Natura2000 en drones

Home Forums Varia – Wetgeving Natura2000 en drones

Getagd: 

Weergave van 7 geneste reacties
  • Auteur
    Berichten
    • #6078
      Ief De Laender
      Bijdrager

      Ik ben me aan het verdiepen in de wetgevingen.
      Als er één grote onduidelijkheid is dan zijn het toch wel natura2000 gebieden.

      Ik ben landschaps fotograaf en zou er graag een drone bij gebruiken.

      Dat ik in bepaalde natuurgebieden niet mag vliegen, ja dat is normaal.
      Maar elk beetje natuur is natuur2000 gebied precies.

      Zo woon ik in Eeklo en is het krekengebied (Sint-Laureins) voor mij de ideale plaats voor mij om de drone te gebruiken. Maar die zijn ook ingekleurd.

      Mag ik daar nu eigenlijk vliegen of niet?
      Staat in de beheersplannen maar waar vind ik de beheersplannen?
      Je leest ook wel niet vliegen op geringe hoogte of erin landen. Wat is geringe hoogte?

      En het volgende is al totaal onduidelijk voor me:

      In Knesselare (ursel) heb je het Drongengoed. Een natuurgebied en ook natura2000. MAAR daar is wel een vliegclub en een vliegveld ? Hoe rijm je dat?

      Nu zou ik er überhaupt toch niet mogen vliegen wegens no fly zone (vliegveld) maar toch vreemd niet?

      En hoe zit dat dan met luchtballonnen of mensen die aan een parachute hangen met een propellor als rugzak die veel lawaai maken? Die gaan toch ook in natura2000 gebied?

    • #6079
      Steven
      Sleutelbeheerder

      Hey Ief,

      Terechte vragen. We hebben ze echter al eens aangesneden in onze Drone School. Het is (in België) een grijze zone: alle details in Les 27 op https://www.fdr1.be/les-27-mag-ik-vliegen-in-belgische-natura2000-natuurgebieden/

    • #6080
      Ief De Laender
      Bijdrager

      Hoi Steven,

      Had ik uiteraard al eens doorgenomen als basis maar dacht nog wat meer duidelijke antwoorden te kunnen sprokkelen.

      • #6081
        Peter Winters
        Bijdrager

        Hoi Lef,

        Ik worstel met precies hetzelfde probleem. Op zoek naar rustige plekjes om ongestoord te vliegen, ver weg van gebouwen en mensen kom je inderdaad als snel in een gebied dat door de groene Khmer werd ingepalmd.

        Van sommige natuurgebieden valt dat uiteraard te begrijpen maar in hun al gretigheid hebben ze ook best wel veel velden en weilanden ingekleurd.
        Gezien het, zoals met veel dingen in België, een grijze zone is kan je het risico nemen om hier (over) te vliegen maar je zal natuurlijk net dan weer een overijverige boswachter tegen het lijf lopen die van mening is dat je <250 g wegende drone op 40 m hoogte een beschermde nachtvlinder richting uitsterven duwt.
        Ironisch genoeg, als je kijkt naar de militaire luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, je weel wel, die met de loeiende straaljagers en ronkende C130 vliegtuigen….drie keer raden waar die ligt!

        Naast Droneguide en Natura2000 kan je dan ook nog gaan grasduinen in de stedelijke of gemeentelijke reglementering want natuurlijk wil iedere burgervader ook zelf nog bepalen waar er op ‘zijn’ grondgebied gevlogen mag worden.
        En het leukst van al…als je dan op de site van veel gemeenten kijkt dan staat daar nog steeds, jawel, de oude drone wetgeving neergeschreven. Begin dan maar eens te discussiëren tegen oom agent.

        Samengevat: Als je naast de rode zones op droneguide ook Natura2000 als verboden gebied beschouwt blijft het,voor hetgeen er dan nog overschiet, nog steeds fingers crossed dat je geen regel over het hoofd hebt gezien.

        Mvg
        Peter

      • #6101
        Steven
        Sleutelbeheerder

        Top, Ief! 🙂

    • #8385
      Michael Magnus
      Bijdrager

      Ik heb deze link gevonden. Lijkt me wel handig…https://natura2000.eea.europa.eu/#

      • #8389
        Steven
        Sleutelbeheerder

        Klopt, dat is ook de link die we in onze Les 27 over Natura 2000 vermeldden 🙂

    • #8495
      Karel Dewaele
      Bijdrager

      Ik heb mij onlangs ook beetje verdiept in problematiek.
      Ik lees dat je niet mag landen in Natura2000 gebied. Je mag ook niet laag overvliegen.
      Ik lees nergens dat je, als je opstijgt en landt buiten het gebied, en voldoende hoogte houdt (zelf in te vullen om dieren niet te verstoren), je in overtreding zou zijn.
      Het is natuurlijk niet praktisch om te weten waar grens van gebied juist ligt, maar ik veronderstel als je regelmatig naar zelfde plek gaat, dit wel soms oplosssing kan bieden.

    • #8535
      Ief De Laender
      Bijdrager

      Zou er ook nog willen aan toevoegen om je gezond verstand te gebruiken en al zeker niet tijdens het broedseizoen in natuurgebieden te gaan vliegen.

      • #8556
        Steven
        Sleutelbeheerder

        Dat kunnen we alleen maar steunen! De pagina werd ermee upgedate.

    • #11626
      Marc Van Dyck
      Bijdrager

      Hey, Ik wil ook nog reageren op het overvliegen van natuurgebieden na een voorval wat ik zelf meemaakte. Ik was toen Bijzondere Veldwachter voor Natuurpunt (ben met die aanstelling ondertussen gestopt maar ben nog ergens anders Bijzondere Veldwachter).
      Ik kreeg de vraag van een buur die vlak naast een natuurgebied woont en daar problemen, zelfs bedreigingen kreeg omdat hij “naast” hun natuurgebied vloog. Even meegeven: elk natuurgebied is geen Natura2000 gebied.
      Vermits zoals hier al overvloedig beschreven is is de wetgeving over drones en natuurgebieden nogsteeds onduidelijk, zelfs nihil.
      Ik heb dan als Bijzondere Veldwachter contact genomen met Natuurinspectie waar we veel mee samenwerken en welke bevoegd zijn voor controle op dergelijk vlak. Natuurinspectie heeft zelf ook een dronepiloot als natuurinspecteur in dienst.
      Daar is me duidelijk bevestigt dat de huidige wetgeving enkel spreekt over laag overvliegen zonder kenbaar te maken wat laag is.
      Het overvliegen is dus toegelaten, enkel landen en opstijgen op hun gebied kunnen ze als grondeigenaar verbieden. Opstijgen en landen op openbare weg kunnen ze niet verbieden.
      Het overvliegen blijft zoals altijd gezond verstand gebruiken. Verstoren van wild en vogels, zeker in broedseizoen kan nooit de bedoeling zijn.
      Moesten er toch problemen voordoen tijdens het vliegen is het best contact te nemen met natuurinspectie. Hun contactgegevens zijn te vinden op de site van Agentschap natuur en Bos ANB.

    • #11627
      Ief De Laender
      Bijdrager

      Dank je wel voor de verduidelijking.

Weergave van 7 geneste reacties
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.