Les 17: Maak je eigen drone-video!

Je hebt met je drone nu zoveel kilometers rondgevlogen en mooie beeldjes geschoten, maar hoe maak je daar nu een knap stukje dronography van? Tijd om videobewerking voor je ideale drone video eens in de picture te zetten!

Video editing voor iedereen 

Eerste vraag is natuurlijk: ben je als Jedi bij de Light Side, kortom het Apple-wereldje van Mac, iPad en iPhone, of bij de Dark Side van Windows en Android aangesloten? Al naargelang welke jouw strekking is, zijn er andere leuke oplossingen. We gaan natuurlijk voor compleet gratis oplossing, op alle platformen.

We nemen als voorbeeld drone-video’s van de DJI Mavic Mini of DJI Mavic Air 2, en refereren dus hier naar DJI Fly als vliegapp. Maar dit kan natuurlijk even goed DJI Go (4)  zijn of een andere vlieg-app met ingebouwde editor.

Dus,… Windows, Mac OSX of op je iOS- of Android-device? Let’s edit!

Optie 1: de DJI Fly app op je Android- of iOS-toestel

Vlieg je met een Mavic Mini? Dan heb je video-editing aan je vingertoppen! Let wel op: de videootjes die in de app reeds staan, zijn de opgeslagen gecachete video’s die “gestreamed” werden tijdens de vlucht naar je toestel. Je kan ook deze gebruiken, maar ze zijn van lage kwaliteit.

Best dus eens met een kritisch oog kijken naar de video’s zelf vooraleer je aan editing begint. Om de hoge resolutie-versies in de app te krijgen, koppel je je smartphone aan de drone als videobron via de remote controller, start je je drone op en download je via die connectie de hoge-resolutie versie van de video. Althans, dit is de werkwijze voor drones met een intern geheugen of SD-kaartje aan boord. Met dié versies kan je nu mooi een filmpje, in de app, in elkaar boksen.

Hoe dit moet, leggen wel honderden YouTubers je graag uit, tot zelfs DJI zelf toe, maar we pikten er dit filmpje uit als referentie.

 

Optie 2: DaVinci Resolve op je PC, Mac of Linux-bak

Terwijl de Rolls Royce onder de videosoftware nog altijd Adobe Première (of After Effects) blijft, is dat met een hoog prijskaartje en bijbehorende hoge leercurve niet voor iedereen een haalbare kaart. En dat terwijl er fantastische gratis software ter beschikking is. DaVinci Resolve 16 is er zo eentje.

Je merkt bij het bekijken van alleen nog maar de interface dat het familie is van zijn grotere (dure) neefje. De makers zijn elders wel de mosterd gaan halen, maar we kunnen er maar bij baten.

YouTube is wééral the place to be om basis skills te leren, en we geven je er ook graag een software-downloadlink bij, rechtstreeks van de officiële website. Ben je (nog) meer veeleisend, kan je de (betalende) studieversie ook nog downloaden. Hadden we al gezegd dat deze software gratis is en, naast Windows, ook beschikbaar is op Mac of Linux?

DaVinci Resolve 16 (gratis)

 

 

Optie 3: iMovie op je Mac (of iPad of iPhone)

Mocht op je Mac de vorige optie (DaVinci Resolve) niet je ding zijn, dan kan je altijd filmpjes bewerken met het kleine broertje van Aperture, iMovie.

Voor de Mac-bezitters is deze software, tegenwoordig gratis meegeleverd met elke Mac vaak al gekend, maar nog niet vérkend. Ook kan je uit de App Store voor je iDevice in kwestie dezelfde tool -met wat aanpassingen aan touch screens en kleinere toestelletjes, ook gratis downloaden.

En hoe ermee aan de slag gaan? Deze YouTuber legt het graag uit.

 

Goed exporteren

Tot slot, wat goeie raad: als je film exporteert uit je favoriete tool, kies voor compressie die kwaliteit bevorderd, maar kies niet voor de hoogste ProRes-resolutie: 1080p is al meer dan genoeg. Ideaal dus voor upload naar YouTube.

Frames zijn belangrijk

Wil je cleane beelden, dan worden het 60 FPS (frames per seconde) die je voorkeur wegdragen. Wil je een meer ‘menselijk’ gevoel, dan is het 30 FPS en met 24 FPS heb je een cinema-gevoel, minder ‘clean’. Jij bent de regisseur, jij kiest. Misschien eens allerdrie proberen en kijken wat bij je videoproject het beste past.Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden