Holy Stone HS450: een drone op kindermaat

Zien vliegen, doet vliegen. Ook een kleine dreumes rondom je die wil doen wat de grote mensen doen en ook vliegen met een drone? Je kind of petekind een drone zien krijgen van de Paashaas, de Sint of de Kerstman is leuk, maar misschien kunnen we die weldoeners helpen een keuze te maken. 

Mattis

Het broertje van mijn petekind heet Mattis. Een guitige levenslustige jongen en kijkend met grote ogen naar mijn vliegkunsten met m’n DJI Mini 4 Pro. De zomervakantie is zo hard bijgebleven dat hij nu nog vraagt naar ook een drone voor hem. Kinderen spelen nu eenmaal met ander speelgoed dan het nostalgische speelgoed waar wij groot mee werden. Het moet er ‘wel geen met een camera zijn, dat is te moeilijk’, vindt hij.”

De ideale kinderdrone

Maar wat is dan de ideale kinderdrone? Zelf stelde ik -ter inspiratie van de Paashaas, de Sint en de Kerstman- een lijstje op, gebaseerd op deze kenmerken:

Vereisten voor een goede drone voor kinderen

  1. Het moet een echte heuse speelgoeddrone zijn, anders botsen we met de Europese Wetgeving, dus zeker geen camera en ‘speelgoed’, dus geen registratie;
  2. De kinderdrone moet er ook wat uitzien als een ‘echte’ drone;
  3. De controller moet goed werken, zonder té veel knopjes en snufjes. Simpele bediening. Geen smartphone nodig dus.
  4. De drone moet langer vliegen dan 5 minuten;
  5. De drone moet veilig zijn: zowel qua stroom, als voor kleine kinderhandjes als voor het interieur;
  6. De drone moet stevig zijn. Botsen en vallen zal die zeker…


Optioneel denken we aan features zoals headless mode, maar ook aan ‘gewone batterijen’ of makkelijk op te laden via USB. Ook proberen we een oplossing te vinden die je nog op tijd gaat hebben, met lokale Europese bedrijven die lokaal leveren, want ‘Ome Ali’ kan dan wel goedkoop lijken, maar dan heb je ook sub-standaard kwaliteit en qua snelheid haal je vanuit China de maand December niet… En dat wil je nu nét niet voor die jonge knaap of dochter met grote ogen…

Drones voor kinderen

Wat ons opviel bij onze magische tocht doorheen het internet, is dat er veel “brol” is. Plastic constructies die in kleine handjes snel kapot gaan (zelfs bij “wees voorzichtig”), maar ook verwachtingen dat batterijen met custom goedkope microconnectoren en dunne draadjes aangekoppeld worden. Lijkt allemaal heel gevaarlijk. Ook een te kleine vliegtijd probeerden we te vermijden, immers dat leidt enorm in kinderhoofdjes tot frustratie. Zo komen we, na heel wat evaluaties van andere kindvriendelijke drones, tot maar 1 terechte winnaar…”

Beste keuze: de Holy Stone HS450

Deze drone lijkt precies ontsnapt uit een aflevering van “Bob de bouwer”. Met zijn Catepillar-print lijkt hij ook op een indrukwekkende machine. De drone lijkt te voldoen aan al onze eisen: speelgoeddrone, lijkt op een échte drone, simpele controller, kan langer vliegen dankzij 3 batterijen, lijkt veilig door de kooistructuur en heeft wel een stevig uiterlijk.

Wat werkelijk hem boven de andere doet uitsteken zijn de veilige batterijen: net zoals bij zijn grote broertjes zoals de DJI Tello, DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 & DJI Mini 3 (Pro), kan de batterij heel snel vervangen worden. Okay, weer een custom formaatje, maar ook veilig te veranderen door kinderhandjes. Dàt is wel een pluspunt. Zo haalt deze drone, met z’n 3 batterijen een 18 minuten vlucht in totaal. Ook leuk zijn de lampjes erop. Doet denken aan een camera, maar is het niet, tenzij in de fantasie van een kind. Verder is met rood en witblauw de voorkant ook van de achterkant makkelijk te onderscheiden.

Holy Stone HS450 kopen >>

 

Eerste ervaringen met de Holy Stone HS450

In de verpakking zitten de drone, de controller (die 3 AAA-batterijtjes nodig heeft), handige reserve props, een prop-verwijderingstool, de 3 kindvriendelijke batterijen en 2 USB-oplaadkabels. De batterijtjes kunnen immers met de laadkabels direct opgeladen worden. 2 laden terwijl de 3e vliegt. Ideaal dus.

De handleiding, omdat we dit lekker goedkoop bestelden -maar veilig- van Amazon.de, is in het Duits, maar Holy Stone voorziet natuurlijk ook een mooie Engelse handleiding in PDF. Veel moet je daar niet in bladeren, want het wijst zichzelf allemaal uit. Je bedient de drone gewoon met Mode 2 als controller, kan de snelheid met 3 trappen aanpassen, beschikt over een trimfunctie, gyro, je kan kiezen voor een ‘headless’ mode (handig voor de kleinsten), en er zit… obstacle avoidance (obstakelontwijking) op wat je aan en uit kan schakelen! Dit laatste is zéér handig voor de witte muren binnen…

Tot slot kan je de drone ook met ’throw & go’ alternatief met je handen besturen, zonder controller, wat de fun nog meer versterkt.

En het mooiste is de mini-prijs: voor 35 euro heb je deze drone die vaak leuker vliegen is dan de DJI Mini 4 Pro  van de ‘grote mensen’.  Zo mooi zelfs dat nonkel aan de lieve Easter Bunny, Sint of Kerstman niet alleen een drone’tje vroeg voor de kleine brave jongen, maar ook voor zichzelf… Genieten!

Holy Stone HS450 kopen >>