Les 14: Drone cinematography: filmen met je drone

Filmen met je drone, oftewel drone cinematography, is een kunst apart. Toch kan je professionele videos maken met je drone makkelijk onder de knie krijgen met wat oefening. We zetten het even op een rijtje.

Wat je moet weten

cinematography met je droneJe drone beschikt over enkele krachtige instrumenten om de camera te sturen en mooie beeldjes te schieten. Geen exotische camera’s meer nodig, je drone volstaat om dit allemaal te vervangen.

Allereerst heb je je standaard controles, die je wel perfect onder de knie moet krijgen. Vooral de throttle en de pitch zijn vaak belangrijk, soms in combo met de yaw en/of de roII. Meer over deze bewegingen en hoe ze uit te combineren vind je in les 2 en les 6 van drone school.

Vervolgens, op meer geavanceerde drones kan je met de gimbal ook bewegen. Zo kan je vaak de tilt besturen (van onder naar boven kijken). Ook krijg je zo stabieler beeld omdat hij de bewegingen van de drone kan compenseren. De DJI Tello bijvoorbeeld beschikt niét over een gimbal, de DJI Mavic serie dan weer wel.

Geen tilt?

Kleinere drones zoals de DJI Tello beschikken niet over een gimbal die een tilt-beweging kan uitvoeren. Wil je even naar beneden kijken en terug naar boven, kan je voor dat deeltje even de sport-modus gebruiken. Mogelijk is het beeld dan wel wat schokkerig, op te smukken in post-productie thuis. Echter geen paniek, zonder dit kan je nog véél mooie beeldjes schieten.

We duiden met een ‘*’ alle dronebewegingen aan die enorm geschikt zijn voor de DJI Tello, zelfs zonder het deeltje met de gimbal.Dronebewegingen uitgelegd

klassieke filmbewegingenVeel drone moves, specifiek voor filmen met je drone, kan je herleiden tot een achttal basisbewegingen. Deze basisbewegingen-voor-de-drone zijn dan weer gebaseerd op klassieke cinematische bewegingen die men in vroeger kon maken met een vaste filmcamera.

  • Dolly: het object voor de camera volgen op rails 
  • Boom/Jib: omhoogbewegen van een vaste camera met een kraan.
  • Truck: een dolly-beweging op rails maar naar de zijkant kijken t.o.v. de beweging.
  • Pan: links & rechts kijken vanop een ’tripod’ (camerapoot)
  • Tilt: omhoog en omlaag kijken vanop een ’tripod’ (camerapoot) of tijdens een beweging. 
  • Roll: ‘scheef’ meebewegen met de camera.

We lijsten de equivalente dronebewegingen hieronder op, als handige referentie met praktische tips. Ben je niet zo een lezer, kan je ze ook in het filmpje...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.