Les 57: Geef je dronebatterij een extra lang leven!

In onze drones gebruiken we tegenwoordig Smart LiPo-batterijen. Een paar slechte gewoontes echter kunnen je batterijen een véél kortere levensduur geven. Met deze tips geef je je LiPo een tot 3x langer leven!

In dit artikel hebben we het bewust over smart batterijen van DJI. Hoewel de details gelden voor DJI-toestellen, zijn de algemene principes uitbreidbaar naar intelligente batterijen van andere fabrikanten. De informatie hier verzameld komt van DJI zelf, niet van derde partijen. 

 

DJI Smart Batterij

Met de recentste series van drones van DJI (Mini-serie, Air-serie, Mavic-serie & DJI FPV/Avata) zijn we verwend met Smart batterijen. Dit zijn Lithium-Polymeerbatterijen (LiPo’s) met een interne sensor, waarmee de batterij zichzelf kan beheren én communiceren met drone en intelligente laadhubs.

Toch, ondanks alle voorzorgen die zo door DJI voor ons genomen worden, kan je je batterij haar levensduur enorm inkorten als je enkele kleine foutjes maakt. We zetten alles op een rijtje om je maximaal van je batterij te laten genieten.

Kernwoorden in dit verhaal zijn “Lading” en “Temperatuur”.

DJI Mini 3 Pro batterijen

Alles over de lading van je LiPo-batterij

Niet onder de 10%, niet boven de 90%

DJI LogoOndanks alle beveiligingen die DJI inbouwt, blijven LiPo-batterijen heel oncomfortabel met langdurige ladingen boven de 90% en onder de 10%. In beide gevallen bevordert lang in die staat verkeren een degradatie van de batterij.

Daarom hebben smart batterijen een intelligente ontlading ingebouwd, zodat de batterij in de comfortzone tussen 10% en 90% verkeren bij opslag. Waarom dit zo is, zou ons te ver leiden in de structuur van Lithium-Polymeer, maar neem dit nu maar even aan. Dit is de basis van Het “DJI Intelligent flight battery system”.

Om sneller kapotte batterijen te vermijden is het dus simpel:...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.