Les 19: hoe een sterk signaal met je drone behouden

Een sterke verbinding verzekeren tussen je drone en jij als drone operator, is voor elke dronepiloot top of mind elke keer hij zijn drone laat opstijgen. Immers, je wil geen toevallige fly away en zeker de controle behouden over de bewegingen van je drone in crisissituaties.

In België is ver weg vliegen met je drone als recreatieve dronepiloot vaak een utopie, want ons land is nu eenmaal dichtbevolkt. Toch kan een DJI Tello bijvoorbeeld makkelijk 100 meter ver, en een DJI Mavic Mini kan in Europa zelfs de +2 kilometer aan als afstand van de dronepiloot. Hoe zorg jij ervoor dat je (veilig en mits toegelaten) maximaal ver weg kan met je drone?

Omgeving

Wààr je vliegt is al heel belangrijk. Immers, vlieg je in de bebouwde kom en dus vlak bij de bewoonde wereld, dan zal een leger aan WiFi-routers je omsingelen. Iedereen stuurt immers in huis (zijn of haar) internetsignaal het huis door via WiFi, en die signalen blijven niet binnen de muren. Je drone steunt op een (eigen) WiFi-verbinding of een variant daarvan (DJI Ocusync), en eigenlijk komt het hier op neer: hoe meer WiFi-SSIDs rondom je, hoe meer storing, hoe meer kans dat je de controle over je drone verliest.

Tips om dit op te lossen / vermijden:

  • Beoefen je drone-sport ver weg van huizen en bewoning in het algemeen waar mogelijk
  • Indien voorzien in je drone (controle app): kijk naar welke bandbreedtes bezet zijn, en kies eentje die beschikbaar is. (o.a. Mogelijk voor je drone in de DJI Fly app)
  • Versterk je signaal bij kleinere drones (hieronder dadelijk meer daarover)

Smartphone & tablet

Het is niet alleen je omgeving die je stoort, maar vaak stoor je ook… jezelf. Immers, onze drones zijn vaak gekoppeld -al dan niet via een controller- aan je drone en ook je smartphone of tablet heeft ingebouwde actieve zenders & ontvangers. Denk maar aan verbindingen met WiFi, gebruik van Bluetooth, mobiele data via 4G enz. Ook dit stoort.

Tips om dit op te lossen / vermijden: 

  • Schakel ‘smart’ apparatuur die je bijhebt, maar niet nodig hebt voor je dronevlucht, uit. Zelfs een smartwatch heeft nood aan een verbinding…
  • Voor drones die functioneren met een eigen controller waaraan de smartphone met een kabeltje vast hangt (bijv. de meeste DJI-drones) : zet op je telefoon of tablet WiFi en Bluetooth uit (of nog beter: vlieg in ‘vliegtuigmodus’) eens je via 4G de RTH-kaartdata met de app hebt ingeladen. Immers, je drone vliegt in essentie even goed… zelfs zonder smartphone.
  • Voor drones die de smartphone als controller gebruiken (bijv. DJI Tello): schakel enkel de niet noodzakelijke connecties uit. WiFi zal je blijven nodig hebben, de rest kan eventueel uit. Bluetooth is vaak immers optie, tenzij je via Bluetooth een controller aan je drone -via je smartphone- hing. Wil je echter storingen vermijden, vlieg dan beter met smartphone en zonder (extra) Bluetooth controller.

VLOS

In België is het voor de recreatieve drone-enthousiast verplicht (!) én  ook een best practice: hou je drone in het oog, zonder enig object ertussen: als je een “Visual Line Of Sight” hebt, kortom een onbelemmerd zicht op je drone, zal je signaal ook een onbelemmerd pad hebben van en naar je drone. VLOS for the win!

Antennes

Velen onder ons staan er niet bij stil, maar je antennes én hun positie, zijn van groot belang. Voor vele situaties immers communiceert de drone met de “platte kant” van je antenne. Indien je vliegt met enkel je smartphone, denk ‘de platte achterkant van mijn telefoon’.

Zorg er dus voor dat bij opstijgen je antennes mooi uitgeklapt zijn en evenwijdig aan elkaar voor maximaal effect. Wijs dan ‘de platte kant’ richting je drone, ook als de antennes ingebouwd zitten in de RC. Vliegt je drone dus later loodrecht boven je, zal je je antennes dus moeten ‘plat leggen’ zodat de platte brede kant naar de drone wijst. Smartphone volgen eenzelfde logica.

Frequenties

Voor kleine drones zoals DJI Tello geldt dit minder, echter voor grotere drones die gebruik maken van Wifi of Ocusync, is dit pertinent. Vaak is het ook als eerste vraag: ben ik van plan vér te vliegen (lees: verder dan 500m) of eerder een gewone vlucht van een paar honderd meter?

Op basis van je nood kies je immers voor een andere band(breedte) in je vliegapplicatie:

  • de 2.4 GHz-frequentie gaat immers als signaal makkelijk veel verder (maar kan minder data per keer bevatten) – ideaal voor ver weg dus en ‘door muren’.
  • de 5.8 Ghz-frequentie kan dan weer minder ver kan gaan maar vervoert meer data op eenzelfde tijd (en dus hogere beeldkwaliteit enz. kan meevoeren) – idealer voor minder ver weg, ‘dichtbij’ dus en zonder obstakels.

Deze keuze (en de keuze van een vrij kanaal) kan je meegeven in je DJI Fly app (optiemenu via “…”, dan “transmission”) of analoge app.

Versterkers

Toch in een situatie waar je ‘verder’ moet of veel storingen hebt?

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden