Les 10: Propellor management

Propellers zijn dat wat jouw drone, samen met de motoren natuurlijk, in de lucht houdt. Maar propellers moeten goéd draaien, anders heb je tal van kwaaltjes aan je minidrone. Soms kunnen ‘slechte’ props ook een voordeel zijn…

Standaard versus wit product

Hoe props vervangen ken je al dankzij onze les 4, en onze uitleg over propellers gaf je ook de basis mee elders op deze site. Je kan dus makkelijk schroeven vervangen, en je weet wat beschikbaar is. De standaard ‘officiële’ props van Ryze Tech zijn speciaal voor je Tello gemaakt, en dus perfect up to speed. Je hebt natuurlijk ook mooiere alternatieven van andere fabrikanten, toch zijn deze niet zonder gevaar

Snelheid

Lichtere propellers draaien sneller rond en… geven dus meer snelheid. Je kan al snel wat seconden eraf scheren in een race. Waar -naar eigen metingen- standaard props tussen de 2 à 3 gram wegen per setje van 4, wegen ‘goedkopere’ props max. 2 gram. Logisch: bespaar op wat plastic, en je bespaart op grondstoffen voor je product te maken. Meer winst voor de propellorfabricant dus. Waar snelheid een voordeel kan zijn, gaat dit dan ook gepaard met enkele nadelen: je motoren moeten meer toeren draaien voor hetzelfde en verbruiken dus ook meer stroom: wat je won aan snelheid, verlies je dus aan batterijwissels.

Warmte

Sneller draaiende motoren en sneller ontladende batterijen bij alternatieve props levert dus ook meer warmte op. Je toestel verslijt sneller, je batterijen zijn (sneller) warm(er). Allemaal dingen om mee rekening te houden. Ook kan warmte rare effecten opleveren: plots opgezwollen batterijen, maar ook je Tello die doodleuk de melding geeft oververhit te zijn en plots een landing inzet. Warmte is nu eenmaal de vijand van eender welke computer, en je minidrone heeft nu eenmaal geen actieve koeling aan boord. Vermijd derhalve ook vliegen bij hoge temperaturen (> 35°C) – je batterijen moeten immers tussen welbepaalde temperaturen blijven…

Trillen

Ja, je leest het goed: jello. Het “trillen” van je drone door de props. Heel lichtjes natuurlijk. Voor een race kan dit niet hinderlijk zijn, maar voor tal van andere dingen wel. We wijden hieronder eventjes erover uit. Trillen kan voortvloeien uit het gebruik van te lichte propellers, of beschadigde propellers door crashen (krasjes, stukjes eraf,…) of natuurlijk propellers ongeschikt voor dit type drone. Check ook altijd of je props goed op de motoren geplaatst zijn. Een millimeter speling doet al snel rare dingen. Trillingen zijn immers nooit goed, niet alleen voor “jello”, maar een trilling kan ook dingen plots losschudden, midden in je vlucht. Te vermijden dus waar het kan.

Rolling Shutter Effect*

Een welbekend maar hinderlijk fenomeen in de wereld van aerial cinematografie is ‘jello’, ook wel het rolling shutter effect genoemd. Jello is zichtbaar als golvende lijnen in je video’s. Soms gaat het om nauwelijks zichtbare verstoringen en zijn je beelden prima bruikbaar, maar het effect kan ook zeer hinderlijk aanwezig zijn en je hele opname vergallen.

De oorzaak van jello is gelegen in de manier waarop de camera van je drone videobeelden registreert. De sensor ‘scant’ bij iedere frame het beeld als het ware stukje bij beetje af, waarbij er een klein tijdsverschil zit tussen de registratie van de bovenkant en de onderkant van het beeld. Als de camera tijdens dat scannen een klein beetje beweegt, dan sluiten de verschillende segmenten van het beeld niet meer goed op elkaar aan. Bij het afspelen van de video uit zich dat in golvende lijnen (vandaar de naam ‘jello’, geleend van de bekende Amerikaanse trilpudding Jell-O).

Een belangrijke boosdoener is het trillen van je drone als gevolg van de snel ronddraaiende propellers. Zeker als het hard waait dan moet je drone extra z’n best doen om stabiel te blijven vliegen, met een extra belasting van de propellers tot gevolg.

*met dank aan dronewatch.nl

Drone propellers uitbalanceren

Heel eenvoudig kan je -eender welke propellers- perfect maken. Hiertoe vijl je wat weg bij de te zware kant van de propeller, of plak je wat tape bij aan de lichtere kant, of een combinatie ervan. Makkelijker gezegd dan gedaan, dus tijd voor een DIY-filmpje!

 

Tip: als “prop balancing tool” kan je voor je Tello propeller een naald gebruiken of sluiting van een broche: immers: bij Tello propellers kan je geen staafje door de propeller heen steken. Deze Youtube-video toont het mooi (maar minder verstaanbaar voor de meesten onder ons)

Veel succes!

Klaar met 10 lessen?
Certification? >>