DJI Mavic 3: waarom wel of niet kopen

Je hebt het wel overal op het internet gelezen: de Mavic 3 is uit en DJI beweert weer dat het de beste drone ooit is. Maar is dit wel zo? En wat is er dan nu “zo nieuw”?

Mavic 3 na de 2

De Mavic 3 is wederom een drone in de “Mavic series” van DJI. Vaak plakken ze er nog ergens het woordje “pro” bij, ook al is het vaak geen professionele drone (met een gewone camera er vooraan op). Toch heeft de Mavic 3 nieuwe kunstjes aan boord die (eindelijk?) deze drone interessant maken voor de iets meer gevorderde luchtfotograaf:

  • De Mavic 3 heeft 360° obstakelontwijking. Dit hàd zijn voorganger, de Mavic 2 ook al, maar dat werkte niet altijd even goed. Nu zou “APAS 5.0” dit wel kunnen, ook al zijn er verschillende drones van andere merken die dit wél al onder de knie hadden, zoals enkele drones van Autel. Fijn echter dat DJI dit nu ook echt beheerst!
  • De Mavic 3 kan weer wat beter een object of persoon actief tracken, een kunstje wat ook de (veel goedkopere) DJI Air 2S ook al kon, maar nu kan de drone ook een “even uit het oog verloren object” térug verder volgen dankzij “ActiveTrack 5.0”. De koning van het onafhankelijk tracken blijft echter de Skydio 2, maar hier kijkt iedereen reikhalzend naar uit.
  • Ook de batterij houdt het langer vol, maar meer sensoren = meer batterijverbruik… DJI adverteert 46 minuten, maar in de praktijk haal je net geen 40, toch 10 minuten langer dan de DJI Mini 2.
  • Ook draagt het beestje meerdere camera’s mee, zo omzeilen we een beetje de limitaties dit soort camera’s, net zoals alle smartphones het momenteel ook doen, door meerdere verschillende camera’s op 1 toestel te plaatsen en dynamisch te wisselen tussen groothoek en telelens. Zo kan je mooie grote beelden schieten of deftig inzoomen met de kleinere camera. Lekker handig.
  • Waar DJI nog naar de smartphonewereld heeft gekeken, en dan vooral naar Apple, is het bestandsformaat: immers, je kan nu beeldjes schieten in “ProRes 422 HQ“, althans op de “Cine Premium”-editie. Zo kan je het ‘Raw’ beeld achteraf nog bewerken met alle info incluis. Een grote stap vooruit! Tip: koop alvast wat extra harde schijven bij, want die bestanden kunnen wel héél erg groot worden.
DJI Mavic 3 Fly More Combo kopen >>

 

Zijn de Mavic 3-camera’s het waard?

Je kan alle specificaties van hét verkoopargument, de camera’s,  (die trouwens ND-filters ondersteunen) gaan napluizen. Tests wijzen echter uit, dat voor de gewone consument zoals jij en ik, er tussen de kwaliteit van de DJI Air 2S en deze Mavic 3 niet zoveel verschil is dat je het echt ziet als je gewoon je familie of je vakantie filmt. We zijn immers geen van allen George Lucas of Steven Spielberg. Toch, voor de semi-professional, een droom-setup.

De hoofdcamera kan tot 5.1K/50fps filmen en in 4K/120fps. Foto’s nemen gebeurt dan weer aan 20MP. Het kleine cameraatje kan dan weer in een combinatie optisch+digitaal tot 28x inzoomen, waar bij (beperkte) zoom hele mooie resultaten uitkomen.

Smart Controller en extra kilometers

Ook krijg je dezelfde controller (bij de standaardversie) als diegene die je bij de DJI Mini 2 of DJI Air 2S gewoon bent. Zo weet je ook dat je dus met Ocusync 3 max. een 5-tal kilometer afstand haalt, in theorie, want we moeten toch allemaal VLOS vliegen.

De Mavic 3 CINE komt dan weer met een nieuwe DJI Smart ‘Pro’ Controller, met ingebouwd scherm dus en een HDMI-aansluiting erop. Handig voor de evenementsfilmer.

Optioneel kan je ook een “Cellular Transmission Dongle” aanschaffen, zo kan je je Mavic 3 via het 4G netwerk van heel ver weg aansturen. BVLOS dus, met de nodige certificaten die je dan achter de kiezen moet hebben.

Tot slot doet de Smart RTH-functie niet alleen Return To Home via de kortste weg, maar nu ook volgens de meest veilige weg. Da’s dan weer een pluspunt.

Duur (maar goed)!

  • De standaardeditie kost 2.099 EUR (drone + batterij + RC + hoes) maar kan je beter negeren. Immers, als je met dit type drone gaat vliegen zijn 2 extra batterijen en wat extra props geen luxe, en apart bijkopen valt altijd duurder uit.
  • De beter geprijsde “DJI Mavic 3 Fly More Combo” kost 2.759 EUR (standaardeditie + 2 extra batterijen + ND-filtersetje + meer reserveprops + tas)
  • Beide drones worden vanaf 2023 een toestel mét een C1-label, da’s dus héél veel plezier plots! Hier hoe je   het C1-label voor de Mavic 3 verkrijgt.
DJI Mavic 3 Fly More Combo kopen >>

 

  • De “DJI Mavic 3 Cine Premium Combo” is dan weer de Fly More Combo maar dan met 1 TB intern geheugen, een betere drone die ProRes aankan en de DJI RC Pro-controller en heel wat accessoires, maar dan ben je wel 4.799 EUR armer maar wel een superdrone rijker! Dé drone voor wie professioneel beeldmateriaal

DJI Mavic 3 Cine Premium Combo kopen >>

 

 

Ons advies? Wie maar semi-professioneel deze drone nodig heeft, heeft de DJI Air 2S als goed alternatief als budget een issue is. Wens je toch deze pro-drone te kopen, is de Cine Premium Combo de meest future proof versie om aan te schaffen.

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden