Les 30: Je mini kan maar 50 meter ver en 30 meter hoog? (bug/issue)

Kan jouw DJI Mavic Mini of DJI Mini 2 plots (soms) maar 50 meter ver vliegen en ben je beperkt tot 30 meter hoog? Dan ervaar je hetzelfde probleem als vele andere piloten. We zochten het even uit. 

Laatste update van dit artikel: 08/03/2021

Waarschijnlijk is dit jouw ervaring…

Ik heb plots een probleem. Ik vlieg al een tijdje met een DJI (Mavic) Mini (2). Als ik gewoon buiten vlieg, in een zone waar ik mag vliegen, kan ik plots met mijn Mini maar 30 meter hoog en 50 meter ver nadat ik opgestegen ben. In beide gevallen krijg ik een waarschuwing. “Maximum altitude reached” is er zo eentje.

Vaak krijg ik de suggestie dat ik moet aanmelden of een ‘log in or do real-name authentication’ moet doen. Als ik dit post op eender welk forum krijg ik altijd dezelfde niet relevante opmerkingen: “Exit Beginner’s mode”, “zet Payload mode af”, “vlieg in een toegelaten gebied”, “lees de handleiding”, “update firmware”, “zet een juiste maximum hoogte”… alsof ik dat nog niet allemaal deed.

Ik ervaar dit ook nog maar ‘recent’, sinds de DJI Fly 1.2.2 ongeveer en/of het begin van de nieuwe wetgeving begin 2021. Ook downgraden is geen oplossing.

Ik ben geen newbie! Help?”

Vaak herhalen mensen (goedbedoeld) snel antwoorden die ze in andere fan-groepen hoorden en die relevant klinken, maar zonder het zelf uitgetest te hebben. Zo kom je natuurlijk nooit tot een oplossing. We leggen even uit wat iedereen hier bedoelt, zo kan je het zelf even verifiëren, ook al zijn ze 9 kansen op 10 géén oplossing voor dit issue.

Veel genoemde hulpsuggesties

  • Beginner’s mode: er is in de DJI Fly app géén beginnersmodus. Dit was ooit het geval in de DJI GO 4-app voor andere DJI drones, maar dit idee is precies blijven hangen. Je kan wel de tutorialschermen even doorlopen als je wil, maar dat is dan ook alles. Je vindt deze in je DJI Fly app (best met de drone verbonden) onder (3 puntjes)‘Control’ > ‘Beginner Flight Tutorial’. Mocht je toch miraculeus in een beginner’s mode staan, dan is de beperking 30 meter in allé richtingen, verschillende ervaring dus.
  • Payload mode: als je je Mini vliegt met de propeller beschermers erop (of je vloog er recentelijk mee) dan kan je Mini in ‘Payload mode’ geswitched zijn: een veiligheidsoptie is automatisch aangezet door de DJI Fly app omdat je drone extra meegedragen gewicht (‘payload’) ervaarde, ook al verwijderde je nadien de propeller beschermers. Meestal heeft dit echter niéts te maken met dit issue. Toch, je kan nakijken of deze optie toevallig aan staat in de DJI Fly App: Ga in DJI Fly met je Mavic Mini of Mini 2 verbonden, in de camera-view-modus naar de opties (3 puntjes) > ‘Safety’ > ‘Advanced Safety Settings’. Daar is een knopje voor Payload Mode. Kijk of het uitgeschakeld is. Payload mode buiten is gevaarlijk bij wat wind: je motoren krijgen immers beperkingen opgelegd…
  • Vlieg in een toegelaten gebied: vanzelfsprekend, maar jouw kennende doe je dit al. Binnen verschillende geozones kunnen verschillende beperkingen gelden en je drone houdt er rekening mee. Mogelijk ligt een verkeerde interpretatie van DJI mee aan de basis van de gekende problemen, dus daarmee zijn we extra voorzichtig. Meer hierover in Les 11: Veilig vliegen met Droneguide.
  • Lees de handleiding / ‘R T F M’ : goeie tip, maar daarmee raak je niet verder. Wie toch het referentiemateriaal wil, hier zijn de linken. We raden je aan steeds de Engelse versie te lezen, ook al is de vertaling beschikbaar, om zo de laatste info steeds te hebben:
  • Update firmware: ook dit is iets wat een goede piloot regelmatig doet. In de app kan je bij alles de firmware checken. Zowel je drone, je batterijen en je RC hebben eigen firmware. Doe dit best thuis, verbonden met je drone én het wifi-netwerk. DJI legt het mooi uit in zijn tutorials.
© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

  • Zet juiste maximum hoogte: Logische tip. Als je zelf maar een hoogte van 30 meter toelaat, zal je drone ook nooit hoger gaan. Dit zou natuurlijk niét de maximaal 50 meter vér verklaren. De instellingen vind je onder (drie puntjes) > ‘Safety’ als schuifregelaartjes.
  • Downgraden: vaak zegt men je software terug naar een vorige versie te zetten. Dit is natuurlijk geen optie, want zo kan je eeuwig bezig blijven. Ook moet je hier buiten de App Stores rond acties ondernemen, wat we niet aanraden.
  • Aanmelden: dit doe je altijd best met je drone. Ga daarvoor in de DJI Fly app, klik op ‘profile’ en daar kan je het nodige ondernemen. Zie dat je altijd met je DJI-account aangemeld bent. Natuurlijk als goeie piloot is dit al het geval.

Onze mening waarom het echt fout loopt

Wat dit alles veroorzaakt, is géén pilot error, maar wij denken eerder aan een fout, een issue of bug, in de DJI Fly app zelf. De issues deden zich nooit voor tot (ongeveer) DJI Fly App 1.2.0 of 1.2.2, enkel pas daarna.

Toevallig is dit ook (ongeveer) het moment waar men de DJI Fly app aanpaste om, naast de Air 2 en de Mavic Mini, ook de Mini 2 toe te laten. Toevallig is  er nu ook de nieuwe EU-dronewetgeving, met andere restricties waar de DJI Fly app met haar kaartje moet op inspelen. Toevallig is je drone ook ‘gevoeliger’ geworden voor aantal GPS-satellieten. Veel te veel toevalligheden die opstapelen.

Ook merken we dit issue meer bij iOS dan bij Android, wat de route ‘fout in de app’ meer en meer ondersteunt.

Het antwoord van DJI

Als brave piloot contacteerden we DJI met dit probleem. Daar was dit het antwoord: zend ons een video. Verder was het antwoord ook om alles van je smartphone te verwijderen en te herinstalleren. (“Did you try turning it off and on again?” uit de epic serie ‘The IT-crowd’ dus…)  Een extra indicatie dus dat ze het zelf ook niet weten. Verder wil je ook al je gegevens niet zomaar kwijt of opnieuw moeten synchroniseren.

Een antwoord en geen antwoord dus.

Onze fixes

DJI Mavic Mini (onderkant)We zijn dan maar zelf wat beginnen testen, omdat we zowel het issue hadden op een volledig up to date zijnde ‘almost new out of the box’ DJI Mini 2 en een ouwe getrouwe DJI Mavic Mini, eveneens met alle laatste updates. Onze aangereikte oplossingen vertrekken van de beredeneerde veronderstelling dat er iets mis is met het kaartensysteem van DJI en/of de gevoeligheid voor/van de GPS-locatie. Hier loopt er dus iets mis, of het nu met gevoeligheid, sequentie van activatie of foute positie te maken heeft. We gokken dat ‘iets’ de beperking triggered.

Met wat getest en overleg op verschillende fora, kwamen we tot deze oplossingen...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.