Everzwijnschade: dronepiloten gezocht!

Schade door everzwijnen

(22/11/2021) Gebruik je jouw drone graag om luchtfoto’s te maken? Zie je everzwijnschade in je omgeving of woon je bij voorkeur in Limburg, Vlaams- Brabant of Antwerpen? Dan kan jij de KU Leuven helpen.

Everzwijnen in Vlaanderen

De populaties van everzwijnen in Vlaanderen zijn de voorbije jaren gestegen, vooral in Limburg, delen van Antwerpen en Vlaams-Brabant. Hierdoor is ook het aantal gevallen van schade aan gewassen (vooral maïs) en graslanden toegenomen.

Momenteel wordt de omvang van de schade door everzwijnen in Vlaanderen niet in kaart gebracht. In voorgaand onderzoek werd aangetoond dat schade door everzwijnen in een perceel gedetailleerd in kaart gebracht kunnen worden met drones. Echter, deze drone methode laat niet toe om op grote schaal efficiënt schade in kaart te brengen.

 

GEO.INFORMED

De vorsers van de KU Leuven vonden nu een mogelijke oplossing. In het GEO.INFORMED project willen ze gebruik maken van satellietbeelden om schade in landbouwpercelen te detecteren. Om die detectiemodellen te ontwikkelen, hebben ze echter veel referentiedata nodig.

Zo kan jij deelnemen: ...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.