Les 23 (alternatief): behaal je Online Training A1/A3 (“Ierse route”)

Wil je een drone besturen in de Open Categorie A1(, A2) of A3 vanaf 2021 en volgende? Dan moet je in vele gevallen (minimaal) een theoretisch examen afleggen en een dronecertificaat behalen. Dit kan je nu al. Kosteloos. Dit hebben we natuurlijk zelf succesvol getest en we leggen je uit hoé dit te doen.

FDR1 & minidrones

Voor ons doel als amateur-dronevereniging van minidrones focussen we op drones die vliegen in de Open Categorie A1 of A3, die minder dan 900 gram wegen en dus het “het Proof of Completion (A1/A3)” nodig hebben. Voor andere drones of de A2-categorie, gelieve de website van het DGLV te consulteren of kijk even op onze wetgevingpagina.

Update: volgens de laatste berichtgeving is dit examen niet gratis meer, maar kost de online toets 30 EUR voor deelname vanaf 31.01.2021. Voor wie?

Volgens de nieuwe wetgeving moet elke UAS operator (“dronepiloot”) zich registreren. Dat is iets wat elke piloot nog moet (gaan) doen, en gaan we het hier even niet over hebben.

Daarnaast moet je in Open Categorie A1:

  • Indien je drone minder weegt dan 250 gram (DJI Ryze Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini2, …) geen examens meer afleggen; (C0)
  • Indien je drone 250 gram of meer weegt en minder dan 900 gram wél een theoretisch examen afleggen om het “Proof of Completion (A1/A3)” te behalen op in A1 of A3 te vliegen. (C1)

Toch raden we je sowieso aan de leerstof door te nemen. Elke piloot moet immers veilig kunnen vliegen. In maar 11 minuten ben je volledig mee met alle regels in de Ierse variant. We plaatsten het filmpje hieronder voor wie het wil bekijken. (Engelstalig) Zelf is vaak de uitdaging dan toch (gratis) dat certificaat te behalen…

 

Hoe behalen?

In België en Nederland is het eveneens mogelijk dit dronecertificaat “het Proof of Completion (A1/A3)” te behalen.

In Nederland maken privébedrijven zich trouwens klaar om tegen betaling mensen te helpen te slagen in dit examen, zo vaak besloten in samenwerking met de staat.

Er zijn ook Europese lidstaten zoals Ierland en België die besloten hebben om dit volledig door de staat te laten gebeuren, en zelfs soms gratis. Aangezien het hier een Europese wetgeving betreft, kan dus elke Europeaan dus perfect ook dit examen niet in eigen land afleggen, maar dus ook elders, zoals online via Ierland.

Het is nu ook dié route die we voor jullie hier haarfijn gaan uitleggen, de zogenaamde “Ierse Route” die aan populariteit wint bij onze dronefans. Daarnaast zullen we Belgische route” ook documenteren op onze website, en alternatieven.

 


Let op, er zijn 2 luiken aan dronevliegen:

🇧🇪 Je registratie als UAS-operator moet je nog altijd later in je eigen Europees thuisland doen.

🇪🇺 Je online theoretisch examen A1/A3 mag je in elk EU-land behalen. 


 

Je Europees theoretisch examen A1/A3 afleggen in …

  • 🇮🇪 IERLAND: Hieronder wordt de zogenaamde “Ierse Route” uitgelegd: gratis, vrij kort en to the point. Deze route was even trager, maar is terug actief, zo melden onze leden.
  • 🇧🇪 BELGIË:  Ook in België is het examen gratis beschikbaar voor Belgen. De leerstof in dit examen is uitgebreider, soms zelfs té uitgebreid, maar naar onze mening, kwalitatief heel hoogstaand.

(laatste update: 20/12/2021Start: de “Ierse Route”

Maak jezelf kenbaar in Ierland bij de IAA

In Ierland kan je dus (eveneens) online je EU dronecertificaat A1/A3 behalen. De volledige opleiding is in het Engels. Onderneem volgende stappen:...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.