Een drone die oneindig kan blijven vliegen

(16/01/2023) Hoe leuk is dit! Een drone die voor altijd kan blijven vliegen. Geen lege batterijen meer. De droom van elke dronepiloot?

Made in China

Het zijn onderzoekers uit China van de Northwestern Polytechnical University die het uitvogelden: geen batterijen wisselen meer, maar door een specifiek stukje van de drone vanop de grond te beschieten met lasers, kan de drone zo lang in de lucht blijven.

Natuurlijk gaat het hier niet over lasers zoals die dodelijke dingen uit Star Wars. Lasers zijn nu eenmaal heel geconcentreerd licht, dus de fotonen dragen zo energie met zich mee. Deze fotonen raken de drone en zo wordt de drone door het ‘beschieten’ in de lucht opgeladen via een fotovoltaïsche cel, zoals je die kent vanuit zonnepanelen op je dak. De drone zet dit dan natuurlijk om in energie, en dus in ‘permanent vliegen’.

Veilig blijven richten

Wel moet je dan vanop de grond perfect kunnen (blijven) richten via een trackingmechanisme en aanpasbare laserstraal naargelang de omgevingsfactoren.

Natuurlijk is er voor de universiteit nog heel veel werk aan de winkel alvorens dit veilig genoeg is om ook voor massaproductie te gebruiken, voor militaire of civiele toepassingen… of op je eigen DJI-drone in 2030?

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden