Primeur in de EU – Helicus vliegt een onbemande medische passagiersdrone over bevolkt gebied

(26/07/2023) Een Europese primeur in hartje Limburg: dinsdag werd op Droneport te Sint-Truiden de allereerste autonome Europese vlucht gedaan met een passagiersdrone die medisch materiaal kan en mag vervoeren in/bij bewoond gebied. Met zijn 8 dubbele rotoren en een topsnelheid van 130 km/h kan het toestel snel medische experts of hulp naar een ongeval brengen en dit allemaal bestuurd vanuit een BVLOS-controlepost op de grond.

Medische passagiersdrone

Voor de gelegenheid was het luchtruim van DronePort volledig afgesloten voor deze unieke vlucht. In aanwezigheid van de pers en select gezelschap aan genodigden, waaronder FDR1, steeg de zware passagiersdrone dertig meter boven de grond op en legde een parcours af van bijna 3km boven de terreinen van Droneport, gelegen op het voormalige militaire domein van Brustem in Sint-Truiden. “Een indrukwekkend zicht, met maar een beperkt geluid in vergelijking met een traditionele helicopter”, zo merkten de aanwezigen op.

Helicus & EHANG 216

Als test werd de drone geladen met 50 kg in totaal aan materiaal en vervoerde 10 speciaal verpakte bloedzakjes. Het project is het paradepaardje van het Antwerpse bedrijf Helicus, die hun strepen hebben verdiend in onderzoek naar en toepassing van Medische & BVLOS-UAV technologieën, terwijl de technologie voor de drone werd verzorgd door het Chinese Ehang.

Met een prijskaartje van een klein half miljoen euro en een leeggewicht van 430 kg en kan deze drone, de EHANG 216, een extra 220 kg aan gewicht dragen. Voor de dronefans: een MTOM van 650kg dus voor wie goed kan rekenen. Voorlopig heeft het toestel een autonomie van 30 minuten.

Foto © FDR1

Helicus hoopt tegen 2026 een hele infrastructuur uitgebouwd te hebben rondom deze drone. Helicus legde al een lange weg af: van het ideaal medisch verpakken tot BVLOS-vluchten, maar ook de optimale grondinstallaties om dit allemaal aan te sturen via 5G.

Hoewel het wettelijk kader er voor dit type vluchten is, is het nu aan de tekentafel voor de correcte invulling van dit kader. Weer een stapje dichter bij de toekomst.

Foto © FDR1

 

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTube 

Met dank aan

 

 

 

 

 

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden

 

Foto’s © FDR1. Alle rechten voorbehouden.