Mobiel dronevideo’s bewerken als een pro: LumaFusion

Wie videobewerking zegt, denkt vaak “Adobe”, maar de boys van LumaTouch verbazen ons met LumaFusion… op een iPad of iPhone!

Opiniestuk door Steven

Steven

Hoezo, LumaFusion?

Adobe en iMovie

Al jaren ben ik Adobe fan. Photoshop, Acrobat, Première, de ganse suite, ‘k heb ze allemaal in de ene of andere werkcontext. En dan gebeurde er iets wonderlijks. Eens je naar een Apple-platform (Mac) switcht, probeer je ook alternatieven uit, ook al bestaat heel deze gekende familie. Zo kwam ik voor fotobewerking al snel uit bij Pixelmator, een perfect Adobe Photoshop-equivalent voor maar een fractie van de prijs (en native op Mac) en voor videobewerking is iMovie een mooie oplossing, het zit immers gratis bij MacOS en het kan verbazend veel, tot zelfs green screen toe.

iMovie is echter geen Adobe Première. In deze laatste kan je immers meerdere sporen video boven elkaar plaatsen en, ook al is iMovie pérfect voor het maken van een huis-, tuin- en keukenvideo, je mist toch iets, zoals bijvoorbeeld LUTs. Nochtans werkt het goed, zoals deze video bijvoorbeeld bewijst die ik monteerde voor FDR1.

Go mobile

En dan kwam mijn gek idee van:

“Wat als ik de laptop of computer nu eens hélémaal opgaf en compleet ‘mobile’ ga?”

Stoutmoedig ging ik waar nog geen dronepiloot geweest was (nvdr. wie deze zinssnede analyseert, weet van welke serie ik fan ben) en kocht ik mezelf een iPad Pro. Je moet toch iéts doen in deze tijden. Doel: proberen mijn volledig digitaal leven en werken naar iPad te brengen. Je staat er niet bij stil, maar ondertussen is de (gewone) iPad (8e generatie) volgens de specs 2 keer sneller dan eender welke Windows laptop, 3 keer sneller dan een Android tablet en 6 keer sneller dan een Chromebook. Neen, we verzinnen dit niet: iOS tablets zijn -dankzij de eigen hardware- hun concurrenten (momenteel) ver vooruit.

Zo kwam de uitdaging: welke video-bewerkingssoftware draait vlot op een iPad? Ik stelde mezelf enkele voorwaarden:

  • Het moest native werken op iPad (en eventueel iPhone)
  • Het moest geen “vereenvoudigde” versie zijn van een pakket
  • Het moest kunnen werken met industrie-standaarden
  • Het moest niét met een abonnementsformule zijn (zoals veel van Adobe)
  • Het mocht een betalende app zijn, maar beperkt in kosten
  • Het moest minimaal kunnen doen wat ik daarvoren kon verwezenlijken met m’n andere tools voor FDR1

Op dat moment vallen al heel veel kleine en/of geldverslindende apps af. Ook al je reclame-verslindende one trick pony-apps vallen af. Ook iMovie, een vereenvoudigde versie van zijn desktop-tegenhanger, valt af. Zo kwamen we terecht, bij LumaFusion. Benieuwd.

LumaFusion ontdekken

Betalend, maar okee

LumaFusion is een betalende app. Eénmalig 32,99 euro neertellen voor een klasse-app is nu ook het einde van de wereld niet, vooral als je de verborgen kosten ziet van de concurrentie. Soms betaal je ook minder, tot zelfs maar 20 euro al naargelang de acties. Bij de concurrentie bijvoorbeeld is Adobe Première (Rush), als vereenvoudigde iPad-versie van zijn broertje, al 10,49 euro per maand. Op jaarbasis kan ik daar 3 kéér LumaFusion voor kopen, en dan gebruik ik het “maar” een jaar én heb ik minder features…


LumaFusion is niét beschikbaar op Android, ook al krijg je soms titels te zien in de Play Store. Behoed je dus voor namaak en oplichterij. 

Voordeel is dat de aankoop voor (al je) iOS-device(s) dus een éénmalig feit is, geen verborgen kosten: je kan je nog wel abonneren op extra inhoud die je kan laten doorstromen in je app, “Storyblocks” met royaltyvrije muziek en stockbeelden, maar that’s it en écht niet nodig. Ik maak mijn eigen content wel, met m’n drone, en je krijgt al lekker wat royaltyvrije muziek mee, dus da’s meegenomen en anders raadpleeg je wel andere muziek-databanken voor royaltyvrije muziek.

Eerste indrukken

Waw.

De interface is clean, herkenbaar. Je voelt er Première door en het vertoont heel veel gelijkenissen met het alombekende Final Cut Pro, maar het is een eigen op-zichzelf-staande app. Eerst is het allemaal even wennen, omdat je plots met een touch-interface zit en met je Apple Pencil dingen kan verplaatsen en bewerken, maar het went allemaal supersnel. Op Youtube vond ik ook goeie tutorials voor beginners.

Je merkt ook dat het native gemaakt is voor iOS. Snappy, vlot, en wat ik nadien mocht ervaren: supersnelle rendertijden.

Ook zijn er op de website van LumaTouch mooie ondersteuningsvideootjes en support-docs gemaakt, voor de newbies onder ons. Zelfs een heuse volledige manual in PDF vind je er. Ook als expert bekijk je die best eens, al was het maar voor extra dingen te ontdekken.

Features

Als dit je nog niet overtuigt, dan even wat features op een rij zetten:

  • Zes video/audio-sporen voor video, geluid, titels en wat je maar kan bedenken
  • Zes extra sporen voor puur audio. Een vertelstem, muziek en geluidseffecten mogen toch niet ontbreken in je film?
  • Duidelijk overzicht van actieve tracks, verborgen of vastgezette tracks
  • Tonnen overgangen
  • Preview mogelijk op een aparte monitor (!)
  • Info toevoegen tijdens je edit voor commentaren
  • Importeren van eender waar: iCloud, dropbox, je lokale bestanden, zelfs Google drive
  • Import van flashdrives, zelfs draadloos voor WD
  • Keyframing audio
  • Ducking
  • Filters
  • Kleurcorrecties
  • Gebruik van LUTs
  • Effecten
  • Chroma key (groen/blauw/luma key/…)
  • Copy & paste van effecten en kleurinstellingen tussen clips (!)
  • Slowmotion & snelheidscontrole
  • verschillende formaten, ja ook 16:9 en FiLMiC Pro
  • tot 60 FPS

… en we kunnen hier nog een tijdje doorgaan.

Je merkt het, een aangename verrassing en eentje die je overstap naar een mobiel -eender waar je gaat- editing platform met directe output naar YouTube als je dat wenst, een fluitje van een cent maakt. We zijn fan!

Natuurlijk raden we je wél aan (zeker als je mobiel werkt) een externe SSD aan te schaffen voor al je videomateriaal: dit werkt fijn en LumaFusion kan er perfect mee overweg om daarop te schrijven. Zo ontdekten we de Samsung T7 SSD van 1TB of 2TB als ideale compagnon aan deze knappe software.

Samsung T7 SSD kopen >>

 

Lumafusion in de praktijk

Zelf maakten we met die setup er dit 1e filmpje mee voor FDR1 als 1e poging, en ook hier verliep alles eenvoudig en vlekkeloos. De rendertijd was ongeveer de helft van wat ik eraan besteedde op mijn MacBook Pro met iMovie. We laten nu hieronder even een expert aan het woord die even de beginnersintro geeft, zo hoor je het ook eens van een ander.

Wij zijn alvast fan.

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTube



Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden