Mag mijn kind met een drone vliegen onder de nieuwe Europese wetgeving?

Home Forums Varia – Wetgeving Mag mijn kind met een drone vliegen onder de nieuwe Europese wetgeving?

Weergave van 4 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #3363
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Ja, dat mag, onder bepaalde voorwaarden.

   We gaan er van uit dat je wil vliegen in de Open Categorie A1 of A3.

   – Je kind mag altijd vliegen met een speelgoeddrone, die zijn er immers voor gemaakt. Let wel, alle drones van DJI bijvoorbeeld, zijn geen speelgoed. Speelgoeddrones zijn vaak minder dan 50 euro, en “van de kermis” om het met een beeldspraak te zeggen.
   – Je kind mag vliegen met een drone (zoals bijvoorbeeld de DJI Ryze Tello of DJI (Mavic) Mini (2)) als hij of zij onder directe supervisie staat van iemand van a) ouder dan 16 en b) die geregistreerd is als UAS-operator (dronepiloot) met alle nodige certificaten voor zijn of haar drone.

   Vrij vertaald: jij als volwassene staat er vlak naast en houdt een oogje in het zeil, en jij bent met alles voor jouw drone, waarmee je kind vliegt, in orde.

   Alle juridische achtergrond in de wettekst onder Artikel 9, punt 2.c (pagina 9 onderaan dus) link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02019R0947-20200606&from=EN

  • #4551

   Ik vraag mij, in deze context, wel af hoe mensen die hun kind een (speelgoed)drone geven op de hoogte gesteld worden van de vele beperkingen die ons worden opgelegd.
   Meer nog… Ik denk dat zelfs een heel groot deel van de volwassen dronebezitters de regels niet kennen als ze zich niet informeren bij een vereniging zoals FDR1. Zo zag ik onlangs iemand boven een mensenmassa vliegen in Limburg bij ‘fietsen door het water’. En enkele weken geleden vloog er op een drukke zondag iemand met een snertvaart in Oostduinkerke laag over het strand. Die man kon wel vliegen, hoor! Maar dit is een keirode zone door de aanwezigheid van Koksijde en de zee zelf is sowieso verbode gebied. En dan spreek ik nog niet over de massa wandelaars die zich daar bevond.
   Op die manier worden de goedmenende dronepiloten toch in diskrediet gebracht?
   Daarom pleit ik voor registratie van ALLE drones, ook speelgoed… In ruil krijgt men dan een overzicht van de regels en een verwijzing naar Droneguide. Dan kan niemand zegen dat ze van niets wisten.
   Of ga ik er lichtelijk over? šŸ™‚

  • #8880
   Jonas De Winter
   Bijdrager

   Hoi,
   Ik ben een operator als ik dus bij mijn jongere broer kan staan kan hij vliegen met de tello. Maar moet hij dan echt niet mijn exploitant numer op zijn drone maken
   En
   Moet hij dan ook heel de A1 regeling volgen vluchten aanmaken in zones als leuven VLOS vliegen…Of is er een aparte speelgoed categorie?

  • #8881
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Hoi Jonas,

   De Europese Droneregeling is gebaseerd op gewicht. De DJI Ryze Tello is dus een drone, geen speelgoed. (Kijk maar op de doos: staat +12 jaar of +14 jaar of zoiets op)
   Ongeacht wie dus met die drone vliegt, moét de EU-regeling respecteren en mooi (voor dat geval) in A1 vliegen.

   De drone moet een registratienummer hebben van een persoon ouder dan 14/16 jaar. Een jonger iemand mag, indien die persoon erbij is, met de drone vliegen onder begeleiding en moét alle regels volgen.

   De “speelgoed-categorie” geldt enkel voor speelgoed-drone’tjes ZONDER camera en geschikt voor kinderhandjes (onder 12 jaar) én die dus de hélé strenge speelgoedwetgeving volgen. (Vaak kosten die ook maar minder dan 50 euro. Alle drones van DJI zijn echter GEEN SPEELGOED)

   Deze regels gelden voor jouw DJI Tello: https://www.fdr1.be/tools/wetgevingswizard/stap-1/stap-2-leg/legacy-type-0/

   Tip: wil je toch onbegeleid iemand met je drone laten vliegen, dat kan maar moet dan BINNEN gebeuren. Binnenshuis is de Droneregelgeving immers niet bindend.

  • #8891
   Jonas De Winter
   Bijdrager

   Dankjewel
   Dus ik operator 14 jaar en mijn broer is 10 dus hij kan geen enkele deftige drone kopen? Op geen enkele manier?

Weergave van 4 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.