Is een cameradrone of FPV-drone het meest cinematisch?

De meesten onder ons vliegen met een cameradrone, zoals bijna alle drones van DJI: je drone is met een AI-logica gestabiliseerd en levert dankzij hoogtechnische snufjes zoals een drie-assige gimbal perfecte videobeelden op. Maar het kan ook anders: zo kan je een GoPro op een FPV-drone plaatsen en tegen hele hoge snelheden door het landschap zoeven. Maar welk van deze 2 opties maakt nu de mooiste beelden? 

Elke drone z’n eigenheid

Een FPV-drone is eigenlijk niet gemaakt om mooie natuurvideos te schieten: in essentie is het een drone gebouwd voor 1 ding: adrenaline. Een zelfgebouwde drone die een videosignaal, analoog of digitaal naar keuze, naar de bril van de piloot stuurt om zo met FPV de vlucht te ervaren. Aangezien alles manueel is, vergt deze drone besturen heel wat uurtjes in de simulator.

De controller en de goggles, de FPV-bril, zijn duur, de drone echter bouw je met heel wat goedkope onderdelen zelf. Met velcro of wat bindstrips hang je er dan een GoPro op, en zo blijven deze krachtige en snelle drones maximaal een tiental minuten in de lucht hun capriolen tonen. Alle beelden die je zo maakt zullen enorm schokken en zullen in postproductie gestabiliseerd en gecorrigeerd moeten worden.

Een cameradrone is gemaakt om een camera op een gestabiliseerde manier van zelf in de lucht te brengen. Automatisch opstijgen, RTH, gimbal, eenvoudig blijven hoveren ter plaatse, … we zijn het allemaal zo gewoon. Deze drones kan je letterlijk gewoon uit de doos nemen, opladen en vliegen. Binnen het uur, inclusief wat lezen van handleiding en tutorials, ben je al aardig aan het vliegen, zelfs als beginneling.

Een cameradrone heeft dus heel stabiel eindresultaat en stabiele, rustige vlucht. Een FPV-Drone heeft een heel ruw eindresultaat, maar ook enorm veel bewegingsvrijheid.

Laten we vergelijken

We kunnen het zelf...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.