AirTags voor je drone

Apple ontwikkelde in 2021 een Bluetooth tracker, en noemde het 2 eurostuk grote dingetje ‘AirTag’. Maar waarom is iets wat bedoeld is om sleutels terug te vinden nu dé heilige graal voor je drone-activiteiten?

Voor fanboys? Neen.

Voor de lezer die denkt dat dit artikel een Apple Fanboy-praatje gaat worden, ja, je hebt dééls gelijk. Zelf ben ik immers een grote Apple-gebruiker, en mijn DJI Fly-app draait op een iPhone. Toch is dit geen review voor fanboys. Een hele tijd geleden omarmde ik het gesloten Apple ecosysteem. Dat betekent dat er (soms) meer dingen veiliger kunnen dan in open systemen. AirTag is zo een staaltje vernuft dat daar extra van profiteert.”

Om de Androidfans gerust te stellen: ja, er zijn Android-alternatieven: zo heb je Tile Mate als tracker-alternatief, of de letterlijke ‘copy/paste’ Samsung Galaxy SmartTag. Lees echter het artikel even verder, de top tips voor gebruik blijven (grotendeels) hetzelfde.

AirTag – hoe het werkt

Een AirTag is in principe een Bluetooth tracker op batterij die maar 30 euro kost. Via de U1-chip aan boord kan de tag héél nauwkeurig, tot op 10cm na, gelokaliseerd worden. Dit kan je doen via een handige kaart, of met een kompasje-met-pijl.

Je kan echter een AirTag niet gebruiken voor stalking: kort gesteld is de AirTag hier tegen beveiligd en waarschuwt die een eventueel slachtoffer bij misbruik.

AirTag kan ook in ‘verloren modus‘ geplaatst worden: zo kan iedereen met een smartphone, ook met Android, het verloren item aan je persoonlijk automatisch melden.

Omdat iOS een gesloten systeem is, kan de eigenaar ook zijn “AirTag ten velde” tracken telkens een iPhonegebruiker er voorbijwandelt. Net hierin zit de kracht in van Apple’s tracker: er zijn immers meer dan 1 miljard iPhones wereldwijd! Dit versleuteld Apple-netwerk helpt je dus je (drone met) AirTag terugvinden.

Apple Airtags kopen >>

 

Een drone-nachtmerrie…

Ik was een FPV microdrone aan het uittesten. Als beginner had ik na heel wat oefenen de drone onder controle. Een eerste voorzichtige vlucht op een voetbalterreintje, vlak naast een bos. Wat reageerde die drone snel in vergelijking met mijn DJI cameradrone! Ik liet een vriend eens de sticks proberen nadat ik even de controls had uitgelegd. Echter duurde het niet lang of de drone schoot vol de lucht in, verdween boven de kruinen van de bomen en crashte ergens buiten het zicht. Na 5 minuten zijn die FPV-dronebatterijen helemaal dood. Alles afgezocht maar drone nooit gevonden.”

Dit is iets wat ik echt meemaakte en niet meer wens mee te maken. Op dat moment denk je nadien: had ik maar de drone fluo-oranje gespoten en er een tracker op geplakt… dan was ik nu geen honderden euro’s kwijt aan drone…

Enkele use cases voor AirTags & drone’ing

  • Een AirTag op je drone bevestigen is dus geen slecht idee. De tag zelf weegt maar een paar gram. Zo kan je nog altijd je drone proberen te recupereren ook al is de drone z’n batterij dood. Je kan ‘m vinden via de FindMy-app of door er een geluidje op laten af te gaan. Handige AirTag-dronehoudertjes bestaan om je tag makkelijk op je drone te bevestigen.
  • Ook ligt je drone vaak thuis ‘niet altijd op z’n plaats’ als zoon- of dochterlief er even heimelijk mee gespeeld heeft. Je drone dus terugvinden in je eigen huis is nu een fluitje van cent.
  • Een AirTag verhindert op de 1e plaats diefstal: zo stak ik er eentje in een zijzakje van mijn drone case, maar hangt er ook een aan de rugzak met mijn spullen die ik meezeul.
  • Ga je met de fiets, de e-bike of de moto richting je favoriete droneplaats? Ook dat vervoermiddel kan je voorzien van een AirTag, het goedkoopste ‘LowJack’ systeem voor je dure vervoermiddel (zelfs voor je auto)! Gewoon onder het zadel bevestigen of ergens handig verstoppen en klaar is Kees!

Kortom dankzij een setje van 4 AirTags is mijn vervoermiddel, mijn rugzak, mijn dronetas én drone beveiligd tegen diefstal of verlies en kan je ten velde weer wat geruster je focussen op je dronehobby.

Trouwens, wist je dat het (makkelijk vervangbare) batterijtje van een AirTag meer dan een jaar meegaat? 

Apple Airtags kopen >>

 

Android alternatieven:  Tile Mate of Samsung Galaxy SmartTag.

 

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje