Mag mijn kind met een drone vliegen onder de nieuwe Europese wetgeving?

Home Forums Varia – Wetgeving Mag mijn kind met een drone vliegen onder de nieuwe Europese wetgeving?

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #3363
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Ja, dat mag, onder bepaalde voorwaarden.

   We gaan er van uit dat je wil vliegen in de Open Categorie A1 of A3.

   – Je kind mag altijd vliegen met een speelgoeddrone, die zijn er immers voor gemaakt. Let wel, alle drones van DJI bijvoorbeeld, zijn geen speelgoed. Speelgoeddrones zijn vaak minder dan 50 euro, en “van de kermis” om het met een beeldspraak te zeggen.
   – Je kind mag vliegen met een drone (zoals bijvoorbeeld de DJI Ryze Tello of DJI (Mavic) Mini (2)) als hij of zij onder directe supervisie staat van iemand van a) ouder dan 16 en b) die geregistreerd is als UAS-operator (dronepiloot) met alle nodige certificaten voor zijn of haar drone.

   Vrij vertaald: jij als volwassene staat er vlak naast en houdt een oogje in het zeil, en jij bent met alles voor jouw drone, waarmee je kind vliegt, in orde.

   Alle juridische achtergrond in de wettekst onder Artikel 9, punt 2.c (pagina 9 onderaan dus) link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02019R0947-20200606&from=EN

  • #4551

   Ik vraag mij, in deze context, wel af hoe mensen die hun kind een (speelgoed)drone geven op de hoogte gesteld worden van de vele beperkingen die ons worden opgelegd.
   Meer nog… Ik denk dat zelfs een heel groot deel van de volwassen dronebezitters de regels niet kennen als ze zich niet informeren bij een vereniging zoals FDR1. Zo zag ik onlangs iemand boven een mensenmassa vliegen in Limburg bij ‘fietsen door het water’. En enkele weken geleden vloog er op een drukke zondag iemand met een snertvaart in Oostduinkerke laag over het strand. Die man kon wel vliegen, hoor! Maar dit is een keirode zone door de aanwezigheid van Koksijde en de zee zelf is sowieso verbode gebied. En dan spreek ik nog niet over de massa wandelaars die zich daar bevond.
   Op die manier worden de goedmenende dronepiloten toch in diskrediet gebracht?
   Daarom pleit ik voor registratie van ALLE drones, ook speelgoed… In ruil krijgt men dan een overzicht van de regels en een verwijzing naar Droneguide. Dan kan niemand zegen dat ze van niets wisten.
   Of ga ik er lichtelijk over? 🙂

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.