zwaarder mag wegen (bv. door een stroboscopisch licht erop te hangen voor nachtvluchten of een zwaardere batterij) én je activeert de interne Remote ID-functie in een klap die je weer al wat zorgen wegneemt.

Wacht niet en maak je nu al in orde

Wie met een sub-250 gram drone vliegt zoals DJI Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 & DJI Mini 3 (Pro), kan (voorlopig) overwegen zijn drone toch uit te rusten met Remote ID om toch compliant te zijn in de tussentijd.

HolyStone Remote ID transponder >


Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden