Les 9: Accidentele Fly Away’s vermijden met de Ryze Tello

Ben je rustig aan het vliegen, gaat plots je Tello drone er zelf vandoor? Hoe kan dit, en hoe kan je het vermijden? We bekijken het eens specifiek voor de DJI Tello, weliswaar met algemeen geldende principes.

Wat je moet weten

Fly Away*

Even uitleggen wat een “Fly Away” is. (Natuurlijk als term ook vindbaar in ons lexicon) Je kan hier letterlijk alles onder hangen van ervaringen waarin je drone er op eigen beweging houtje het aftrapt in een heel welbepaalde richting. Vaak heeft dit echter wel een heel duidelijke en aanduidbare oorzaak.

*Beeld met dank aan thedronegirl.com

GPS

Drones die zich met behulp van GPS oriënteren, kennen regelmatig dit probleem. Immers, daar is het doorgaans het gevolg van het ontvangen van foutieve GPS coordinaten door je flight controller (FC). Te snelle piloten die vergeten te wachten op hun GPS fix (denk: goeie ontvangst) en dus geen ‘home lock’ hebben, lokken dit gedrag gewoon uit.

Voor de Tello-piloot is dit echter onmogelijk: je veelzijdige Tello Drone heeft immers geen GPS aan boord.

En bij Tello?

Hoe komt het dat een Tello dan wél soms een Fly Away ervaart? Wat kan er mislopen?

“Ik was rustig aan het vliegen. Mijn smartphone lag op de tuintafel. Mijn Tello bestuurde ik met een bluetooth controller. Ik wandelde rustig achter de Tello aan met de controller. Ik stuurde wat bij, schuins naar links en plots bleef de Tello doorvliegen en op die route en knalde het struikgewas in. Godzijdank zijn dit stevige beestjes en kwam ik er enkel met de schrik vanaf.” – “Cap”

We maken allemaal van deze leerfouten, vaak in het enthousiasme van het moment. Maar wat gebeurde er hier? Heel eenvoudig: de...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.