Bij RTH komt mijn drone niet exact terug, maar iets ernaast. Waarom?

Home Forums Varia – Wetgeving Bij RTH komt mijn drone niet exact terug, maar iets ernaast. Waarom?

Getagd: 

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #2949
   Koen
   Bijdrager

   RTH (of Return to home) is een optie die vele drones, uitgerust met GPS, hebben. Ook sommige drones zondér GPS proberen dit soms na te doen. Je zendt je drone de lucht in, en met 1 magische druk op de knop, komt je drone terug naar z’n startpunt.

   RTH werkt op GPS (in combinatie met heel wat bewegingsgegevens van de drone zelf).

   GPS zelf was in vorige eeuw (en in oorlogstijd) niet zo nauwkeurig voor burgerdoeleinden (zoals wij die drones vliegen of je GPS in je auto). Dit was een keuze van de Amerikaanse overheid, met grotere nauwkeurigheid voor militaire doeleinden.

   GPS werd nauwkeuriger begin deze eeuw. Zo komen burgertoepassingen voor de beste drones tot op “20 tot 50 inches” (dus tussen een halve meter en 1,5 meter) en een speciaal type dure drone (RTK-drones) raken tot op een paar inches (5cm) nauwkeurig.

   Oplossing van menig budget-drone is dus kijken naar andere interne metingen, naast de GPS, zoals IMU en (visuele plaats)sensoren allerhande, om een betere locatie-inschatting te krijgen.

   Een drone kijkt dus niet alleen naar GPS voor zijn positie te bepalen, maar ook naar eigen interne metingen (IMU, Gyroscoop, sensoren allerhande,…). Zo kan hij zijn locatie-nauwkeurigheid verhogen.

   Hoe kan je zelf dit verbeteren? Eenvoudig: gebruik een checklist voor elke dronevlucht, calibreer je drone, stijg op en wacht even op genoeg GPS-satellieten qua ontvangst, gebruik een herkenbaar landingpad, vermijd storende factoren zoals metaal en slecht weer. Oh ja, en vlieg buiten want binnen is GPS-ontvangst quasi nul.

   Voorzie tot slot ruimte genoeg rond je opstartlocatie, zonder overhangende bomen of obstakels en stel de RTH-hoogte fatsoenlijk in volgens de regels van de kunst.

  • #6885
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Meer vind je in Drone School op https://www.fdr1.be/les-34-signaal-verloren-rth/

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.