Fimi X8 Mini v2: vernieuwd alternatief voor de DJI Mini 2

Versie 2! Xiaomi heeft niet stilgezeten en lanceerde in april 2021 de Fimi X8 Mini, de lichtste drone in het Fimi X8-gamma, als antwoord op de DJI Mini 2. Nu in 2023 is er versie 2, met heel wat verbeteringen.

Fimi X8 Mini copy/paste… v2 šŸ™‚

Als dronefans kunnen we hier nu een hele lange review zetten van deze DJI-kloon, want zo mogen we het wel noemen, maar hoéven we het bijna niet te doen. Wil je weten wat deze drone kan: exact hetzelfde als een DJI Mini 2 met wat extra’s, en mogelijk een betere koop dan de DJI Mini 2 SE.

Waarom? Het is bijna een copy & paste. Zijn oude grotere broertje had dezelfde ‘ziekte’, waar de Fimi X8 2020-editie bijna een kopie was van de DJI Mavic Air 2, maar dan zonder obstakeldetectie. Je krijgt dus hetzelfde als bij DJI, bijna tot de prijs toe, maar let vooral op deze verschillen:

Iets negatief:

  • (-) de gimbal hangt naar onze mening iets meer open t.o.v. de elementen door de design van de iets meer hoekige drone: let dus op bij vliegstuntjes.

Heel wat positiefs:

  • (+) de drone is beschikbaar in een witte versie, typisch bij de Fimi-reeks. De drone doet je denken aan de helm van een Stormtrooper uit Star Wars, net zoals zijn grotere broertje.
  • (+) je krijgt ook o.a. “waypoint” bij als intelligente flightmodus, wat nog altijd ontbreekt bij de Mini 2 als je DJI Fly gebruikt. Ook smart tracking is beschikbaar, met selectie van multipele objecten zelfs!
  • (+) Ook handig is “tap to fly”: klik op een punt op een kaartje en de drone vliegt er naar toe!
  • (+) je kan USB-C voor snel opladen gebruiken
  • (+) je kan ook zondér de RC met de drone vliegen, gewoon met je smartphone, maar dan wordt de 8km TDMA (=’Ocusync’) afstand beperkt tot maar een 100m door gebruik van enkel WiFi. Je kan gewoon kiezen door een switch op de drone zelf. Wel handig als je je RC vergat.
  • (+) de controller is eentje die horizontaal openschuift, zodat je controllerhelften rond je smartphone of tablet passen. Vele mensen vinden dit aangenaam. Beetje retro-look die ons aan de goeie oude Mavic Mini doen terugdenken.

En het Fimi-vliegen?

Is het een DJI Mini 2, is het een vliegtuig, neen dat is het niet. Het is een Fimi X8 Mini die je aan de hemel ziet.

Ook qua app lijkt de Fimi-drone-ervaring op de DJI-ervaring: je zou soms zweren dat je met DJI Fly bezig bent als applicatie, enkel staan sommige dingen bij Fimi op een andere plaats: zo heb je de switch naar sport-modus die wat meer verborgen staat en niet direct van het hoofdscherm toegankelijk is, en is de cinematische modus een ‘beweeg geleidelijker modus, maar niét trager’ i.t.t. bij DJI.

Er zijn wel méér flightmodi, vaak nog flightmodi die DJI terecht of onterecht uit nieuwere versies van de software schrapte.  

Qua layout gaat alles dus snél te herkennen zijn als je ooit met DJI Fly vloog, want zelfs tot de icoontjes toe zijn er overeenkomsten. Ook het filmen gaat tot 4K 30fps.

Wie richting Xiaomi Fimi wil overstappen om de DJI geozone-problematiek te omzeilen en toch op te stijgen in verboden zones, komt bedrogen uit: ook Fimi heeft tegenwoordig geofencing.

Meer info

Fimi X8 Mini v2 (4K) kopen >>

 

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden