Fimi X8 Mini: alternatief voor de DJI Mini 2

(03/04/2021) Xiaomi heeft niet stilgezeten en in april 2021 lanceren ze de Fimi X8 Mini, de lichtste drone in het Fimi X8-gamma, als antwoord op de DJI Mini 2.

Fimi X8 Mini copy/paste

Als dronefans kunnen we hier nu een hele lange review zetten van deze DJI-kloon, want zo mogen we het wel noemen, maar hoéven we het bijna niet te doen. Wil je weten wat deze drone kan: exact hetzelfde als een DJI Mini 2.

Waarom? Het is bijna een copy & paste. Zijn grotere broertje had dezelfde ‘ziekte’, waar de Fimi X8 2020-editie bijna een kopie was van de DJI Mavic Air 2, maar dan zonder obstakeldetectie. Je krijgt dus hetzelfde als bij DJI, bijna tot de prijs toe, maar let vooral op deze verschillen:

  • (-) de gimbal hangt naar onze mening iets meer open t.o.v. de elementen door de design van de iets meer hoekige drone: let dus op bij vliegstuntjes.
  • (-) je moet gebruik maken van de pro-batterij om onder de 250 gram terecht te komen, niet de standaard batterij. Deze pro-batterij moet je nog àpart bestellen of kopen in een leuke combo – zolang je deze niet hebt, komt je drone boven de 250 gram uit, met alle wettelijke gevolgen vandien en moet je over een A1/A3-certificaat beschikken o.a.
  • (+) de drone is blijkbaar beschikbaar in 2 kleuren: de (veel te) witte versie, typisch bij de Fimi-reeks, maar ook oranje, een aanrader voor zichtbaarheidsfans. Beiden doen echter denken aan de helm van een Stormtrooper uit Star Wars, net zoals zijn grotere broertje.
  • (+) je krijgt “timelapse” en “waypoint” bij als intelligente flightmodi, wat nog ontbreekt bij de Mini 2. Ook smart tracking werd vernoemd.
  • (+) je kan USB-C voor snel opladen gebruiken
  • (+) je kan ook zondér de RC met de drone vliegen, gewoon met je smartphone, maar dan wordt de 8km TDMA (=’Ocusync’) afstand beperkt tot maar een 100m door gebruik van enkel WiFi.
  • (+) de controller is eentje die horizontaal openschuift, zodat je controllerhelften rond je smartphone of tablet passen. Vele mensen vinden dit aangenaam.

En het Fimi-vliegen?

Is het een DJI Mini 2, is het een vliegtuig, neen dat is het niet. Het is een Fimi X8 Mini die je aan de hemel ziet.

Ook qua app lijkt de Fimi-drone-ervaring op de DJI-ervaring: je zou soms zweren dat je met DJI Fly bezig bent als applicatie, enkel staan sommige dingen bij Fimi op een andere plaats: zo heb je de switch naar sport-modus die wat meer verborgen staat en niet direct van het hoofdscherm toegankelijk is, en is de cinematische modus een ‘beweeg geleidelijker modus, maar niét trager’ i.t.t. bij DJI. Er zijn wel méér flightmodi, vaak nog flightmodi die DJI terecht of onterecht uit nieuwere versies van de software schrapte. (let wel: we baseren ons hier op de app voor de Fimi X8, omdat de app voor de mini nog niet uit is op het moment van schrijven.) – Qua layout gaat alles dus snél te herkennen zijn als je ooit met DJI Fly vloog, want zelfs tot de icoontjes toe zijn er overeenkomsten.

Wie richting Xiaomi Fimi wil overstappen om de DJI geozone-problematiek te omzeilen en toch op te stijgen in verboden zones, komt bedrogen uit: ook Fimi heeft tegenwoordig geofencing.

Meer info

Fimi X8 Mini Pro 4K kopen >>

 

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden