DJI Fly 1.12.8 laat je makkelijk een Cx-label aanvragen

(27/01/2024) Sinds deze versie van DJI Fly krijg je heel wat handigheidjes mee, maar het belangrijkste zit verborgen onder “Service” op het hoofdscherm: al naargelang je drone kan je nu je drone upgraden naar een Cx-gecertificeerde drone, met heus Cx-label.

Cx-labels

DJI Fly app (webp)DJI is al een tijdje bezig met oudere drones via wat websiteprocedures een Cx-label te geven. Zo kon je al je DJI Mavic 3 Cx-labels bezorgen, kijk maar eens voor een overzicht in onze Les 62: Help! Het is 2024! Wat met die Cx-labels & wat in mijn situatie?. Voor een fabrikant is het immers enorm van belang aan de technische vereisten te voldoen voor wat drones betreft, al was het maar eerder om zichzelf in te dekken dan voor de dronepiloot.

Toch doet DJI terechte inspanningen, en we zien er nu het resultaat van: meer en meer drones kunnen een gepast Cx-label verkrijgen, wat passend is aan jouw manier van vliegen en dronegebruik.

Vraag zelf je Cx-label aan: C1, C2, here we come!

Eerst en vooral: waarom zou je een Cx-label willen?

DJI Mini 4 Pro als C1!

Een voorbeeld:

Zelfs de DJI Mini 4 Pro kan als C0-drone een C1-label aanvragen. Waarom je dit zou willen? Als je vaak de Mini 4 pro voorziet van extra’s zodat het gewicht boven de 249 gram uitkomt, dan kan je met een C1-label reglementair vliegen (mits in bezit van een A1/A3-certificaat dan). Heel handig voor wie stroboscopische lampen op zijn drone hangt voor nachtvluchten of betere zichtbaarheid (of voor wie externe Remote ID wil aan de drone hangen).

Je vliegt plots met een reglementaire C1-drone die tot 900 gram mag wegen, in plaats van een (beperkte) sub-250gram drone. Na de upgrade (geen weg terug) naar C1 zou Remote ID in de drone ook actief worden, zoals in eender welke andere C1-gelabelde drone en is een externe oplossing voor directe identificatie dus niet meer nodig.

Ook zou de C1-versie van de DJI Mini 4 Pro geen last hebben van het technisch opgelegde 120m plafond. Let wel: de technische limiet verdwijnt, je mag echter max. 120m AGL hoog in de Open Categorie. Heel wat redenen te meer dus om een DJI Mini 4 Pro te kopen en die direct C1 te maken.

Wat een knap toestel!

DJI Mini 4 Pro kopen >>


Nu echter zit het aanvraagproces ingebakken in DJI Fly (vanaf versie 1.12.8). Als je drone voldoet kan je een passend Cx-label aanvragen. Let op, technisch moet DJI het ook toelaten. Op dit moment lukt het al voor de Mavic 3, DJI Mini 3 Pro en DJI Mini 4 Pro, maar met de DJI Air 2S zou dit nu ook al moeten lukken.

Hoe vraag je nu correct het Cx-label aan?

Hoe te werk gaan is heel eenvoudig. Het proces was ongeveer al gekend, aangezien DJI eenzelfde proces ooit opstelde voor de DJI Mavic 3 eind 2022, maar nu verfijnde. Zo ga je te werk, in handige stapjes:...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.