Les 45: Privacy

Aangezien je drone uitgerust is met een camera, hoor je vaak dat je de privacy van iedereen moet respecteren. Soms hoor je het als advies, soms als bedreiging. Maar hoe zit het nu met je dronevluchten en privacy?
De camera van je drone en privacy

Als je met je drone aan het vliegen bent, word je vaak ‘scheef bekeken’. Allereerst zijn mensen niet gewoon dat je kan rondzweven “eender waar” (in hun ogen) met “zo een lawaaierig toestel”. Als ze vervolgens merken dat je dan nog vanuit de lucht alles met een camera kan zien, ben je plots “de gluurder bij de buren” of “een spion” of “een voyeur”.

Veel vooroordelen dus die je kant opkomen. Dat je je aan de Europese dronewetgeving houdt, je geregistreerd bent als UAS-exploitant, de nodige certificaten op zak hebt en je je aan varia Privacy-wetgevingen houdt met een drone die niet meer lawaai maakt dan de gemiddelde kantensnijder, wordt vaak genegeerd. Als je dan heel rustig wat toelichting kan geven over alles, slaat deze toxische sfeer echter snel over naar oprechte, positieve interesse.

 

Wat zegt de Europese dronewetgeving over privacy?

EASA logoIn essentie: niets of ‘niet veel’. De Europese dronewetgeving beschrijft immers het gedrag van de drone & dronepiloot in het luchtruim, en spreekt zich niet uit over privacy.  Wat we wél erin terugvinden is dit:

  • In verschillende artikels (art. 2, 15,…) beschrijft men dat het luchtruim waarin we mogen vliegen (“de geografische UAS-zone”) opgesteld is met ook privacy in het achterhoofd. Zo kunnen ze zones zelfs sluiten.
  • In verschillende artikels (art 14,18,…) gaat het over de registratie van ons als dronepiloten en dat we certificaten in onze broekzak moeten hebben, waarin we ook dus ‘onze handtekening zetten’ onder het respecteren van privacy. Als je dit interpreteert wil dit zeggen:
    • certificering wil zeggen dat de dronepiloot op de hoogte is van de privacyverplichtingen,
    • registratie garandeert dat de (overtredende) dronepiloot vindbaar is voor juridische instanties.
  • In het artikel UAS.OPEN.020 rond de open categorie (en ook andere hoor) verplicht men de instanties (zoals EASA, …) om in hun certificaties ook info/vragen/… mee te geven specifiek rond die privacy en gegevensbescherming, kortom ons te informeren.

Deze teneur is in de hele dronewetgeving terug te vinden. Je merkt dus dat men meer het kader vastlegt (de zone, de registratie, de certificaten, de opleiding, de verplichtingen van instanties,…) en men zich niét uitspreekt over de privacywetgeving zelf, maar ons als UAS-exploitant wél zo toe verplicht de privacywetgeving te respecteren. Privacywetgevingen kunnen immers variëren per land.

 

Wat zegt de privacywetgeving?

Hier wordt het dus moeilijker voor ons als leken. Immers, we vallen hier in België onder een héél aantal privacywetgeving(en) waar we ons moeten aan houden. Ook in Nederland is er een kluwen. Er is niet zoiets als “dé wet rond privacy”. Verder zijn wetten interpreteerbaar door rechters, advocaten, … al naargelang de situatie.

Als dronepiloot krijg je zo te maken met:

  • De wet op persoonsgegevens (mogelijk zegt “GDPR” je iets als letterwoord, ook de reden voor alle pop-upvensters rond privacy op websites)
  • (BE) Art. 544 van het burgerlijk wetboek rond ‘burenhinder’
  • (BE) de grondwettelijke onschendbaarheid van de woning
  • Wetgeving rond (beveiligings)camera’s

Als je dus “de privacy schendt” volgens iemand, zal een rechter al deze zaken moeten in acht nemen en een oordeel vellen, geval per geval. We willen je niet bang maken, maar hier kan zelfs gevangenisstraf van komen. Een gewaarschuwd dronepiloot is er 2 waard!

 

Hoe kan ik als dronepiloot dan (zo goed mogelijk) privacywetten  respecteren?

De wetgeving rond...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.