Wat met dronewetgeving in lokale reglementen in België?

Stel, je wil gaan vliegen in een stad, maar bij extra opzoekingen op de website kom je extra wetgeving tegen in het politiereglement. Wat nu?

Een voorbeeld

Recentelijk had iemand dit voor bij de Stad Gent. Hij wou dronevluchten in Gent uitvoeren, had mooi alles nagekeken op Droneguide via de geijkte kanalen, en raadpleegde “voor alle zekerheid” nog even de website van Stad Gent. Daar stond mooi te lezen op de website:

Stad GentIn het Gentse stedelijke politiereglement rond de openbare rust en veiligheid is een artikel toegevoegd rond drones. Vanaf 1 december 2017 moet iedereen die boven het grondgebied van Gent gebruik wil maken van een drone klasse 1 of 2 (geen speelgoeddrones), dit minstens 1 maand op voorhand melden.
Zo is er tijd voor politie en/of brandweer om veiligheidsadvies te geven. De burgemeester kan dan toestemming geven of extra voorwaarden of verbodsbepalingen opleggen indien de openbare orde dreigt verstoord te worden. Vanaf 1 januari 2018 zal de politie controleren of de nodige melding werd gedaan.
(…) De melding is enkel nodig voor drones klasse 1 (1A en 1 B) en klasse 2, niet voor recreatieve drones. “

In Belgie moeten wij ons sinds 31/12/2020 houden aan de Europese Dronewetgeving. Deze is helder, zowel voor piloot als voor de overheid. Ook al laat de wet “zonering” toe, kortom extra speciale regels op bepaalde locaties, in België is daar (tot op heden en naar ons weten) nog geen sprake van.

Is dit nu wel of niet van toepassing?

Laten we dit bericht even...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.