DJI drones binnenkort verboden in de VS?

(20/06/2023) Er is in de Verenigde Staten een rare trend aanwezig. Onder het mom van veiligheid wordt om de zoveel tijd wel een wetsvoorstel ingediend om “die gevaarlijke drones” te bannen. DJI is persona non grata. Maar is dat wel de echte reden?

DJI en spionage, dus verboden

De Amerikaanse wetsvoorstellen, waarvan de meerderheid het echter niét haalt voor alle duidelijkheid, spreken allemaal over hetzelfde: DJI als Chinees bedrijf kan en mag geen Amerikaanse communicatie-infrastructuur gebruiken. Het bedrijf zou immers de privé-data van de Amerikaanse burger naar China (en dus de Chinese overheid) kunnen doorsluizen. Ook al ontbreken hiervoor de bewijzen, toch komt het elke keer opnieuw naar boven.

Oplossingen zijn legio voor DJI: of stoppen (als marktleider) met drones in the States te verkopen, of een eigen DJI-bedrijfje met productie op te richten in de VS, en aldus plots Amerikaanse drones gaan maken.

De echte reden, of niet?

Drones niet toegelatenIs dat wel de echte reden? Meestal heb je 3 redenen om wetgeving aan te passen in deze zin: geld, geld en… geld. Immers, stél dat dit voorstel tot wetgeving wel waarheid zou worden:

  • DJI verbannen wil zeggen buitenlandse drones verbannen. Dit zou oer-Amerikaanse dronebedrijven, zoals bijvoorbeeld Skydio, ten goede komen.
  • DJI is marktleider. Als je er nog de andere (Autel) in een keer bijgooit, heb je plots 90% van alle hobby-droneverkeer in de VS de das omgedaan. Geen lastige privévluchtjes meer, geen irritatie meer van de (super)rijken.
  • Plots heb je met zo een verbod bijna geen droneverkeer meer van particulieren. Plots een lege hemel. En wie komt dit ten goede? Juist, de commerciële drones. Denk maar aan honderden miljarden-bedrijven zoals Amazon die plots een vrij luchtruim krijgen voor pakketjes & leveringen. De kleine ‘maar een paar miljard’ omzettende DJI hebben ze verdreven.

Dit zijn natuurlijk speculaties, maar er zal wel een waarheid achter schuilgaan. Het is alvast een zorgwekkende trend, die hopelijk niet naar Europa komt overwaaien.

In beeld

Deze Youtuber legt de materie vlotjes uit, met heel wat meer informatie voor wie wenst dieper te graven. We volgen het alvast mee op…

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTube