Les 11: Veilig vliegen dankzij Droneguide

Net zoals Frankrijk heeft België niet stilgezeten. Zo zijn nu ook elke no-fly zone voor elke dronepiloot beschikbaar dankzij een handige kaart en app. We zetten alles even op een rijtje. 

Deze informatie is handig voor alle kleine recreatieve drones uit klasse C0 vanaf juli 2020

Skeyes

Kaart voor recreatieve vluchten

Skeyes is volgens hun website een autonoom overheidsbedrijf met als missie de veiligheid van het luchtverkeer te verzekeren in het luchtruim waarvoor België verantwoordelijk is. Zo verstrekt Skeyes ook alle noodzakelijke diensten om het luchtverkeer in alle veiligheid te leiden en te beheren. Hieronder valt ook “droneguide.be”, een interactieve kaart met elke no-fly zone van belang ovor jouw dronegebruik.

Droneguide

Skeyes verwoordt het zo:

Met de explosieve groei van de verkoop en het gebruik van drones komt de uitdaging om ze op een veilige manier toegang tot het luchtruim te geven. Stap één voor hun veilige integratie in de lucht is om dronepiloten te informeren over waar en onder welke omstandigheden ze mogen vliegen. (…) Daarom werd droneguide.be opgericht als een gezamenlijk initiatief van skeyes en de Belgische burgerluchtvaartautoriteiten (BCAA).

Heel concreet is het een eerste stap naar mensen helpen beter om te gaan met hun drone. Absurdistan-gewijs puur op de kaart kijkend zou je al snel  elk speelgoedje dat vliegt een ‘drone’ noemen (en ja, dat is het, want het vliegt onbemand), en zou je in vele stadstuinen zelfs niet meer met je Sinterklaas-speelgoed 1 meter boven je eigen gazon mogen vliegen… Toch kan iedere drone-enthousiast mee in de gedachte van een veilig luchtruim voor iedereen, en is dit een goed initiatief. Vanaf 1 juli 2020 is de situatie echter duidelijker, en past deze tool zich natuurlijk mee aan.

 

Veiligheid boven alles

Heb je een drone mét GPS? Dan zal de software (die op de smartphone draait) waarschijnlijk werken met geofencing. In probleemgebieden zal deze GPS-gestuurde drone zelfs gewoon vaak niet kunnén opstijgen. Zo bestaat Droneguide nu al uit:

  • Een (Engelstalige) beschrijvende website op www.droneguide.be;
  • Een interactieve kaart (eveneens toegankelijk via een knop op de website) of direct via map.droneguide.be;
  • Een Google Play-app voor op je Android-smartphone of iOS-app voor op je iPhone of ander Apple device

Hoe de app gebruiken

Beide apps, zowel die voor Android als voor iOS, werken op eenzelfde manier. Voor wie stap per stap uitleg wil, stelt droneguide een heel uitgebreide handleiding-voor-dummies als PDF-document ter beschikking.

Droneguide app scherm (mock-up)We geven je hier onze snelstartgids:

  • Start de app (na installatie) op je telefoon. Optioneel moet eenmalig toestaan dat de app je locatie gebruikt. (Best enkel “tijdens gebruik van de app”)
  • In tegenstelling tot wat men schrijft in de handleiding: inloggen of registreren hoeft niét, klik gewoon op “bezoeken zonder account” onderaan het aanmeldscherm. Je hebt immers recht op nog een beetje privacy in dit land…
  • Indien nodig: Zet de app op “recreatieve vluchten” zoals met onze Tello Minidrone in FDR1-verband via het “lagen”-symbooltje rechts bovenaan de kaart. Recreatief levert kleine rode bollen op op de kaart van België. Wil je info weten voor commercieel vliegen, dan kan dit met het “lagen”-symbooltje recht bovenaan gewisseld weer worden.
  • Selecteer onderaan je toestel via “toestel selecteren”. Voor onze Tello minidrone is dit “Small (0-1 kg)”
  • Selecteer de grootte van je terrein waarin je vliegt. Standaard staat dit op een cirkel met straal 30 meter.
  • Stel de hoogte in: standaard staat die op 8 meter, maar je kan er ook de maximaal toegelaten hoogte instellen.

Als resultaat krijg je steeds rechtsonderaan een boodschap, waarin we streven naar “Vliegen toegestaan” op een groene achtergrond.

Tip: zoom even de kaart wat uit en kijk naar de rode zones rondom je waar je niét mag vliegen. Zo ben je alvast op de hoogte van directe gevaren.

Meer weten?