Een sterke verbinding verzekeren tussen je drone en jij als drone operator, is voor elke dronepiloot top of mind elke keer hij zijn drone laat opstijgen. Immers, je wil geen toevallige fly away en zeker de controle behouden over de bewegingen van je drone in crisissituaties.
In België is ver weg vliegen met je drone als recreatieve dronepiloot vaak een utopie, want ons land is nu eenmaal dichtbevolkt. Toch kan een DJI Tello bijvoorbeeld makkelijk 100 meter ver, en een DJI Mavic Mini kan in Europa zelfs de +2 kilometer aan als afstand van de dronepiloot. Hoe zorg jij ervoor dat je (veilig en mits toegelaten) maximaal ver weg kan met je drone?
Omgeving
Wààr je vliegt is al heel belangrijk. Immers, vlieg je in de bebouwde kom en dus vlak bij de bewoonde wereld, dan zal een leger aan WiFi-routers je omsingelen. Iedereen stuurt immers in huis (zijn of haar) internetsignaal het huis door via WiFi, en die signalen blijven niet binnen de muren. Je drone steunt op een (eigen) WiFi-verbinding of een variant daarvan (DJI Ocusync), en eigenlijk komt het hier op neer: hoe meer WiFi-SSIDs rondom je, hoe meer storing, hoe meer kans dat je de controle over je drone verliest.
Tips om dit op te lossen / vermijden:
- Beoefen je drone-sport ver weg van huizen en bewoning in het algemeen waar mogelijk
- Indien voorzien in je drone (controle app): kijk naar welke bandbreedtes bezet zijn, en kies eentje die beschikbaar is. (o.a. Mogelijk voor de DJI Mavic Mini in de DJI Fly app)
- Versterk je signaal (hieronder dadelijk meer daarover)
Smartphone & tablet
Het is niet alleen je omgeving die je stoort, maar vaak stoor je ook… jezelf. Immers, onze drones zijn vaak gekoppeld -al dan niet via een controller- aan je drone en ook je smartphone of tablet heeft ingebouwde actieve zenders & ontvangers. Denk maar aan verbindingen met WiFi, gebruik van Bluetooth, mobiele data via 4G enz. Ook dit stoort.
Tips om dit op te lossen / vermijden:
- Schakel ‘smart’ apparatuur die je bijhebt, maar niet nodig hebt voor je dronevlucht, uit. Zelfs een smartwatch heeft nood aan een verbinding…
- Voor drones die functioneren met een eigen controller waaraan de smartphone met een kabeltje vast hangt (bijv. DJI Mavic Mini, DJI Mavic Air 2, …) : zet op je telefoon of tablet WiFi en Bluetooth uit (of nog beter: vlieg in ‘vliegtuigmodus’) eens je via 4G de RTH-kaartdata met de app hebt ingeladen. Immers, je drone vliegt in essentie zelfs even goed… zonder smartphone.
- Voor drones die de smartphone als controller gebruiken (bijv. DJI Tello): schakel enkel de niet noodzakelijke connecties uit. WiFi zal je blijven nodig hebben, de rest kan eventueel uit. Bluetooth is vaak immers optie, tenzij je via Bluetooth een controller aan je drone -via je smartphone- hing. Wil je echter storingen vermijden, vlieg dan beter met smartphone en zonder (extra) Bluetooth controller.
VLOS
In België is het voor de recreatieve drone-enthousiast verplicht (!) én ook een best practice: hou je drone in het oog, zonder enig object ertussen: als je een “Visual Line Of Sight” hebt, kortom een onbelemmerd zicht op je drone, zal je signaal ook een onbelemmerd pad hebben van en naar je drone. VLOS for the win!
Antennes
Velen onder ons staan er niet bij stil, maar je antennes én hun positie, zijn van groot belang. Voor vele situaties immers communiceert de drone met de “platte kant” van je antenne. Indien je vliegt met je smartphone, denk ‘de platte achterkant van mijn telefoon’.
Zorg er dus voor dat bij opstijgen je antennes mooi uitgeklapt zijn en evenwijdig aan elkaar voor maximaal effect. Wijs dan ‘de platte kant’ richting je drone. Vliegt je drone dus later loodrecht boven je, zal je je antennes dus moeten ‘plat leggen’ zodat de platte kant naar de drone wijst. Smartphone volgen eenzelfde logica.
Frequenties
Voor kleine drones zoals DJI Tello geldt dit minder, echter voor grotere drones, zoals de DJI Mavic Mini die gebruik maken van WiFi (en nog niet van Ocusync) is dit pertinent. Vaak is het ook als eerste vraag: ben ik van plan vér te vliegen (lees: verder dan 500m) of eerder een gewone vlucht van een paar honderd meter?
Op basis van je nood kies je immers voor een andere band(breedte) in je vliegapplicatie:
- de 2.4 GHz-frequentie gaat immers als signaal makkelijk veel verder (maar kan minder data per keer bevatten) – ideaal voor ver weg dus en ‘door muren’.
- de 5.8 Ghz-frequentie kan dan weer minder ver kan gaan maar vervoert meer data op eenzelfde tijd (en dus hogere beeldkwaliteit enz. kan meevoeren) – idealer voor minder ver weg, ‘dichtbij’ dus en zonder obstakels.
Deze keuze (en de keuze van een vrij kanaal) kan je meegeven in je DJI Fly app (optiemenu via “…”, dan “transmission”) of analoge app.
Versterkers
Toch in een situatie waar je ‘verder’ moet of veel storingen hebt?
Voor kleinere WiFi-drones-met-smartphone zoals DJI Tello kan je een externe versterker gebruiken die het signaal versterkt: zo verbind je je drone (de ‘vliegende WiFi-bron’) met deze signaalversterker, die dan dit sterkere signaal doorstuurt naar je smartphone als stuureenheid. Zet je deze signaalversterker dus ergens middenin je vliegpad, kan je plots 150m ver mét scherp beeld in plaats van 70m ver met matige beelden. Wil je meer weten over het gebruik van zo’n WiFi-signaalversterker, kijk dan eens naar Tip 3 in Les 16 over frame skipping.
Voor grotere drones die WiFi gebruiken met custom remote controller, kan je vaak de antennes voorzien van paraboolvormige schelpjes die het signaal versterken. (Bijv. Mavic Mini) Je vindt er veel op allerlei duistere sites, maar ook bij de betere (betrouwbare) droneshop. Het helpt, maar is niet heiligmakend. Toch is een paar honderd meter meer of net dat ietsje beter controleren van je drone door een beter signaal vaak het verschil.
Tevreden met de info op deze site?
Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?
Kom bij de leukste drone-familie van België!