Les 9: Accidentele Fly Away’s vermijden

Ben je rustig aan het vliegen, gaat plots je Tello drone er zelf vandoor? Hoe kan dit, en hoe kan je het vermijden? We bekijken het eens specifiek voor de DJI Tello, weliswaar met algemeen geldende principes.

Wat je moet weten

Fly Away*

Even uitleggen wat een “Fly Away” is. (Natuurlijk als term ook vindbaar in ons lexicon) Je kan hier letterlijk alles onder hangen van ervaringen waarin je drone er op eigen beweging houtje het aftrapt in een heel welbepaalde richting. Vaak heeft dit echter wel een heel duidelijke en aanduidbare oorzaak.

*Beeld met dank aan thedronegirl.com

GPS

Drones die zich met behulp van GPS oriënteren, kennen regelmatig dit probleem. Immers, daar is het doorgaans het gevolg van het ontvangen van foutieve GPS coordinaten door je flight controller (FC). Te snelle piloten die vergeten te wachten op hun GPS fix (denk: goeie ontvangst) en dus geen ‘home lock’ hebben, lokken dit gedrag gewoon uit.

Voor de Tello-piloot is dit echter onmogelijk: je veelzijdige Tello Drone heeft immers geen GPS aan boord.

En bij Tello?

Hoe komt het dat een Tello dan wél soms een Fly Away ervaart? Wat kan er mislopen?

“Ik was rustig aan het vliegen. Mijn smartphone lag op de tuintafel. Mijn Tello bestuurde ik met een bluetooth controller. Ik wandelde rustig achter de Tello aan met de controller. Ik stuurde wat bij, schuins naar links en plots bleef de Tello doorvliegen en op die route en knalde het struikgewas in. Godzijdank zijn dit stevige beestjes en kwam ik er enkel met de schrik vanaf.” – “Cap”

We maken allemaal van deze leerfouten, vaak in het enthousiasme van het moment. Maar wat gebeurde er hier? Heel eenvoudig: de Drone ACE wandelde achter zijn minidrone aan met énkel de bluetooth controller. Zo verwijderde de Tello én de controller zich verder van de smartphone op de tafel. Het gevolg was drieledig:

 • De Tello, verbonden via WiFi met de smartphone, verwijderde zich van ‘zijn’ smartphone en het WiFi-signaal werd dus zwakker en zwakker. Echter, het bereik van Tello’s WiFi is nog vrij sterk (+50m), dus maar een kleine impact.
 • De Bluetooth-controller, ‘verbonden’ met de Tello via de smartphone (immers, daar is de échte verbinding: smartphone-met-controller), verwijderde zich van de smartphone en aldus werd het Bluetooth-signaal zwakker en zwakker. Het bereik van Bluetooth moet je inschatten op maximaal een 10 meter.
 • Er waren 2 signalen aanwezig in de driehoek Controller – Smartphone – Tello: mogelijk hadden deze signalen impact op elkaar, met zo wat storing.  Extra olie op het vuur dus.

Uiteindelijk resultaat van deze situatie? De Tello kreeg zijn laatste instructie (“vlieg schuin naar links”) en bleef die, bij wegvallen van het stuursignaal van de controller door wegvallen van het bluetoothsignaal, nog even uitvoeren. De struiken waren te dichtbij en aldus knalde de Tello het struikgewas in.

Mocht deze situatie zich in een open veld hebben voorgedaan, dan zou de Tello bij wegvallen van signaal zich als volgt gedragen hebben als ‘normaal gedrag’:

 1. Stuursignaal valt weg
 2. Tello blijft nog een paar seconden de laatste beweging aanhouden
 3. Tello komt tot een volledige stop en blijf hangen in de lucht (hovering)
 4. Tello voert na een dikke minuut een automatische landing uit

Hoe Fly Aways vermijden

Een paar gouden tips kunnen je veel leed vermijden:

 1. Check voor elke vlucht je materiaal. Zo vermijd je technische fouten, defecte props, …
 2. Vlieg met de laatste (stabiele) updates: DJI geeft regelmatig firmware updates vrij voor je Tello, net om fouten te corrigeren/vermijden.
 3. Vlieg enkel met deftig geladen batterijen. Zo vermijd je communicatiefouten tussen je toestellen: zowel de batterijen van je Tello, als de smartphone-batterij als je controllerbatterij dus.
 4. Hou steeds je smartphone bij je als piloot. Gebruik je een controller, monteer je smartphone er dan op.
 5. Ken je afstanden: verwijder je niet té ver van jouw minidrone, zowel horizontaal (afstand) als verticaal (hoogte (!)).
 6. Let op stoorzenders, zoals andere WiFi-signalen, en vermijd ze waar mogelijk: andere Drone ACEs met hun Tello in de buurt, WiFi-access points in de buurt, …
 7. Let op de omgeving(svariabelen): dicht bij bomen vliegen verhoogt het risico op crashes, net zoals het vliegen bij wind.

Veel vliegplezier!

Klaar?
LES 10 >>