Micro SD-card voor je drone of GoPro

Het ene SD-kaartje is het andere niet. Wat een goeie deal kan lijken voor 10 euro, is vaak een nachtmerrie. Je wil toch geen mooie dronebeelden verliezen door ondermaats presterende geheugenkaartjes? We duiken in de geheime wereld van Micro SD.

Kwaliteit telt

Of je nu een Micro SD-kaartje wil voor je 4K-camera of GoPro, of je wilt er eentje als geheugen van je DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 4 Pro of DJI Mavic 3 Classic, je koopt best direct kwaliteit. Vaak gebeurt er immers fraude met goedkope Micro SD-cards: ze nemen een lager capaciteitskaartje, herformatteren met wat truukjes het kaartje om je computer te doen denken dat er honderden gigabytes op kunnen, maar in werkelijkheid slaat het tilt na 5 gigabyte. Typisch verhaaltje bij “Ome Ali”. Koop daarom dus best kwaliteit, en via een betrouwbaar kanaal.

Slaan we de handleiding van bijvoorbeeld de Mini erop na, dan bevelen die volgende Micro SD’s aan:

“Een UHS-I Speed Grade 3 Micro SD-kaart is vereist vanwege de snelle lees- en schrijfsnelheid die nodig is voor video-opnamen met hoge resolutie.”

(…) Aanbevolen Micro SD-kaarten:

    • 16 GB: SanDisk Extreme, Lexar 633x
    • 32 GB: Samsung PRO Endurance, Samsung EVO Plus, SanDisk Industrial, SanDisk Extreme V30 A1/A2, SanDisk Extreme PRO V30 A1/ A2, Lexar 633x, Lexar 667x
    • 64 GB: Samsung PRO Endurance, Samsung EVO Plus, SanDisk Extreme V30 A1, Lexar 633x, Lexar 667x, Lexar 1000x, Toshiba Exceria M303 V30 A1, Netac PRO V30 A1
    • 128 GB: Samsung PRO Plus, Samsung EVO Plus, SanDisk Extreme V30 A1, SanDisk Extreme Plus V30 A1/A2, Lexar 633x, Lexar 667x, Lexar 1000x, Toshiba Exceria M303 V30 A1, Netac Pro V30 A1
    • 256 GB: SanDisk Extreme V30 A1
SanDisk 128GB Micro SD kopen >>

 

… Heel veel lettertjes allemaal, en veel techniek, maar… wat betekent dat allemaal?

Woordenboek voor MicroSD

SD staat voor Secure Digital en dat heeft te maken met de optie tot schrijfbeveiliging op grote SD-kaartjes. Andere letters zoals SDHC, SDXC en SDUC hebben te maken met de capaciteit: modewoordjes voor 2 GB tot 128GB.

Belangrijker voor ons zijn de schrijfsnelheidsklasse C/U/V:

  • C: dit is de oorspronkelijke klasse aanduiding die je in het cirkeltje ziet op het kaartje en kan een waarde hebben van 2, 4, 6 of 10.
  • U, UHS Speed Class: deze klasse aanduiding vind je eigenlijk alleen op de professionele kaartjes van o.a. SanDisk. U1 is gelijk aan C10. UHS-II kaartjes hebben over het algemeen een snelheids aanduiding van U3.
  • V, Video Speed Class: de nieuwste klassering is deze wat belangrijk is voor het filmen. Hieronder vallen V6, V10, V30, V60 en V90

Daarnaast is er ook een nieuwe Application Performance Class, A1 & A2. Belangrijker bij deze specificatie is de minimum aantal lees- en schrijfoperaties per seconde, de zogenaamde IOPS.

Als je voor de Mini 2 of je 4K-camera of GoPro dus de hogere lettertjes & cijfertjes op je Micro SD moet terugvinden, is dit omdat er een hoge schrijfsnelheid vereist is om al die mooie hoge-resolutie video aan een hoge FPS op de kaart te kunnén wegschrijven.

Zoektocht naar de ideale Micro SD

Bewuste keuzes

Om door de bomen het bos te zien, maakten we in onze eigen approach een paar bewuste keuzes voor het kaartje wat we in onze drone gingen stoppen:

  • Als je gaat filmen met je drone of GoPro, wil je lang kunnen filmen. Daarom kozen we voor een grote capaciteit. Natuurlijk checken of deze capaciteit compatibel is met jouw toestel. Een kwart terabyte wil je wel meehebben, in totaal dus 256GB
  • De grootste capaciteit hoeft niet, liever 2 Micro SD’s dan 1 grote dure Micro SD met evenveel opslag. Zo kozen we voor 2 x 128GB. 
  • Omdat betrouwbaarheid bij filmen echt wel belangrijk is, kozen we voor een bekend merk. Zo kozen we voor SanDisk.
  • Ook kozen we voor de high-end kaart, in plaats van voor de iets goedkopere om een maximale schrijfsnelheid te verkrijgen. Zo zorgen we ervoor dat alle schrijfmodi in de drone beschikbaar worden, vooral de 2.7K 60fps-modus van de DJI Mavic Mini en de 4K van de recentere drones. Dan wil je de U3-standaard, V30, A2.

Het werd dus de Sandisk Extreme Plus V30 A1/A2, rekening houdend met de codes hierboven en het feit dat dit een favoriet was voor professionele fotografen.

De juiste prijs

We stapten de lokale winkel binnen, in onze zoektocht naar dit kaartje in de fotoafdeling van de winkel. Daar toegekomen merk je de verscheidenheid aan kaartjes en labels dus moet je echt volharden in de boosheid. De prijs was ook niet mis: het was om en bij de 50 euro voor een kaartje*. Dat leek veel, en een zoektochtje op internet leverde heel wat op:

  • FNAC (lokale winkel): 49,95-
  • Coolblue (online): 39,99-
  • Bol.com (online): 27,90-
  • Amazon (.com, online): 19,99- (+invoerkosten!)

(*prijzen op moment van vergelijken)

Op lokale Europese websites -al naargelang de leverkosten- hadden we dus snel dézelfde kaartjes wél 2 keer voor de prijs van ééntje in de fysieke shop. Vergelijken is dus de boodschap, van moment tot moment, maar ik zou me beperken tot de grote ketens en de gekende grote online leveranciers. Immers, importtaksen en verborgen kosten kan je missen als de pest, vooral bij US- en UK-gebaseerde shops. Lokaal online is in dit geval (veel) voordeliger (en sneller).

SanDisk 128GB Micro SD kopen >>

 

Onze ervaring

De kaartjes werken zoals verwacht uitstekend. Ook meerdere kaartjes hebben is een goed iets: stel dat je een paar dagen op trektocht gaat met je drone of GoPro, dan heb je genoeg ruimte voor video en wed je niet op 1 paard: mocht 1 Micro SD-kaartje de geest geven, heb je nog altijd de helft van je beelden. Zelf kochten we er 3, zo heb je altijd een backup.

 

Veel filmplezier met je drone!

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden