WiFi Besturing

Home Forums Varia – Wetgeving WiFi Besturing

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #6155

   Als nieuweling bij FDR1 en als leek voor drones heb een vraag over het gebruik van WiFi voor de besturing van drones. Iedereen zal wel vertrouwd zijn met WiFi thuis voor de toegang tot internet en is al blij als men deze WiFi tot 15 á 20 meter ver kunnen uitstralen. Ik was dan ook verrast dat WiFi gebruikt wordt voor het besturen van drones. Mijn eerste reactie was dan ook, moeten we onze drone dan besturen binnen het WiFi bereik thuis of binnen het bereikt van een hotspot of eventueel via 3G of 4G, maar blijkbaar is dit niet het geval. Graag wat meer info over de gebruikte WiFi bij drones en waarover ik heel weinig terug vind:
   – kan een drone aan meerde smartphone of tablet gekoppeld worden ?
   – maximaal bereik (hoogte , verte, ..)
   – gemiddelde transfersnelheid ?
   – welke wifi band 2,4 GHz 5 GHz, .. wordt hiervoor gebruikt ?
   – welke WiFi standaard (a, b, g, n, ac, ax, ..) ?
   – welke beveiliging (Web, WPA, WPA2, WPA3, ..) ?
   – beperkende regels ?
   – …

  • #6162
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Hoi Germain,

   Een deel van je vragen worden reeds beantwoord in Les 9 van onze Drone School. https://www.fdr1.be/les-19-hoe-een-sterk-signaal-met-je-drone-behouden/

   Kort antwoord op je vragen:
   – een drone kan aan meerdere smartphones/controllers (in theorie) gekoppeld worden. (Bv. 1 voor sturen, 1 voor beeldsignaal, 1 voor gimbal movement, …) – commerciële drones echter blokkeren dit, door pairing voor de veiligheid.
   – maximaal bereik hangt af van de locatie en omstandigheden. De laatste Ocusync (lees: gevorderde WiFi) kan al tot een 4 à 10 km.
   – voor de grote afstanden valt men terug op 2.4. Uitleg in bovengenoemd artikel.

   Andere details moeten we je schuldig blijven, vaak is dit eigen aan de protocols van de fabrikanten, en voor die commerciëlere niet zo vrijelijk gecommuniceerd. DJI weet ik gebruikt(e) b, g en n initieel, wisselend naargelang doel.

   – beperkende regels: conventies en veiligheid. Bepaalde frequenties dienen vrijgehouden te worden, zie les 42 over drone-cowboys šŸ™‚

  • #6165

   Bedankt voor de info. Ik had enkel de video’s over de Tello doorgenomen. Zal in ieder geval ook de andere video’s doornemen.

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.