Les 25: CPL- en ND-filters: nuttig of zinloos?

Voor drones bestaan allerlei filters om over je camera te schuiven. Voor professionals kan dit nuttig zijn, maar wat voor ons recreatieve dronepiloten? 

De meeste van de DJI drones zijn eigenlijk vliegende camera’s. Of je nu werkt met een in de hand gehouden foto- of videocamera of een drone, vaak verschilt het niet veel. Immers, licht zal altijd licht zijn en een camera, digitaal of analoog, is in essentie een ‘camera obscura’. Voor videobeelden blijven principes gelden uit het begin van de filmindustrie, en voor beeldkwaliteit is dit ook wel zo. Elke amateurfotograaf speelt immers graag met verschillende type lenzen en ook… filters. Maar toch is bij dit laatste een klein verschil te merken bij drones: drones bewégen immers…

Camera-instellingen van je drone

Je camera van je drone kan je normaal met 3 parameters sturen voor de Exposure (belichting) te beïnvloeden:

  • Diafragma-opening (Aperture) aanpassen: dit kan je (recreatieve) drone niet. De iris (het gaatje) is immers vast. (2.8 bij de Mavic Mini & Mini 2)
  • ISO aanpassen: (“sensor-gevoeligheid”) – eveneens basic op drones zoals de Mavic Mini & Mini 2. Op een zonnige dag is dit best 100. Je kan die in theorie gaan veranderen, maar hogere ISO betekent ook meer korrel in je beeld.
  • Sluitersnelheid aanpassen: (“Shutter speed”) – het is dus met deze waarde dat we dankzij ND-filters gaan spelen.

ND-filters

“Neutral Density”-filters oftewel ND-filters zijn in essentie zonnebrillen voor je dronecamera. Doel is ervoor te zorgen dat er mindér licht op de sensor van je camera valt, zodat we met een manuele instelling van de sluitersnelheid (shutter speed) een ideale combinatie kunnen maken met de FPS (frames per seconde) zodat we ‘motion blue’ kunnen filmen, kortom wazigheid door snelheid waaraan ons oog gewoon is. Dat geeft dat “cinematische gevoel” wat we allemaal zoeken.

Je hebt ND-filter(sets) in verschillende combinaties. We selecteerden, op basis van gebruikersfeedback, enkele toppertjes:

50CAL-ND, SunnyLife of generieke Filterset

Deze set is énorm volledig, van ND4 t.e.m. ND32, maar ook een soms een CPL voor ontspiegelde foto’s en een UV-filter (deze laatste is overbodig, maar is ideaal om je lens van krassen te behoeden als je geen ND-filter gebruikt) – de kostprijs is ook beperkt, ong. € 60 à € 70 al naargelang de gekozen opties en beschikbaarheid.

ND-filters kopen >>

(DJI Mini 2 en DJI Mavic Mini)

 

Freewell ND Filterset

Vaak geciteerd als “dé referentie”, en bestaande in verschillende combo’s. Belangrijk is dat je genoeg stappen in je ND-filters hebt.  Deze set is ong. € 120, maar je krijgt een heus Rolls Royce-gevoel.

Freewell ND-Filters kopen >>

(DJI Mini 2 en DJI Mavic Mini)

 

Je hebt het dus enkel nodig als...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.